Pamper og horebukker

<p class="hidden">Demokratenes Tim Mahoney vil antakeligvis snart måtte se seg om etter en ny jobb. Foto: Scanpix</p>
Demokratenes Tim Mahoney vil antakeligvis snart måtte se seg om etter en ny jobb. Foto: Scanpix

Det mangler ikke på fargerike kandidater til Representantenes Hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om skribenten
Jon Henrik Gilhuus er president i foreningen Monticello Society - som blant annet har som oppgave å spre kunnskap om amerikanske forhold i Norge.
hjemmesidene deres kan du følge oppdaterte nyheter om den amerikanske valgkampen.

I tillegg til presidentvalget natt til onsdag 5. november norsk tid, foregår det mye annet snacks i USA i år for oss politiske nerder. Det skal bl.a velges 11 guvernører, 35 senatorer og alle 435 medlemmer av Representantenes Hus. I denne artikkelen tar jeg for meg valget til Huset.

Representantenes Hus velges i sin helhet annethvert år, og har tradisjonelt vært det mest populistiske og mest polariserte kammeret. Medlemmene internt i de to partiene kommer fra svært forskjellige områder, og det kan være stor politisk forskjell på dem. Huset har ikke de samme kronglete reglene for avstemninger som det Senatet har, og filibusterregelen forsvant på 1840-tallet. Demokratene har i dag 236 mot 199 for Republikanerne. På grunn av at mange demokrater fortsatt er forholdsvis konservative, eller må stemme taktisk fordi de representerer konservative strøk, kan imidlertid ikke partiledelsen være sikre på å ha flertall. Med en økt majoritet etter årets valg håper de imidlertid å få ytterligere kontroll.

De aller fleste av de 435 distriktene er politisk uinteressante, enten fordi ett av partiene vil ha et uslåelig forsprang i velgermassen eller fordi det andre partiet stiller med for svak motstand. Andre distrikter er imidlertid svært jevne, og noen av dem har ganske fargerike kandidater. Det ventes at Demokratene kommer til å øke sitt forsprang med netto alt fra ti til tredve representanter, men de risikerer også å tape noen. Her kommer en kjapp analyse av noen av de viktigste eller mest underholdende distriktene i rekkefølge etter når statenes valglokale stenger natt til onsdag, norsk tid. Jeg presiserer at det er mange flere utsatte distrikter enn disse, en oversikt med de siste målingene finnes her.

Midnatt: Indiana og Kentucky.
Indiana ble et mareritt for Republikanerne for to år siden - de tapte hele tre distrikter her. Nå kjemper de hardt for ikke å tape et til, det 3. distrikt der Mark Souter ligger helt jevnt på målingene med advokat Mike Montagano. Skulle dette distriktet vippe kan det bli en vond natt for partiet, da faller trolig mange flere.

I Kentucky vant Demokratene endelig 3. distrikt rundt Louisville, som i noen år ble holdt av den moderate republikaneren Anne Northup. Hun forsøker å få revansje, men det ser dårlig ut. Demokratene håpet å ta det 2. distriktet, hvor den sittende representanten går av, men det ser ut til at Republikanerne holder unna. Igjen, skulle dette setet skifte er det et tegn på storseier for Demokratene.

01:00: Georgia, South Carolina.

Georgia var den staten hvor Republikanerne kom nærmest å vinne et sete ved det ellers elendige valget for to år siden. Også i år er de innenfor rekkevidde i det 8. distrikt, der den forholdsvis konservative representanten Jim Marshall i år møter en tidligere general, Rick Goddard som nå er visepresident for et lokalt universitet. Republikansk seier her kan bety at partiet klarer å holde unna i sørstatene, og at Obama ikke har klart å mobilisere så mange nye velgere som Demokratene hadde håpet på.

South Carolina har vært "under radaren" i år, alle setene her skulle vært trygge. Nå viser imidlertid målingene et jevnt løp i 1. distrikt som egentlig er dypt konservativt. Kongressmann Henry Brown har imidlertid blamert seg med en skogbrann som kom ut av kontroll for noen år siden - og som han først nå har måttet betale en symbolsk bot for - etter blant annet å ha sørget for å skrive om lovene for å gjøre det vanskeligere å kreve erstatning for slike branner.

Stadig flere ser ham nå som en egenmektig pamp. Hans motstander er den søkkrike Linda Ketner, som har brukt en del av en anseelig familieformue på filantropi i mange år. Hun har imidlertid mer enn nok cash til å føre en seriøs valgkamp mot Brown. En Demokratisk seier her vil være en liten sensasjon, siden det vil være første gang en åpent lesbisk kandidat vant i sørstatene.

02:00: Alabama, Connecticut, Florida, Maryland, Pennsylvania, Texas.

Alabama har to åpne distrikter i år, ett republikansk og ett demokratisk, og begge er i utgangspunktet slik at de kan skifte side. Det ser i skrivende stund ut til at Demokratene beholder sitt 5. distrikt, mens det er jevnere i det 2. der Demokratene stiller den meget populære (og tidligere partiløse) borgermesteren i Birmingham, Bobby Bright. Republikanerne stiller med delstatsrepresentant Jay Love. Mye her vil avhenge av den svarte andelen av stemmene, møter mange nok opp skifter dette distriktet side.

I Connecticut finner vi nå det eneste gjenlevende eksemplar av en engang tallrik art: Republikanere fra New England. Moderate Chris Shays har blitt gjenvalgt med knapp margin i snart 20 år, til tross for at distriktet stemmer demokratisk i alle andre valg. I år ligger han igjen helt jevnt på målingene med sin utfordrer Jim Himes.

Er det noe i vannet i Florida? Mange husker sikkert republikaneren Mark Foley, som før valget forrige gang ble avslørt som en pervo som sendte slibrige tekstmeldinger til unge gutter. Republikanerne oppnenvte i all hast en ny kandidat, men det holdt ikke; et ellers trygt, republikansk sete skiftet side. Ikke så de ut til å gjenvinne det i år heller; de stilte en altfor tam kandidat. Hevnen er imidlertid søt; demokraten Tim Mahoney er nå avslørt som en horebukk av de sjeldne, med forhold til blant annet en tidligere sekretær, påstander om trusler og bestikkelser opp og i mente. FBI etterforsker ham for misbruk av offentlige midler fordi han skal ha forsøkt å stoppe munnen på en tidligere elskerinne ved å gi henne en føderal jobb. Kona har bedt om skilsmisse, og Mahoney må nok snart se seg om etter en ny jobb også...

Vær ellers obs på mulige demokratiske gevinster i 21. 24. og 25. distrikt. Det 21. og 25. holdes i dag av et cubansk brødrepar, men de cubanske velgerne er ikke så mange og heller ikke så konservative som de engang var.

I Marylands 1. distrikt ble den moderate republikanerne Wayne Gilchrest beseiret i primærvalget av den sterkt konservative delstatssenatoren Andy Harris, mye på grunn av sin motstand mot Irak-krigen. Nå har han gitt sin støtte til den demokratiske kandidaten, Frank Kratovil, noe som gjør dette valget helt åpent.

Pennsylvania har gått i demokratisk retning de siste årene, og de tok hele fire distrikter her i '06. Nå står de imidlertid i fare for å tape to. I 11. distrikt sliter Paul Kanjorski, etter beskyldninger om litt for nært forhold til sine pengestøtter, samt flere lite overbevisende valgkampevenementer. Republikanerne stiller med Lou Barletta, som i kraft av borgermester i småbyen Hazleton ble nasjonalt kjent da byen vedtok en rekke knallharde tiltak mot illegale innvandrere. I det 16. distrikt finner vi en av landets mest forhatte demokrater, John Murtha. Han er egentlig forholdsvis moderat politisk, men høyresiden har lagt ham for hat på grunn av hans motstand mot Irak-krigen, som har gitt seg utslag i en del sterke uttalelser som er blitt oppfattet som ærekrenkende mot navngitte soldater. Murtha er også en pamp av de store, med meget tette bånd til det lokale næringslivet, og han ses av høyresiden som et symbol på alt som er galt med Demokratenes lederstil i Huset. Nå kan han ha skutt seg selv i foten med uttalelser om at det vestlige Pennsylvania er rasisitisk og at han har mange "rednecks" i sitt distrikt. Målingene spriker, men det helt klart at Murtha kjemper for sitt politisk liv, og skulle de klare å slå ham ut vil mange republikanere trolig være fornøyd med valget, selv om de skulle tape tyve andre seter.

Texas: Her håper Republikanerne å ta tilbake et sete de tapte sist, det som tilhørte den tidligere gruppelederen Tom DeLay, som gikk av på grunn av anklager om ulovligheter. Setet er dypt konservativt, og partiet har endelig klart å stille en seriøs kandidat.

De resterende kongressdistriktene behandles i neste artikkel.

Les også: Kan få full kontroll i Senatet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:20 Virusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:15 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land
Siste nytt
04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17VerdenTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:20VerdenVirusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01VerdenEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51VerdenDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:15VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus