- Overvektige barn spiser sunnest

MYTE: - Det er en myte at dersom man spiser usunn mat så går man automatisk opp i vekt og hvis man spiser sunn mat så går man automatisk ned, sier forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Colourbox.com)
MYTE: - Det er en myte at dersom man spiser usunn mat så går man automatisk opp i vekt og hvis man spiser sunn mat så går man automatisk ned, sier forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Colourbox.com)

Spiser oftere frukt, grønt og fisk, og inntar sjeldnere brus, hurtigmat og godteri enn normalvektige. MEN de er mindre fysisk aktive, viser norsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Overvekt og fedme blant barn og unge har blitt et økende problem i den vestlige verden de siste årene.

I Norge har cirka én av fem barn i alderen 8-12 år overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringene er andelen 8-14 prosent.

(ABC Nyheter): En studie av spisevaner og overvekt som omfatter 924 fjerdeklassinger i Telemark, viser at overvektige barn oftere spiser sunne matvarer som frukt, grønnsaker, fisk, grovbrød og poteter samt energireduserte matvarer som lettost og lettyoghurt sammenlignet med normalvektige barn.

Samtidig viser studien at:

  • Overvektige barn oftere drakk juice og kunstig søtet saft, mens normalvektige barn oftere drakk brus og spiste usunne matvarer, og ferdigmat som hamburgere, pølser, kjeks, kjøpepizza og godteri.
  • Overvektige barn var mindre fysisk aktive og hadde oftere overvektige foreldre enn normalvektige barn.

Det er forskere ved Høgskolen i Telemark, Sykehuset Telemark og Folkehelseinstituttet som står bak studien.

- Myte at sunn mat gir lav vekt

- Overvektige barn spiser sunnest, er ikke det overraskende?

- Vi er ikke overrasket. Dette er vist i andre tilsvarende tverrsnittstudier tidligere. Det er positivt og kan tyde på at foreldrene bryr seg. De skjønner at det er viktig å ta tak i kosthold når barna er overvektige, og de hjelper dem med å velge sunnere, sier forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Det som er viktig å være klar over er at selv om de velger sunnere matvarer, så går ikke barna automatisk ned i vekt, sier forskeren videre:

- Det er en myte at dersom man spiser usunn mat går man automatisk opp i vekt, og hvis man spiser sunn mat går man automatisk ned. Det er et mer komplisert samspill enn som så.

Les også: Vann mot barneovervekt

- Mengde og aktivitet

- Vi har samlet informasjon om vekt og kosthold på samme tidspunkt. Men vi har ikke spurt om mengde, bare hvor ofte de har spist ulike matvarer. Dette har vi brukt til å undersøke spisemønstre, det vil si hvilke matvarer som spises samtidig, forklarer Brantsæter.

Men nettopp mengde er en viktig faktor, sammen med aktivitetsnivå, mener forskeren.

Brantsæter forklarer videre at det var foreldrene som svarte på spørsmålene om barnas kosthold og aktivitet. Og resultatene viste at overvektige barn oftere spiste frukt og oftere drakk juice enn de normalvektige barna.

- Disse matvarene inneholder naturlig sukker, og juice kan ha like mye energi som brus.

Resultatene viste også at overvektige barn oftere drakk kunstig søtet saft og lett-produkter som lett ost og lett yoghurt. Normalvektige barn drakk oftere brus og spiste hurtigmat – men var samtidig mer aktive.

Les også: Fattige svenske barn fetere enn de rike

- Motiver til aktivitet

- Jeg tror nøkkelen her er å være bevisst på mengde, og å motivere til mest mulig enkel fysisk aktivitet. Det er også viktig at ikke foreldrene griper for mye inn i barnas kosthold, for det finnes studier som viser at strenge restriksjoner kan virke negativt. Det er en vanskelig balanse for foreldrene. De må lære barna de riktige tingene, og huske på å få mengde og aktivitet i riktig balanse, sier Brantsæter.

Den ferske studien en tverrsnittstudie og sier dermed ikke noe om utvikling over tid. Men barna er blitt veid igjen tre år senere, så forskerne kan se på hvordan vekten utvikler seg.

Les også: Virus knyttes til barnefedme

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy