Pinlig for statsminister

Vanuatus statsminister Edward Natapei har vært tvunget til å gå av etter å ha glemt å informere om at han var på toppmøte i utlandet. Det har fått korrupsjonsorganisasjoner til å rase. Foto: Flickrbruker PhillipC / Vanuatus regjering.
Vanuatus statsminister Edward Natapei har vært tvunget til å gå av etter å ha glemt å informere om at han var på toppmøte i utlandet. Det har fått korrupsjonsorganisasjoner til å rase. Foto: Flickrbruker PhillipC / Vanuatus regjering.

<pStatsministeren i Vanuatu måtte gå etter å ha glemt å levere fraværskjema. - Dette rammer bare sivilbefolkningen, raser anti-korrupsjonsorganisasjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Den vesle stillehavsnasjonen Vanuatu har satt seg selv i politisk krise etter at landets statsminister måtte gå av på grunn av en pinlig forglemmelse.

Han glemte å si fra at han ikke kunne være med på møte.

Ifølge Vanuatus grunnlov mister et parlamentsmedlem sin plass i nasjonalforsamlingen dersom det tre ganger unnlater å melde fra til parlamentssjefen om sitt fravær.

Toppmøte

Men statsminister Edward Natapei må sies å ha hatt gyldig fraværsgrunn.

Den nå arbeidsledige statsministeren deltok på et toppmøte i Trinidad og Tobago for medlemslandene i det britiske samveldet da han skulle ha deltatt på møtet i hjemlandet.

Men fordi fraværet ikke ble opplyst om skriftlig, har den 55 år gamle statsministeren og lederen av Vanuatus største parti, Vanua'aku Pati, vært nødt til å fratre sin stilling med umiddelbar virkning.

Hendelsen omtales som sjokkerende av Derek Brien ved tankesmien Pacific Institute of Public Policy think-tank.

– Det er utrolig at noe så enkelt som dette kunne bli oversett. Statsministerens stab har gjort en gigantisk tabbe. De hadde bare trengt å si fra at han var på offisielt oppdrag, sier Brien til nyhetsbyrået AFP.

Rammer sivilbefolkningen

Marie Noelle Ferrieux Patterson fra anti-korrupsjons organisasjonen Transparency International sier til newzealandsk radio at vedtaket er nok et dyrt eksempel på at Vanuatus parlament ikke handler i tråd med demokratiske interesser.

Til Radio New Zealand ramser hun opp konsekvensene.

– Nytt valg, nye utgifter, ny statsminister - som vil føre til utskiftning av ministre som igjen kommer til å få utbetalt kompensasjon. Bare i løpet av den siste måneden har tre ministre blitt byttet ut, og det kostet oss rundt 35 millioner vatu (tilsvarende 2000.000 kroner), sier hun.

– Dersom vi skal ha enda flere utskiftninger vil det koste oss flere hundre millioner. Innbyggerne lider og politikerne bruker tiden på å tenke på seg selv og sin hevn. Det er kvalmt.

Ifølge AFP skal Vanuatu nå ha en overgangsregjering inntil ny statsminister blir valgt neste uke.

Korrupsjon

På Transparency International liste over korrupsjonsgraden i verdens land ligger Vanuatu på plass 95. Aller nederst ligger Somalia, mens Norge ligger på ellevteplass - godt bak Sverige og Danmark.

New Zealand er registrert som det landet i verden med minst korrupsjon, i forhold til 2009-oversikten.

I andre kåringer har Vanuatu fått hyggeligere plasseringer. I 2006 tronet stillehavslandet øverst på Happy Planet-indeksen, som rangerte 178 land etter hvor lykkelige innbyggerne er.

Personvernpolicy