Norsk forskning: – Bli smart, drikk vin

Ifølge forskningen skal vin forebygge hjerte- og karsykdommer, som er relatert til demens. (Foto: Colourbox/Cornelius Poppe/SCANPIX)
Ifølge forskningen skal vin forebygge hjerte- og karsykdommer, som er relatert til demens. (Foto: Colourbox/Cornelius Poppe/SCANPIX)

Ny norsk forskning viser at et glass vin om dagen gjør deg smartere, mer oppmerksom og mer konsentrert. Kvinner har mest nytte av å drikke vin, ifølge undersøkelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø som har testet 5.000 personer for hukommelse, konsentrasjon og hvor hurtig de utførte mentale oppgaver.

– De som drakk moderate mengder vin fikk bedre resultater på alle de kognitive testene enn de som ikke drakk vin, sier stipendiat Kjell Arne Arntzen ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Tidligere forskning tyder på at moderat inntak av vin er bra for hjertet. Arntzen tror det kan være en sammenheng mellom dette og effekten vin har på hjernen.

– Vi har indikasjoner på at vin forebygger hjerte- og karsykdommer, som er relatert til demens. I tillegg kan vin inneholde stoffer som har en heldig virkning på hjernen, som antioksidanter, sier Arntzen.

Avisen viser ikke til noen forklaring som tilsier at kvinner skal ha større nytte av vin enn menn, men undersøkelsen viser at det var spesielt store utslag for kvinner. Avholdende kvinner gjorde det mye dårligere på testene enn kvinner som drakk moderate mengder vin.

Arntzen håper at mer forskning kan gi svar på om moderat vindrikking kan hjelpe også mot Alzheimers sykdom og demens. (©NTB)

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy