- Landets beste kunstgress

Vidar Riseth mener Gjemselund er Norges desidert beste kuntgressbane og skjønner lite av hvorfor den ikke er FIFA-godkjent. (Foto: Scanpix).
Vidar Riseth mener Gjemselund er Norges desidert beste kuntgressbane og skjønner lite av hvorfor den ikke er FIFA-godkjent. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vidar Riseth skjønner ikke hvorfor FIFA ennå ikke har godkjent Gjemselund, og at banen således ikke er godkjent for spill i eliteserien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Søndag kunne ABC Nyheter avsløre at Kongsvingers hjemmearena Gjemselund mangler et såkalt to stjerners FIFA-sertifikat for kunstgress fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Les også: Bruker Gjemselund ulovlig

I henhold til Norges fotballforbunds (NFF) eget regelverk må kunstgresset ha et slikt sertifikat for å kunne bli brukt i eliteserien.

Kongsvingers veteran, Vidar Riseth (37), mener Gjemselund er landets desidert beste kunstgressbane, og skjønner ikke hvorfor hjemmearenaen fortsatt «står på rødt lys» i FIFAs egne register over godkjente kunstgressbaner.

- Når du forteller meg dette, så lurer jeg på hvem som deler ut disse stjernene. Gjemselund er uten tvil Norges beste kunstgressbane. Jeg spiller der hver eneste dag, og kan ikke få fullrost det nok, sier Riseth til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NFF var ifølge ansvarlig person i lisensnemnda, Rune Nordhaug, ikke klar over at Gjemselund manglet to stjerners FIFA-sertifikat.

Avhengig av godt gress

Vidar Riseth har spilt på nær sagt alle kunstgressbaner i Norge, og er ikke redd for å utrope Gjemselund til den aller beste.

- Det har ingenting med at jeg spiller her, jeg mener det oppriktig. Jeg begynner å dra på årene, og er svært utsatt for skader på dårlige kunstgressbaner. Hver gang jeg skal på Alfheim, venter jeg bare på at det skal smelle til i ryggen.

- Også andre spillere har skrytt voldsomt av banen. Da Odd var her, kom Peter Kovacs bort til meg å sa hvor fantastisk det var å spille her. Og Kovacs er vant til å spille på kunstgress. Skagerak Arenea går for å være en av landets beste, men han mente Gjemselund var bedre, sier Riseth videre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tullball

Ingen av partene som har hatt noe med omleggingen av kunstgress på Gjemselund å gjøre, vil si hva den nøyaktige årsaken til den manglende godkjennelsen fra det internasjonale fotballforbundet, FIFA, er.

ABC Nyheter har imidlertid fått vite av personer som kjenner til saken at det i lang tid har vært en form for uenighet mellom FIFA og Unisport Scandinavia vedrørende Gjemselund.

Unisport Scandinavia er firmaet som har vært ansvarlige for at kunstgresset på Gjemselund er blitt lagt etter forskriftsmessige regler.

De hevdet først at det hele nok «skyldtes endringer i FIFA-systemet samt litt dårlige rutiner i eget selskap». Men så endret selskapet årsaksforklaring - de hadde funnet ut at navnet på kunstgresset er skrevet feil i søknaden til FIFA.

Les også: - Skrev feil navn

FIFA vil dog ikke bekrefte dette overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om NFF bør vurdere å stenge Gjemselund inntil man har fått brakt på det rene hvorfor FIFA holder igjen godkjennelsen, svarer Riseth kontant.

- Nei, overhodet ikke. Det ville vært det reneste tullball. Det er garantert en form for formaliafeil, og NFF kan ikke stenge en bane bare på grunn av det, sier Riseth.

Åpenhet og fakta på bordet

Konstituert forbundsleder i spillerorganisasjonen NISO, Joachim Waltin, mener alle fakta bør på bordet før man går til det skritt å stenge Gjemseslund.

- Om de skal stenge banen eller ikke, blir litt vanskelig å svare på så lenge jeg ikke kjenner alle fakta. Er det snakk om navn på banen eller lignende, så er det selvfølgelig ingen grunn til å vurdere noe slikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men NFF bør legge press på de som eventuelt holder tilbake informasjon, slik at de får vite hele bakgrunnen for at anlegget ikke er godkjent. Dersom NFF ikke allerede vet hele årsaken, må de jo være interessert i få all informasjon om saken, sier Waltin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NISO-sjefen mener det bør være full åpenhet i saken. Skulle en alvorlig skade oppstå, og noen var klar over at det kunne skje, ville det være svært uheldig, mener Waltin.

- De ansvarlige bør opptre med full åpenhet om årsaken til at anlegget ikke er godkjent av FIFA. Dette for å unngå spekulasjoner om hva årsaken egentlig er.

- Skulle det vise seg at det er feil på banen, som kan få konsekvenser for eksempelvis skader, så er det selvfølgelig grovt at de ansvarlige ikke ønsker å informere om dette og at det ikke er rettet opp.

Overraskende

Toppfotballsjef Nils Johan Semb ønsker heller ikke å spekulere i årsaker til hvorfor Kongsvingers hjemmebane mangler korrekt sertifisering. Men han mener det er bra at uregelmessigheter kommer opp og frem i lyset.

- Det er jo overraskende at det ikke er i orden, jeg trodde alle baner var klarert. Men det viktigste er jo at det blir rettet opp i og får den godkjennelsen den skal ha. Det er viktig at alt er i orden, derfor er det vel kanskje bra at denne saken er kommet for dagen, sier Semb til ABC Nyheter.

Neste kamp for Kongsvinger på Gjemselund er 14. april, førstkommende onsdag. Da kommer Lillestrøm på besøk i Eliteseriens sjette serierunde.