«Max Manus» tatt av nettpirater

Aksel Henie i rollen som Max Manus i den svært populære filmen med samme navn.
Aksel Henie i rollen som Max Manus i den svært populære filmen med samme navn.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Dette vil vi slå hardt ned på sier «Max Manus»-produsent Sveinung Golimo. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Piratkopier av filmen «Max Manus» er i dag og i går blitt lagt ut for ulovlig nedlasting på internett. Det er svært sjeldent at piratkopier av norske filmer blir lagt ut så raskt som under to uker etter premiere.

«Max manus»-produsent Sveinung Golimo var ennå ikke klar over piratkopien da ABC Nyheter ringte ham i formiddag.

- Dette må vi undersøke. Vi kommer til å følge dette opp, sier Golimo.

- Før vi gjør noe må vi finne ut hva som har skjedd, men vi kommer til å slå hardt ned på piratkopiering av filmene våre, lover han.

Piratkopier av filmen ligger allerede ute på flere nettsteder, og antall spredere øker nå hver time.

- Det er jo ikke noe ukjent fenomen at store filmer blir piratkopiert i Norge. Vi vet at det er et tungt miljø i Norge som driver aktivt med dette, sier Golimo.

Ble dømt

Etter førpremièren på filmen «Uro» på VGNett i 2006, klarte hackere å legge ut en ulovlig versjon av filmen fem dager før premieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 ble en 45 år gammel mann fra Fredrikstad dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha lagt ut den norske filmen «Pitbullterje» på nett. Han måtte også betale 50.000 kroner i erstatning til produsentene.

Generalsekretær i produsentforeningen Leif Holst Jensen er usikker på om tilfellet med «Max Manus» er det tidligste en norsk film har vært ulovlig ute på nett etter premieredatoen.

- Om det er en rekord, er det ingen positiv rekord, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at noen hevder det er et tegn på stor interesse for en film, jo tidligere den er ute på nettet. Samtidig understreker han at dette er ulovlig, og at det blir sett svært alvorlig på av Produsentforeningen og filmbransjen generelt.

Vannmerking

En av filmversjonene som er ute på nett, er trolig filmet inne i en kinosal under svært gode forhold. Sveinung Golimo opplyser om at filmen er vannmerket slik at det vil være mulig for filmselskapet å gå inn på piratkopien av filmen finne ut nøyaktig hvilken visning det er snakk om.

Vannmerkingen er gjerne lagt inn som signaler i lyd eller bilde på en måte som kinopublikum ikke kan merke, men som kan leses av datamaskiner.

- Distribusjonsselskapet må vurdere om de vil gå til rettslige skritt på dette. Men om de gjør det er det med full backing fra Produsentforeningen, sier Leif Holst Jensen.