Nå får du slankemedisin uten resept

RESEPTFRITT: I dag blir slankemedisiner tilgjengelige på apotek uten resept for første gang i Norge. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
RESEPTFRITT: I dag blir slankemedisiner tilgjengelige på apotek uten resept for første gang i Norge. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNå selges slankemedisin reseptfritt i Norge for første gang. Lege advarer mot ekkel bivirkning ved misbruk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om Alli

Medisinen Alli, til bruk mot fedme, er godkjent som reseptfritt legemiddel i hele EU/EØS. Dette er første gangen et reseptfritt legemiddel får felles europeisk godkjennelse.

Bivirkninger

Det er ikke rapportert alvorlige bivirkninger ved bruk av Alli i kliniske studier. De vanligste bivirkningene er hodepine, diaré og magesmerter.

Råd til pasienter fra Statens legemiddelverk:

Les pakningsvedlegget nøye

Snakk gjerne med lege eller apotek for å få gode råd om bruk av Alli

Bruk Alli sammen med diett og fysisk aktivitet

Ta multivitaminiskudd daglig

Bruker du flere andre legemidler, bør du snakke med legen før du begynner med Alli

Dersom du ikke har gått ned i vekt i løpet av 12 uker bør du rådeføre deg med legen eller slutte med Alli.

Du skal ikke bruke Alli dersom du er overfølsom for akkurat dette legemidlet, bruker blodfortynnende legemidler (Marevan), har blitt transplantert, har leversykdom eller redusert opptak av mat fra tarmen eller er gravid eller ammer.

Stadig flere nordmenn sliter med overvekt og fedme. Mandag blir medisinen Alli, til bruk mot fedme, tilgjengelig reseptfritt på apoteket.

Det er første gang en slankemedisin blir tilgjengelig i Norge uten resept.

Alli skal hovedsakelig selges til voksne med en kroppsmasseindeks (BMI) på over 28. BMI regnes ut ved å ta kroppsvekten i kilo og dele på høyden i meter to ganger.

For eksempel: En mann er 1,8 m høy veier 100 kg. Del 100 på 1,8 og del deretter svaret på 1,8, én gang til. Svaret er 30,9.

Jo høyere BMI, jo større grad av overvekt.

Les også: - Bruk heller målebånd

Apotekene har derfor installert vekt og høydemåler i et lite avlukke, forteller fagsjef Malin Gylvik i Alliance apotekkjeden til TV 2.

- Når man kommer i kassen for å kjøpe legemidlet vil man få tilbud om å måle sin kroppsmasseindeks. Dette vil skje på et informasjonsrom der vi har vekt og høydemåler for å sikre oss om at de riktige kundene får legemidlet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan i utgangspunktet ikke nekte noen å kjøpe et reseptfritt legemiddel, men vil anbefale mennesker med KMI under 28 ikke å kjøpe det. Og hvis det er noen som har BMI over 35 så vil vi be dem ta kontakt med fastlegen sin, fortsetter Gylvik.

Kilde: myalli.comKilde: myalli.com

Det var stor pågang da medisinen ble sluppet i Storbritannia, og Gylvik tror interessen kan bli stor også i Norge.

Les også: Mye magefett gir tidlig død

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ekkel bivirkning

Alli inneholder virkestoffet orlistat. Orlistat er samme virkestoff som finnes i det reseptbelagte legemidlet Xenical. Alli inneholder 60 mg orlistat, mens Xenical inneholder 120 mg.

Slankemedisinen skal virke ved at den hindrer fettopptak i tarmen, noe som kan føre til ubehagelige bivirkninger, dersom brukeren ikke holder seg til en diett med lite fett.

Den britiske legen Mark Porter skriver mandag i The Times at den fettreduserte dietten er viktig fordi de nedre deler av tarmen og anus ikke er i stand til å takle store mengder med fett. Dersom middelet tas av en som samtidig får i seg mye fett, kan det i beste fall bety noen ekstra turer på do, og i verste fall kan det føre til anal lekkasje, advarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ironisk nok er denne bivirkningen veldig nyttig, ifølge Porter. Dette fordi den oppfordrer brukerne til å holde seg til en diett med lite fett.

- Ikke noen revolusjon

Fedmeepidemien er på fremmarsj både i Norge og ellers i Vesten. Overlege Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Tønsberg er derfor positiv til at slankemedisin blir lettere tilgjengelig. Han mener det kan være fornuftig for enkelte.

- Men det er ikke noe revolusjon. Fedmeepidemien blir ikke noe mindre av dette, men det er et tilbud til de få som absolutt har fortjent det, sier han til TV 2.

Reagerer kraftig

Professor ved Norges Idretthøyskole Jorunn Sundgot-Borgen reagerer derimot kraftig på at slankemedisin nå blir tilgjengelig reseptfritt på apoteket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange av de som kjøper det er personer som allerede har et problematisk forhold til kropp, vekt og mat. De gir blaffen i eventuelle bivirkninger, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren mener at om et slikt medikament skal fungere, må det stilles krav til hvem som kan bruke det. I tillegg må disse følges opp av helsepersonell, slik at de også får gjort livsstilsendringer som gir effekt på lang sikt, sier hun.

Også Eli Heggen, lege ved Klinikk for forebyggende medisin ved Ullevål universitetssykehus, mener man vil få lite nytte av Alli uten legeoppfølging.

- Det er svært viktig å få medisinsk oppfølging. Mange har også falske forhåpninger om å gå ned mye i vekt raskt. Når dette ikke skjer, vil man gi opp og slutte med medisinen, sa hun da det ble klart at legemiddelet kunne bli tilgjengelig uten resept.

Det er legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline som står bak Alli.