UEFA vil endre norsk lov

<p><strong>VIL HA LOVENDRING:</strong> UEFA og Michel Platini har bedt norske myndigheter å se nærmere på norsk lovtekst i forbindelse med EURO-2016. (Foto: Scanpix). </p>
VIL HA LOVENDRING: UEFA og Michel Platini har bedt norske myndigheter å se nærmere på norsk lovtekst i forbindelse med EURO-2016. (Foto: Scanpix).

<pDet norske Patentstyret vil ikke godkjenne varemerket «Norway Sweden 2016». Nå vil UEFA endre norsk lov.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): I et notat sendt fra Kultur- og kirkedepartementet (KKD) til Justisdepartementet (JD) den 7. oktober i år skriver KKD at de «vil måtte komme tilbake til så vel UEFAs «questions» som UEFAs krav til eventuelle tekster til ny lovgivning på særlige områder».

Kommunikasjonssjef Hanne Gjörtz i KKD skriver følgende i en e-post da hun blir bedt om å redegjøre for hvilken lovgivning UEFAs krav er rettet mot:

- Først og fremst lovgivning som beskytter emblemer og benevnelser knyttet til EURO 2016.

Les også: Italia med 2016-fordel

Les også: Vil ha forklaring av UEFA

Får ikke beskyttelse

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) søkte 10. juni i år om beskyttelse av varemerket «Norway Sweden 2016» i Norge i forbindelse med EM om knappe syv år, men har ikke fått dette godkjent av Patentstyret i Norge.

Norge har spesifikke regler for bruk av navn på land og årstall og UEFAs søknad skal ikke oppfylle disse kravene.

Patentstyret begrunner avslaget til UEFAs søknad med at varemerket ikke er tilstrekkelig til å skille søkerens varer og tjenester fra andres. Teksten oppfyller ifølge Patentstyret ikke den garantifunksjon et varemerke skal ha for å kunne registreres.

Avslaget er etter det ABC Nyheter erfarer ikke isolert til kun å gjelde «Norway Sweden 2016». Dersom mesterskapet skulle gå til en av de øvrige søkerne, Italia, Frankrike eller Tyrkia, vil UEFA heller ikke få disse merkenavnene beskyttet

Fotballpresident Sondre Kåfjord var ikke klar over UEFAs utfordringer med norske myndigheter og vil på bakgrunn av det ikke uttale i saken.

- Jeg kjenner personlig ikke til dette, men det kan være at noen i 2016-organisasjonen vet hva dette dreier seg om, sier Kåfjord til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har fått tilgang til alle dokumenter som er sendt mellom Patentstyret og UEFA og Patentstyret begrunner avslaget med at «varemerket ikke uten videre kan registreres fordi det mangler særpreg etter varemerkeloven § 13 første ledd».

3. desember går fristen for UEFA ut for å svare Patentstyrets tilbakemelding.

Store penger

Fotballpresident Sondre Kåfjord var ikke informert om den pågående «konflikten» mellom UEFA og Patenstyret i Norge. (Foto: Scanpix).Fotballpresident Sondre Kåfjord var ikke informert om den pågående «konflikten» mellom UEFA og Patenstyret i Norge. (Foto: Scanpix).

Det er for UEFA trolig svært viktig å få eierskap på varemerket «Norway Sweden 2016» fordi det sikrer organisasjonen store penger i forbindelse med såkalte spinn off-effekter forbundet med mesterskapet.

Fordelingsnøkkelen forbundet med inntektene fra EURO 2016 mellom UEFA og vertsnasjonen(e) er ennå ikke bestemt, men forfatterne av NFFs bestillingsdokument «Samfunnsøkonomiske gevinster av et Fotball-EM i Norge i 2016», Dag Morten Dalen og Lars Håkonsen, skriver at UEFA nå har et strammere regime overfor arrangørlandene enn det som har vært tilfellet tidligere vedrørende en eventuell deling av inntektene fra det kommersielle salget.

NFFs eie?

Norges fotballforbund har spurt norske myndigheter om vel seks milliarder kroner statstøtte for å arrangere mesterskapet. Pengene skal fortrinnsvis brukes til å bygge ut stadionanlegg i Norge.

Ifølge kommunikasjonssjef Gjörtz i KKD er det ikke avgjørende at det er Norges fotballforbund som får rettighetene på varemerket «Norway Sweden 2016» - som en slags garanti for at store summer føres tilbake til staten.

- Dette er ikke sentralt for vurderingen av forespørselen om statstilskudd, sier Gjörtz til ABC Nyheter.

Fordel Italia?

I helgen skrev ABC Nyheter at UEFA kan ha gitt Italia en fordel i prosessen som avsluttes 27. mai neste år - da faller avgjørelsen om hvem som får arrangere mesterskapet i 2106.

Italienerne hevder de i januar 2009 informerte UEFA at de kom til å søke, men ABC Nyheter kunne avsløre at UEFA allerede et halvt år tidligere visste om planene fordi de 10. juli 2008 søkte om eierskap på varemerket «Italy 2016». Både det norske og det svenske fotballforbundet reagerte på opplysningene og vil kontakte UEFA for en forklaring.

Saken mellom Patentstyret og UEFA kan skape ytterligere problemer for den norsk/svenske EM-søknaden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus