- Finanskrise kan gi klimakrise

Lykkeligere dager: Så sent som i september smilte Anders Fogh Rasmussen (til venstre) fra øre til øre på besøk i New York-børsen. Nå er klimaet verre. Foto: Reuters.
 Lykkeligere dager: Så sent som i september smilte Anders Fogh Rasmussen (til venstre) fra øre til øre på besøk i New York-børsen. Nå er klimaet verre. Foto: Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen danske statsministeren er enig med toppbyråkraten ABC Nyheter skrev om i går: Sjansene for å få til en global klimaavtale i København er små.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
VEIEN MOT KØBENHAVN

Den første internasjonale avtalen om reduksjon av klimautslipp, Kyoto-protokollen, trådte i kraft 1. januar 2008, men utløper i 2012. Den er bindende for industrilandene. USA undertegnet ikke.

Forhandlinger om en ny avtale startet på Bali i 2007. Der vedtok man et veikart fram til et nytt klima-toppmøte i København i desember 2009. I desember er det planlagt et forberedelsesmøte i Polen.

Målet er å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader. Da må utslippene reduseres 80 prosent innen 2050. En ny avtale skal omfatte alle verdens land.

Usikre finansmarkeder krever all oppmerksomhet fra politikerne. Det gjør det vanskeligere å nå en global klimaavtale når Danmark neste år er vert for et klimatoppmøte. Det slår Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmusssen fast overfor avisa Børsen.

Dermed forsterkes budskapet den svenske EU-toppbyråkraten Lars-Erik Liljelund kom med i ABC Nyheter i går.


Liljelunds budskap er at tida allerede ser ut til å ha løpt fra forhandlerne for klimamøtet i København neste desember. Dermed kan det brenne et blått lys for noen global klimaavtale når den nåværende Kyoto-protokollen utløper i 2012.

Klima og millioner i vasken

Det er bare 14 måneder til man ifølge Børsen svir av 205 millioner danske kroner på å samle representanter for over 190 land til FNs klimamøte i København. Og nå risikerer danskene at deres høyt profilerte mål om å til en global klimaavtale, går i vasken på grunn av finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er klart at når det er finanskrise, så rykker andre dagsordener lenger ned i politikernes prioriteringer. Det er den barske kjensgjerning, sier statsministeren.


Da Fogh Rasmussen holdt sin åpningstale i Folketinget tirsdag, prøvde han å koble de to krisene. Han flyttet vekten i argumentasjon for en klimaavtale over fra miljøhensynet, til mer å dreie seg om energisikkerhet.

- Energisikkerhet er en problemstilling som er aktuell under alle omstendigheter og henger i virkeligheten også sammen med den økonomiske krisen, sa han der.

EU-parlamentet holdt fast

Tirsdag behandlet også EU-parlamentets miljøkomité EU-kommisjonens plan for at EU samlet skal kutte sine CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020. Flere forslag om å svekke gjennomføringen av planen i frykt for at klimatiltakene skal gå utover økonomisk vekst, ble slått tilbake av flertallet der.

Og trass i Fogh Rasmussens pessimisme nekter han å gi opp forsøket på å få til noe i København neste år.