- Skrev feil navn

Kongsvingers hjemmeraen er ikkke godkjent av FIFA. Det hele skyldes at feil navn er skrevet på søknaden. Her jubler laget for opprykket i fjor. (Foto: Scanpix).
Kongsvingers hjemmeraen er ikkke godkjent av FIFA. Det hele skyldes at feil navn er skrevet på søknaden. Her jubler laget for opprykket i fjor. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leverandør hevder dét er årsaken til at Gjemselund formelt sett ikke er godkjent for spill i eliteserien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Søndag kunne ABC Nyheter avsløre at Kongsvingers hjemmearena Gjemselund mangler et såkalt to stjernes FIFA-sertifikat for kunstgress fra det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

I henhold til Norges Fotballforbunds (NFF) eget regelverk må kunstgresset ha et slikt sertifikat for å kunne bli brukt i Eliteserien.

Les også: Bruker Gjemselund ulovlig

- Skrev feil navn på søknaden

Ingen av de ABC Nyheter har snakket med i saken, har ønsket å fortelle den nøyaktige årsaken til at de nyopprykkede rødtrøyenes hjemmearena ennå ikke er klarert for bruk i Eliteserien.

NFF var heller ikke kjent med saken da ABC Nyheter første gang kontaktet forbundet for en kommentar.

Unisport Scandinavia, som er selskapet som har sørget for at kunstgresset på Gjemselund er blitt lagt, mente første gang ABC Nyheter kontaktet dem at det hele skyldtes «endringer i FIFA-systemet samt litt dårlige rutiner i eget selskap»:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Frans Rønning i Unisport mente samtidig at det hele ville være løst innen veldig kort tid.

Etter at Unisport ble gjort oppmerksomme på at ABC Nyheter en stund hadde forsøkt å finne ut årsaken til at Gjemselund ikke var klarert, endret de sin forklaring på årsak til manglende godkjennelse.

Det hadde i søknaden til FIFA blitt skrevet feil navn på kunstgresset.

- Vi har den siste tiden også lurt på hvorfor banen ikke står oppført på

FIFA sine sider. Vi trodde alt var OK siden vi ikke har hørt noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå har vi funnet årsaken, og forklaringen er så enkel som at vi i vår søknad skrev navnet på kunstgresset feil, skriver Rønning i en e-post til ABC Nyheter.

Nå vil Unisport Scandinavia rette opp feilen og sende en ny søknad for Gjemselund.

- Dette er nå rettet opp i, ISA Sport sender søknaden på nytt, og vi regner med at saken er løst innen veldig kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ISA Sport, som Rønning refererer til, og som vil sende en ny søknad, er firmaet som har testet kunstgresset på vegne av FIFA.

Selve testingen fant sted høsten 2009.

Fant Gjemselund for ABC Nyheter

Første gang ABC Nyheter kontaktet FIFA med spørsmål om hvorfor Gjemselund ikke var oppført i deres register over godkjente to stjerners kunstgressbaner, fikk vi til svar at «banen er testet og vi avventer nå bare resultatene fra vårt test institutt».

FIFA hadde altså ingen problemer med å spore Gjemselund i sine register for ABC Nyheter.

Men ifølge Rønning skal det altså nå sendes en ny søknad på kunstgresset på Gjemselund - et kunstgress som FIFA overfor ABC Nyheter bekrefter er testet.

FIFA kan ikke, på direkte forespørsel fra ABC Nyheter, heller bekrefte opplysningene om at feil navn på søknaden er årsaken til den manglende godkjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens ledende fotballorganisasjonen henviser bare til selve produsenten av kunstgresset, det franske firmaet FieldTurf Tarkett.

ABC Nyheter har fått vite av personer som kjenner til saken at det i lang tid skal ha vært diskusjoner mellom FIFA og Unisport om godkjennelsen av Gjemselund, men ingen av de ABC Nyheter har vært i kontakt med, kan av ulike årsaker si nøyaktig hva uenigheten har dreid seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle er fornøyde?

Rønning i Unisport mener den manglende godkjennelsen av Gjemselund er en "ikke-sak" fordi alle som har en form for befatning med stadion er strålende fornøyde med gressteppet.

- Banen ble testet av ISA Sport Nordic i fjor med glimrende resultater. Alle parametre var godt innenfor de gjeldende krav til toppfotball. Norges Fotballforbund er godt informert om at alt er i orden, og det er derfor det uten problemer spilles tippeligafotball der annenhver helg. NFF, med sine ekstremt tøffe lisenskrav, aksepterer situasjonen slik den er nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kongsvinger er fornøyd, NFF er fornøyd og Unisport er fornøyd. Sistnevnte ordner dette umiddelbart, skriver Rønning videre i e-posten til ABC Nyheter.

Men ansvarlig person i lisensnemnda til NFF, Rune Nordhaug, var første gang ABC Nyheter kontaktet ham ikke informert om saken. Nordhaug sa også at «dersom dette er tilfellet, så må vi se på muligheten for at Kongsvinger kommer opp med en handlingsplan for å få løst saken.»

På oppfølgingsspørsmål til NFF om at de skal være godt informerte og fornøyde med saken, svarer fungerende informasjonssjef i forbundet Yngve Haavik at alle ressurspersoner innen fagfeltet ikke har anledning til å svare før mandag.

Kongsvinger Sportsanlegg AS er formell eier av Gjemselund og KIL Toppfotball leier banen av det kommunale selskapet for sine kamper i eliteserien.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Det er til syvende og siste KIL Toppfotball som vil bli straffet av Fotballforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyansatt daglig leder i klubben, Vidar Braaten, hadde heller ikke hørt om saken og uttrykte lite glede da ABC Nyheter fortalte ham sakens fakta.

- Dette er fullstendig nytt for meg, og dersom det kommer en henvendelse fra NFF, så er det noe vi må ta på alvor. Hva som eventuelt skjer etter at NFF har kontaktet oss, er for tidlig å si noe om, men da blir vel det en sak mellom oss som klubb og de andre som er involvert rundt kunstgresset.

Ikke svar

ABC Nyheter besvarte fredag ettermiddag Unisport Scandinavia Frans Rønnings e-post om forklaringen om at feil navn er årsaken til den manglende godkjennelsen med noen oppfølgingsspørsmål.

ABC Nyheter ønsket blant annet å få høre Unisports betraktninger rundt hvorfor FIFA overfor ABC Nyheter enkelt kunne finne Gjemselund i sine register når feil navn skulle være årsaken.

I og med at Unisport den siste tiden også har lurt på hvorfor de ikke står oppført på sidene til FIFA, ønsket ABC Nyheter en forklaring på hvorfor det skal sendes en ny søknad på Gjemselund. FIFA har allerede bekreftet at tester er gjennomført.

ABC Nyheter har så langt ikke mottatt svar på spørsmålene.