Meny

- 7 av 10 vet ikke om små slag

UVITENDE: Mange som rammes av drypp eller små slag søker ikke øyeblikkelig hjelp fordi de ikke kjenne igjen symptomene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av de som rammes av et drypp eller et mindre slag, klarer ikke å tolke symptomene, ifølge studie.
Mer om drypp og slag

Et drypp eller TIA-anfall varer vanligvis bare i noen få minutter. De fleste symptomene forsvinner i løpet av en time, og alle virkningene er borte innen 24 timer. Symptomer og tegn på TIA minner om dem vi finner i en tidlig fase av et hjerneslag, og de kan inkludere:

*Plutselig svakhet, en unormal følelse, eller lammelse i ansiktet, armen, beinet - typisk på bare den ene siden av kroppen.
*Slørete eller bablende tale, eller vansker med å forstå andre.
*Plutselig blindhet i deler av synsfeltet, noen ganger som om en grå eller svart gardin faller ned og dekker synsfeltet.
*Svimmelhet, tap av balansen eller tap av koordinasjonsevnen.

Typisk for hjerneslag er at symptomene kommer meget raskt. 90% av alle slagpasienter har ett eller flere FAST-symptomer:

*Facialis-parese (F) - ansiktslammelse

*Armparese (A) - lammelse i en arm

*Språkforstyrrelse (S) - for eksempel ordletingsproblemer

*Taleforstyrrelse (T) - dysartri, utydelig tale

Dersom det foreligger ett eller flere FAST-symptomer, anbefales du/dere å ta kontakt med sykehus/lege for innleggelse.

Kilde: Les om DRYPP og SLAG  hos Norsk helseinformatikk

Det er forskere ved britiske University of Oxford som har sett på 1000 pasienter, der 459 var blitt rammet av drypp, mens 514 hadde opplevd et mindre slag.

68 prosent av drypp-pasientene og 69 prosent av de slagrammede visste ikke årsaken til symptomene sine.

Det viste seg i tillegg at 77 prosent av dem som ble rammet, først dro til fastlegen, i stedet for å ringe medsinsk nødtelefon etter symptomene, melder Forskning.no.

Et drypp, eller et Transitorisk iskemisk attakk (TIA) som er den medisinske betegnelsen – innebærer at blodtilførselen til deler av hjernen blir midlertidig redusert. Det er snakk om en innsnevring av blodårer eller en liten propp. Risikoen for hjerneslag er betydelig høyere enn ellers etter et drypp.

Eksperter råder folk som rammes av et drypp til raskt å bli undersøkt av spesialister, innen 24 timer.

De fleste av pasientene i studien valgte å søkte hjelp innefor dette tidsrommet, selv om mange ikke var klar over hva symptomene innebar, men nesten en tredjedel lot det gå mer enn ett døgn.

Manglende bevissthet

- Studien antyder en manglende bevissthet om at TIA utgjør en medisinsk øyeblikkelig hjelp-situasjon, sier forsker og lege Arvind Chandratheva ved University of Oxford i en pressemelding.

- Overraskende nok hadde verken alder, kjønn, utdannelse eller sosioømkonomisk status noe å si for gjenkjennelsesevnen. Det var en gjennomgående mangel på bevissthet rundt hvilke symptomer som kjennetegner et drypp og et mindre slag, sier forskeren.

Rundt 15 prosent av alle slag foranlediges av et drypp. Et drypp er dermed et tydelig forvarsel om at et større slag kan inntreffe.

En tidligere studie, publisert i Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry i 2007, viste at flere hundre slagtilfeller kan unngås årlig i England, hvis personer som rammes av drypp kommer seg raskt til spesialist.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus