Kan få full kontroll i Senatet

Majoritetsleder, Harry Reid (D), kan få full kontroll over Senatet etter valget. Foto: Scanpix
Majoritetsleder, Harry Reid (D), kan få full kontroll over Senatet etter valget. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er ikke bare USAs neste president som velges 4. november. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om skribenten

I tillegg til presidentvalget natt til onsdag 5. november norsk tid, foregår det mye annet snacks i USA i år for oss politiske nerder. Det skal blant annet velges 11 guvernører, 35 senatorer og alle 435 medlemmer av Representantenes Hus. I denne artikkelen ser jeg på valget til Senatet.

Det amerikanske Senatet består av 100 senatorer, to fra hver delstat. Disse velges for seks år av gangen, men slik at en tredjedel er på valg annethvert år. I tillegg gjør to suppleringsvalg at det i år skal velges 35 stykker . Demokratene har en stor fordel (i tillegg til valgvinden) i at hele 23 av disse 35 er republikanere, sistnevnte har dermed mange flere å forsvare. I tillegg er det flere stater hvor den sittende republikaneren velger å ikke ta gjenvalg, og åpne seter er vanligvis lettere å erobre.

Full kontroll

Hva er så viktigheten av senatsvalget? I dag har Demokratene i praksis et syltynt 51-49 flertall. Imidlertid gjør kompliserte stemmeregler det mulig for et mindretall å hindre at en sak kommer opp til avstemning (såkalt filibuster) med mindre man har de nødvendige 60 stemmer til å avslutte en debatt. Demokratenes våte drøm er å oppnå 60, slik at de vil ha full kontroll over lovgivningsprosessen (vi forutsetter at ved en slik seier vil Obama også bli valgt til president).

En netto gevinst på 9 seter er faktisk ikke utelukket. Dersom målingene hadde vært valg ville de den siste uken ligget an til å ta 7-8 seter, og i flere andre stater er de innenfor rekkevidde. Vi tar en kjapp titt på de gjeldende statene, i rekkefølge etter når statenes valglokale stenger natt til onsdag, norsk tid.

Midnatt: Kentucky

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig republikansk med 4-6% og kommer til å gå for McCain i presidentvalget. Demokratene har fryktelig lyst til å slå ut Mitch McConnell (som er Republikanernes gruppeleder) fordi McConnell brøt god takt og tone ved å drive valgkamp mot Demokratenes tidligere leder, Tom Daschle, da han ble kastet av velgerne i South Dakota i 2004. Demokratenes kandidat er mangemillionæren Bruce Lunsford.Valglokalene i Kentucky stenger til litt forskjellige tider, så det er mulig vi ikke får tall herfra før klokken ett.

01.00: Georgia, Virginia.
Knapp 2-6% republikansk ledelse i Georgia for Saxby Chambliss, nok en forhatt republikaner. Han slo ut demokraten Sam Cleland etter en svært grisete valgkamp i 2002, og med Obama konkurransedyktig i staten har utfordrer Joe Martin en reell mulighet til å hevne Cleland. En kuriositet er at Georgia krever over 50% for at man skal bli valgt (andre stater krever simpelt flertall), dersom ingen oppnår det blir det en 2. runde i desember. I så fall kan vi måtte vente en måned før vi vet om Demokratene oppnår sine 60.

I Virginia har vi nattens sikreste gevinst for Demokratene. Senator John Warner går av og tidligere guvernør Mark Warner (ikke i slekt med John) kommer til å mose en annen tidligere guvernør, James Gilmore, som hadde en høyst forglemmelig karriere som republikansk presidentkandidat i fjor høst. Warner er en kommende stjerne i partiet; self-made teknokratisk forretningsmann med sentrumsprofil og appell til moderate republikanere - mange hadde håpet han ville stille til president allerede i år, og mange håpet Obama skulle velge ham til visepresident. Warner har en 25-30% ledelse på de fleste målinger.

01.30: North Carolina

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Catfight! Liddy Dole (kona til Bob, som var republikansk kandidat mot Clinton i '96) ble tidligere i år rangert som en av Senatets minst effektive medlemmer. I tillegg har Obama gjort det skarpt i staten, og det som skulle vært et greit gjenvalg har blitt til et mareritt. Demokratene stiller med delstatssenator Kay Hagan, som nok ikke er av de sterkeste kandidatene, men i år er hun kanskje tilstrekkelig, hun har en 3-4% ledelse på målingene. Doles siste, desperate reklame beskylder Hagan for å ta imot "gudløse penger" fordi hun var på et arrangement i huset til en rådgiver for en gruppe som kjemper for ateisters rettigheter. North Carolina har valglokaler som stenger 02:30, så det kan tenkes det drøyer med tall herfra.

02.00: New Hampshire
Dette blir en omkamp fra 2002. Senator John Sununu rammes av valgvinden, og ligger på målingene 6-13% etter sin utfordrer, tidligere guvernør Jeanne Shaheen. Sununu anses som en seriøs og arbeidsom fyr, men i år har han feil partitilhørighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

03.00: Colorado, Minnesota, New Mexico
Senator Wayne Allard, av mange ansett som Kongressens lateste medlem, tar ikke gjenvalg (og ville trolig ikke fått det om han hadde stilt). Republikanernes stiller med tidligere kongressmann Bud Schaffer, mens Demokratene stiller med kongressmann Mark Udall, sønn av nå avdøde Mo Udall, som var en av Jimmy Carters konkurrenter til nominasjonen i 1976. Udall jr leder med småpene 12-13% i en stat Obama ser ut til å erobre i år.

Minnesota er den staten som har skiftet mest frem og tilbake på målingene, og er kanskje også staten med det mest fargerike persongalleriet. Senator Norm Coleman er tidligere demokrat, tidligere borgermester i St.Paul og tapende guvernørkandidat mot fribryteren Jesse Ventura som vant her for Reformpartiet i 1998. Coleman slo i 2002 tidligere visepresident Walter Mondale, som i all hast ble oppnevnt som erstatter for daværende senator Paul Wellstone, som døde i en flyulykke kort tid før valget. I perioden mellom valget og det nye Senatet trådte sammen i januar '03 oppnevnte guvernør Ventura sin venn og medarbeider Dean Barkley til å sitte de siste ukene av Wellstones periode. Barkley er nå tilbake som Reformpartiets kandidat, og han tar 10-20% på målingene, og det ser i stadig større grad ut til at hans støtte kommer fra de som ellers ville stemt på Demokratene. Det partiet nominerte rabulist og komiker Al Franken, som bl.a. har gitt sitt bidrag til sivilisert politisk debatt ved å skrive bøker som "Rush Limbaugh is a big fat idiot". Coleman har nå en knapp ledelse, men denne staten kan gå begge veier - Obama kommer trolig til å vinne ganske greit her, og kan redde Franken.

I New Mexico har vi en ny sikker gevinst for Demokratene, og det er nok en Udall som stiller - Tom Udall, fetter av Mark. Han sitter i dag i Representantenes Hus, og har en ledelse på nesten 20% på sin motstander Steve Pearce, også han Kongressmann. Dette er en stat republikanerne trolig kunne holdt om det ikke hadde vært et åpent sete, men sittende senator Pete Domenici har alvorlige helseproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

05.00: Oregon
Dersom Gordon Smith skulle klore seg til et gjenvalg her vil vi få en situasjon med tre fettere i Senatet. Smith er nemlig i slekt med Udall'ene. Oregon tenderer sterkt i demokratisk retning i år, sterkere enn i '04, og selv om Smith er sentrumsorientert og til og med har kjørt reklamer med lovprisning av Obama, ligger han under med ca 7% på målingene. Demokratenes kandidat er Jeff Merkley, som leder Representantenes Hus i delstatsforsamlingen.

06.00: Alaska
Med guvernør Sarah Palin som visepresidentkandidat skulle man tro at dette var grei skuring for senator Ted Stevens, men den gang ei. Stevens har sittet siden 1968, og er ettervhert blitt i overkant egenmektig. Nå har han akkurat blitt dømt for korrupsjon, og der han hittil har ligget 2-3% etter viser den eneste målingen tatt opp etter dommen, at avstanden har økt til 8%. Det absolutt eneste som kan redde Stevens er at en kjempeseier for McCain i presidentvalget her fører til ekstrem republikank valgdeltagelse, men intet tyder på det. Demokratene stiller med den populære borgermesteren i Anchorage, Mark Begich.

I tillegg til de ovenstående skal vi ikke helt utelukke at en demokratisk bølge av dimensjoner kan vippe enda flere seter, f.eks. i Maine og suppleringsvalgsetet i Mississippi, men de siste målingene tyder på at disse ikke lenger er reelt truet. Jeg anser det tvert imot som sannsynlig at valget kommer til å bli jevnere enn det er nå, og at demokratene kommer til å ende opp med en netto gevinst i Senatet på 5-7 seter.