Pirater og paradokser

Axel Hennie som Max Manus i filmen av samme navn. Piratkopieringen av kinosuksessen er bekymringsfullt. Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Axel Hennie som Max Manus i filmen av samme navn. Piratkopieringen av kinosuksessen er bekymringsfullt. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Blir 2009 et remikset paradoks, spør Tom Skjeklesæther.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen uker siden spurte musikksjef Amundsen meg om jeg kunne bruke Full av Fuzz til å synse litt rundt hva 2009 vil bringe, hva som vil møte oss som er opptatt av musikk (antar jeg) i innspurten på det første tiåret i det nye årtusenet. I konsekvensåret av 2008 der dommedagsprofetiene, som lenge har hengt over musikkbransjen, plutselig har bredd seg til hele samfunnet. Året da vi virkelig skal få smake på hva en moderne finanskrise er.

Jeg har fantasert om å se levendegjøringen av slike fotografier som vi husker fra depresjonstida i USA, der familier forlot sandblåste farmer i midtvesten og skranglet vestover med sine få eiendeler stablet på lasteplanet på en så vidt kjørbar lastebil. Den moderne, norske varianten vil ventelig bestå av SUV-er med flatskjermer og kjøkkenmaskiner dinglende langs kantene i kolonner på vei mot det forgjettede land på Nordmøre, det siste området i landet der det fortsatt vil gå an å tjene penger.

Statsministeren var i sin nyttårstale, der han nok en gang flyttet posisjon til ny kameravinkel litt for ofte, svært så påpasselig med å understreke at vi «bare har frykten selv å frykte» (copyright F.D.R., 1933).

Han kan ha rett, men det han burde hatt mage til å si, er at om finanskrisa virkelig skulle vise seg å være den hundreårsbølga som de mest pessimistiske hevder at den er, så vil den først og fremst ramme alle som har lite eller ingen ting fra før.

Vi andre kan følge utviklingen på flatskjermer i alle rom, helt uten å forandre på posisjonene våre.

Nøkkelen er en platespiller

Men etter flere romjulsdager med forsøk på å få en nær-fremtidsanalyse av beddingen gikk det opp for meg at nøkkelen til hele det kommende året, og min artikkel, kom til meg som julepresang fra familien min.

For 16 år siden brakk min da et år gamle sønn armen av min gamle og svært velbrukte platespiller. Altså vinylplatespilleren. Den gang så jeg det som et tegn fra oven på at vinylens tid var omme. Jeg solgte selvsagt unna vinylplatene mine til priser som lå langt under det disse «rillede verdipapirene» innkasserer i dag.

I jula pakket jeg opp og plugget inn en Numark USB platespiller (hvorfor har den ikke heve og senkeanordning?). Den første vinylen jeg la på tallerkenen, velbekomme, var dobbeltalbumet som over fire vinylsider symboliserer det jeg tror kommer til å prege musikkåret 2009 aller mest; paradoksene.

«Johnny Cash Remixed»«Johnny Cash Remixed»

«Johnny Cash Remixed» (Compadre Records) inneholder Johnny Cash' originalinnspillinger fra 1950- og 60-tallet, tungt doktorert av lydmakere med sylskarpe digitale kirurgiske instrumenter. Vi får nye utgaver av 16 mer eller mindre kjente Cash-sanger; «I Walk The Line» av QDT Muzic featuring Snoop Dog, «Big River» av Count De Money (hø-hø-hø), «Get Rhythm» av Philip Steir, «Leave That Junk Alone» av Alabama 3, «Folsom Prison Blues» av Pete Rock og «Hey Porter» av Mocean Worker.

Johnny Cash eneste sønn, John Carter Cash, er en av platas produsenter, noe som sannsynligvis er en rimelig rød klut for alle Cash-fans med fundamentalistiske holdninger.

Paradoks de luxe

Jeg sitter altså tidlig i januar 2009 og spiller av det moderneste av moderne lyd på en medieplattform som virkelig lever opp til nettopp ordet plattform, men som strengt tatt bare skulle være å skue på Teknisk Museum i dag. Paradoks de luxe, indeed!

Det hører med til historien at sønnene mine er like ivrige som meg etter å se den svarte vinylen seile rundt på tallerken. Hvordan kommer lyden fra plastikken opp i den stanga og ut av høyttalerne, papps?

Et annet paradoks som kommer til å gjøre seg enda mer gjeldende i 2009 er om vi vil måtte forholde oss til hva vi egentlig legger i begrepet ny musikk.

For langt de fleste av de opp i mot ti tusen nordmennene som i 2008 gikk til innkjøp av tidligere Beach Boys-trommis, avdøde Dennis Wilsons «Pacific Ocean Blue» (Legacy Edition), må plata ha fremstått som en nyhet. De få japanske pressede CD-utgavene som fantes av plata på norske hender og det lille antallet eksemplarer som ble solgt av originalutgivelsen på vinyl da den kom i 1977, gjorde at det bare var en engere krets rocksnobber som var kjent med at Dennis hadde laget den beste solo-Beach Boy-plata noensinne.

Jeg heller til oppfatningen som kollega Lennart Perssons ofte forfekter; musikk du ikke har hørt før er ny for deg, uavhengig av når den faktisk ble spilt inn.

«Odessa», den originale japanske vinylutgaven med filtcover.«Odessa», den originale japanske vinylutgaven med filtcover.

Neste mandag kommer årets første parallell til Dennis Wilson-platen. Da slipper Warner-selskapet Rhino en trippel-CD-utgave av det gamle Bee Gees' dobbeltalbumet «Odessa». De Luxe-utgaven restituerer det originale vinylcoveret, som hadde rød filt på yttersiden og tekst i gullskrift. Dette coveret var bare å finne på et relativt lite førsteopplag av platen og ble kuttet ut fordi platefabrikkarbeiderne som pakket godsakene fikk allergiske reaksjoner av filten!

Uansett er det ikke mange som kjenner musikken på dette ambisiøse dobbeltalbumet som kom for nøyaktig 40 år siden; i januar 1969. Paradoksalt nok fordi Bee Gees senere, på slutten av 70-tallet, laget musikk som fullstendig oversvømmet markedet.

Young i boks

Enda større interesse kommer det til å være rundt utgivelsen av den svært lenge utlovede «Archives»-boksen til rocksæringen Neil Young. Selv om det er all grunn til å ta utlovede utgivelsesdatoer med flere klyper salt, det verserer i øyeblikket tre forskjellige (januar, februar, mars), er det klart at «Archives» vil inneholde masse musikk som faller i paradokset mellom gammel og ny for hundretusener av Neil Young-fans.

Paradoksalt er det også å være vitne til at unge musikkjournalister hudfletter platebransjen (Cecilie Asker, Aftenposten, tirsdag 30. desember) fordi de angivelig ikke satser nok på nye artister, artister som Askers generasjon uansett ikke har til hensikt å kjøpe, men laste ned illegalt.

Paradoksalt er det også at Norges utenriksminister er bekymret for at afrikanske pirater truer transporten av norsk og utenlandsk olje på norske oljetankere, men samtidig ikke er spesielt opptatt av at norsk musikk- og filmkultur piratkopieres til den store gullmedaljen på nettet. Kanskje piratkopieringen av filmsuksessen «Max Manus» kan få folk til å reflektere over det faktum at denne typen film bare kan lages om vi, publikum, synes det er verdt å betale for opplevelsen?


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Sverige har seks ganger høyere dødstall enn Norge: Opposisjonen raser16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene
Siste nytt
22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilSverige har seks ganger høyere dødstall enn Norge: Opposisjonen raser16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus