- Stenger moskeer i Kina

INGEN BØNN: Kinesiske sikkerhetsstyrker samler seg utenfor  Dong Kuruk Bridge-moskeen i Urumqi. (Foto: Scanpix)
INGEN BØNN: Kinesiske sikkerhetsstyrker samler seg utenfor Dong Kuruk Bridge-moskeen i Urumqi. (Foto: Scanpix)

<pFredagsbønnen til den muslimske minoritetsgruppen uigurene måtte utgå etter at kinesiske myndigheter skal ha stengt flere moskeer i Xinjiang-provinsen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MER OM SAKEN

* 20 millioner mennesker fra 47 ulike etniske grupper bor i Xinjiang. Den autonome regionen nordvest i Kina grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land.

* Rundt 8,3 millioner av befolkningen tilhører den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har følt seg sosialt og økonomisk marginalisert i Kina.

* Uigurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uigurene, kalt Øst-Turkestan.

* Kina bekjemper alle tendenser til separatisme og har stemplet flere uigurgrupper som terrorister med bånd til al-Qaida. Menneskerettsgrupper beskylder på sin side Kina for å utnytte terrorpåstandene for å slå ned på grupper som kjemper for minoritetens rettigheter.

* I april ble to uigurer henrettet, dømt for å ha angrepet politiet i Xinjiang fire dager før OL i Beijing.

(@NTB)

Flere moskeer i Kashgar og i Xinjiang-hovedstaden Urumqi har måttet stenge etter den siste ukens uroligheter i provinsen i Vest-Kina. Ifølge det statlige nyhetsbyrået skal dette dreie seg om de fem store moskeer, mens noen mindre skal fortsatt være åpen for bønn. Forslaget om stengingen skal ha kommet fra imamene selv, og årsaken skal være at myndighetene ønsker å minimalisere nivået av etnisk spenning i området. Dette melder CNN.

Reuters derimot melder at de fleste moskeer er stengte, mens én hadde åpent hvor hundrevis av muslimer samlet seg for fredagsbønn.

Det finnes rundt åtte millioner uigurer i Kina og det var søndag i forrige uke at det brøt ut gatekamper i Xinjiang mellom uigurer og han-kinesere, etter det som skal ha vært en arbeidskonflikt på en fabrikk sør i Kina. Så langt skal tallet på døde være 156.

Får ikke reise til Mekka

Uigurene føler de har fått sin religion undertrykt siden kommunistene kom til makta i Kina for 60 år siden.

- De undertrykker oss fordi de vet at de ikke kan kontrollere oss muslimer. De vet at vi ikke er redd for å dø, sier en forretningsmann til nyhetsbyrået AFP som er bosatt i Urumqi. Han ønsker å være anonym for å unngå represalier.

Les også: Tror konflikten kan bli forverret

Ifølge flere uigurer blir de også hindret i å utføre pilegrimsreisen til Mekka ettersom kinesiske myndigheter er svært sparsomme med å gi folkegruppen pass. De som får reisedokumentasjon må gi politiet et depositum på rundt 25.000 kroner for å forsikre dem om at de kommer tilbake.

Det skal også være strenge restriksjoner ved bruk av koranen.

- Noen ting i koranen er tillatt, men det som truer Kina kan du ikke si eller gjøre, forteller forretningsmannen videre.

Kinesiske myndigheter hevder på sin side at alle borgere i Kina har en religiøs frihet.

- Borgernes religiøse frihet er fullstendig beskyttet og respektert, uttalte religiøse ledere i Kina torsdag ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Personvernpolicy