- Vil overleve oss alle

- Ideen hans var hele tiden å utfordre konvensjonene, han var kunstnerisk kreativ inntil det siste, og inspirerte alt fra Madonna til Eninem, skriver Trygve Mathiesen.
- Ideen hans var hele tiden å utfordre konvensjonene, han var kunstnerisk kreativ inntil det siste, og inspirerte alt fra Madonna til Eninem, skriver Trygve Mathiesen.

Malcolm McLaren var mannen som kommersialiserte nihilismen, skriver Trygve Mathisen om Sex Pistols legendariske manager som døde i går.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malcolm McLaren anno 1978.Malcolm McLaren anno 1978.

Det er en uvirkelig følelse å ta inn over seg nyheten om at SexPistols’ legendariske manager Malcolm McLaren er død. Like uvirkelig som det er vanskelig å tenke seg punkens store gjennombrudd, utbredelse og konsekvenser uten ham. Han kommersialiserte på mange måter den nihilistiske understrømmen i kunsten og hevet den opp til populærkultur!

Les også: Malcolm McLaren er død

Jeg traff McLaren ved to anledninger, begge ganger i Norge. Først på by:Larm i Kristiansand i 2002, og deretter under en middag i Oslo fem år senere. Det morsomste jeg fikk ut av ham på Sørlandet var at han påsto det var ham selv som ga ut bootleg’en Spunk med Sex Pistols, ett år før Never Mind The Bollocks forelå i butikkene. Likevel var det det siste møtet som gjorde mest inntrykk, ikke minst på grunn av den mindre formelle settingen.

Jeg var i ferd med å avslutte min bok om norsk punk, og hadde via promotør Jan Walaker fått plass rundt et privat middagsbord i Teresesgate i Oslo i anledning McLarens forelesning og performance i hovedstaden.

Av gjestene var Harry Nordskog og jeg trolig de eneste som hadde blitt inspirert til å starte band som en konsekvens av punken, ettersom de øvrige jeg hilste på mens vi ventet på hovedpersonen, tilhørte filmbransjen og bare hadde et flyktig forhold til McLarens innflytelse. Det ble ved å prege kvelden.

Uansett var alle gjestene for dannede – eller muligens for sjenerte – til å sette seg ved siden av McLaren da middagen endelig ble annonsert, så da jeg ankom bordet var det kun to ledige stoler – en på andre enden og én ved McLarens høyre side. Med et prima japanske kjøkken som bakteppe ble det en fornøyelig og fuktig kveld, til tross for at hans unge, japanske venninne, Yong Kim, forsøkte å bremse tappingen av fludiumet.

Nå var det var ingen enkel oppgave å få inn et ord når McLaren først satte i gang og verre ble det når han fikk smurt munnlæret med sake for å skylle ned sashimien. Noen brukte anledningen til å minne oss om at Sid Vicious (John Simon Ritchie/Beverly) ville vært 50 år nettopp på denne dagen, noe som fyrte opp McLaren til å legge ut om hvordan bursdagsbarnet Sid Vicious hadde endt opp som bassist, og ikke som vokalist, fremfor Johnny Rotten.

En misforståelse mellom Vivienn Westwood og McLaren om hvilken 'John' hun hadde hatt innom butikklokalene i Sex, ledet imidlertid McLaren til John Lydon, som verken var høy eller kjekk. Han likte ikke engang rock'n roll, slik Vivienn hadde beskrevet Vicious.

Jeg måtte være påpasselig med å ha svelget unna hver gang mannen ufrivillig tok en kunstpause i det han la en matbit i munnen. Det første seriøse spørsmålet jeg fikk formulert var om ikke lanseringen av Sex Pistols i Paris i september ‘76 egentlig bare var et fordekt påskudd for å få demonstrert Vivienne Westwoods bondage-kolleksjon for den franske moteeliten.

Westwood hadde akkurat sydd den første bondage-dressen med remmer og stropper mellom armer og ben for å begrense bevegelsesfriheten. Umiddelbart før avreise kledde de opp Johnny Rotten, som selv toppet den nye look'en med å iføre seg Malcolms sorte alpelue.

- Det var helt klart en gylden mulighet for oss til å få vist den frem. Men vi var ikke så organisert. Helt siden 50-tallet hadde franske moteskapere tatt jevnlige turer til London for å utforske hva som skjedde på gatenivå. Derfor var det naturlig for oss å benytte denne muligheten, svarte briten med en åpenhet som overrasket meg.

Johnny Rotten hadde trolig spytta meg mentalt i trynet hvis jeg hadde stilt ham det samme spørsmålet.

Etter å ha småpratet videre mens det ene fatet etter det andre ble fortært – og vært gjennom temaer om hvorvidt bloggerne var de nye punkerne, de hurtig økende kunstprisene og Damien Hirst uforskammet raskt stigende posisjon, samt skotten McLarens stadige ambisjon om løsrivelse fra Storbritannia, ble jeg av vertskapet diskré bedt om å ikke legge beslag på hovedpersonen mer. De andre gjestene hadde tross alt betalt svimlende summer for denne kvelden, og ville gjerne få legenden i tale.

Jeg latet som jeg forsto deres situasjon utmerket, og fikk i stedet med meg Harry ut på kjøkkenet for å ta oss en røyk. To minutter senere dukket McLaren opp der også, og ville bomme en sigarett. Han himlet med øynene om resten av gjestene, og om sine egne (eller var det Young Kims?) ambisjoner om å slutte å røyke. Jeg tilbød ham rulletobakken min, hvorpå han ba meg pent om å rulle en til ham.

– Jeg har ikke rullet sigaretter siden jeg var på bommen på vei til Paris i 1968, unnskyldte han seg forlegent.

Vi fortsatte å diskutere Damian Hirsts kunst, og det faktum at mannen nå hadde tilbudt fem millioner pund for en komplett samling av McLaren/Westwoods gamle bondage-kolleksjon. For en fetisjist, sukker McLaren mens han rister oppgitt på hodet. Jeg prøvde å pense samtalen inn på teoretiske analyser av punken og hvordan han forholdt seg til disse.

Han innrømmet at han hadde sans for Dick Hebdiges tidlige analyse av den britiske punken i boken Subculture and the Meaning of Style fra ’79, og tok helt av da jeg ymtet frampå hvor påfallende sammenfallet av punken og de franske postmodernistene var.

– Det er jo først nå folk begynner å forstå punkens innvirkning på alt, og at den var noe mye dypere enn man først var villig til å anerkjenne den for, grestikulerte han. – Den hadde et fullstendig sammenfall med de franske sosiologenes modernitetskritikk. Jeg pleide å drikke sammen med Jean-François Lyotard på Café de Fleur in Paris, og han var punker, man! Det var et komplett sammenfall!

Kvelden rant opp mens drikkevarene gikk ned, og Harry og jeg måtte nesten støtte hverandre ut da vi etter hvert forlot åstedet. Hovedpersonen selv ymtet frampå at han trolig var for full til å få noe ekstranummer på hotellet med sin unge venninne, og minnet oss samtidig på at han måtte tidlig opp for å holde foredraget sitt i Rococco-salen på Grand neste dag.

Selv var jeg smågroggy da jeg stabbet meg inn på Grand dagen etter. Jeg ble imidlertid utrolig overrasket over hvordan McLaren klarte å trollbinde publikum i halvannen time, etter den rotbløyta vi hadde hatt få timer tidligere.

Jeg kunne tydelig se hvordan hangover’n tvang svetten ut av ham, mens han imponerende manet fram det ene paradokset etter det andre. Selv hadde jeg dundrende hodepine, og duppa av på stolen min innimellom poengene og latteren fra salen.

Innholdet skilte seg ikke nevneverdig fra mannens opptreden på by:Larm for fem år siden, som da han demonstrerte hvordan hans inngang til kulturlivet var preget av bestemorens uortodokse oppdragelse.

– Jeg lærte at alt som var galt var riktig, og alt som var riktig var kjedelig. Med et slikt utgangspunkt er det lettere å forstå hvilken logikk som lå bak lanseringen av Sex Pistols.

– Jeg mener Malcolm McLaren var, ikke bare instrumentelt eller inflytelsesrik i forhold til punken, i min bok var han selve punkbevegelsen. Det ville ikke vært noe som liknet uten McLaren, sier forfatter Herman Willis symptomatisk i min nye bok om Sex Pistols’ legendariske konsert på Pingvin Club i ’77.

McLarens merittliste strekker seg langt utover å ha vært manager for Sex Pistols. Ideen hans var hele tiden å utfordre konvensjonene, han var kunstnerisk kreativ inntil det siste, og inspirerte alt fra Madonna til Eminem. Den kulturelle alkymisten ble til og med invitert av myndighetene i Polen etter kommunismens fall for å re-brand’e nasjonen.

Som en sjelden personlighet og fri aktør i et strukturtungt landskap døde han ironisk nok av den nesten like sjeldne kreftvarianten mesothelioma i New York , 8. april 2010. Han vil bli gravlagt på Highgate Cemetery i London, samme kirkegård som Karl Marx ligger på.

Malcolm McLaren er død, men han vil overleve oss alle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet
Siste nytt
17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03KulturSkaper corona-uro blant det britiske aristokratiet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus