Nye slankemiddel- bivirkninger

FLERE BIVIRKNINGER: Alli, til bruk mot fedme, ble tilgjengelig reseptfritt på norske apoteker i mai. Nå oppdateres pakningsvedlegget med nye bivirkninger. (Foto: Colourbox.com)
FLERE BIVIRKNINGER: Alli, til bruk mot fedme, ble tilgjengelig reseptfritt på norske apoteker i mai. Nå oppdateres pakningsvedlegget med nye bivirkninger. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere bivirkninger knyttes til det reseptfrie slankemiddelet Alli.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Slankemiddelet Alli er godkjent som reseptfritt legemiddel i hele EU/EØS.

Både Alli og reseptbelagte Xenical har virkestoffet orlistat.

I kliniske studier er Alli sammenlignet med placebo (sukkerpiller). Alle deltagerne ble satt på en kaloriredusert diett og fikk råd om fysisk aktivitet, samtidig som de fikk Alli eller placebotabletter. Gjennomsnittlig vekttap etter 6 måneder i gruppen som fikk Alli (orlistat 60 mg x 3) var 4,4 kg mot 2,1 kg i gruppen som fikk placebo. Legemiddelverket konkluderer dermed med at Alli gir en beskjeden tilleggseffekt.

Råd til pasienter fra Statens legemiddelverk:

Les pakningsvedlegget nøye.

Snakk gjerne med lege eller apotek for å få gode råd om bruk av Alli.

Bruk Alli sammen med diett og fysisk aktivitet.

Ta multivitaminiskudd daglig.

Bruker du flere andre legemidler, bør du snakke med legen før du begynner med Alli.

Dersom du ikke har gått ned i vekt i løpet av 12 uker bør du rådeføre deg med legen eller slutte med Alli.

Du skal ikke bruke Alli dersom du er overfølsom for akkurat dette legemidlet, bruker blodfortynnende legemidler (Marevan), har blitt transplantert, har leversykdom eller redusert opptak av mat fra tarmen eller er gravid eller ammer.

Kilde: Statens legemiddelverk

(ABC Nyheter): I mai ble legemiddelet Alli, til bruk mot fedme, tilgjengelig reseptfritt på norske apoteker. Det var første gang en slankemedisin ble tilgjengelig uten resept her til lands.

Nå opplyser Statens legemiddelverk på sine nettsider at nye bivirkninger legges til i preparatomtalen og pakningsvedlegget til Alli.

Det er betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt) og nyreskade som føyes til listen over mulige bivirkninger. Disse er allerede knyttet til det reseptbelagte slankemiddelet Xenical – som inneholder det samme virkestoffet som Alli, men dobbelt så mye.

Legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline sender nå ut et brev til helsepersonell med informasjon om at også Alli medfører denne risikoen.

Les brevet her (pdf).

Legemiddelverket opplyser at preparatomtalen og pakningsvedlegg vil være oppdatert i løpet av kort tid på deres nettsider, mens det vil ta tid før pakninger med nye pakningsvedlegg er tilgjengelig i apotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistenker at Alli kan gi leversykdom

I august gikk amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) ut med melding om at de mistenker at Alli kan forårsake leversykdom.

Da gikk en talsperson for GlaxoSmithKline ut og benektet dette:

- Allis sikkerhet har blitt studert hos mer enn 30.000 pasienter i 100 kliniske studier, sa Debbie Bolding.

Les hele saken: Mistenker at slankepiller kan gi leversykdom

Alli skal hovedsakelig selges til voksne med en kroppsmasseindeks (BMI) på over 28. BMI regnes ut ved å ta kroppsvekten i kilo og dele på høyden i meter to ganger.

Slankepillene skal virke ved at den hindrer fettopptak i tarmen, noe som kan føre til ubehagelige bivirkninger, dersom brukeren ikke holder seg til en diett med lite fett.