Meny

- Finanskrise kan gi klimakrise

Lykkeligere dager: Så sent som i september smilte Anders Fogh Rasmussen (til venstre) fra øre til øre på besøk i New York-børsen. Nå er klimaet verre. Foto: Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske statsministeren er enig med toppbyråkraten ABC Nyheter skrev om i går: Sjansene for å få til en global klimaavtale i København er små.

VEIEN MOT KØBENHAVN

Den første internasjonale avtalen om reduksjon av klimautslipp, Kyoto-protokollen, trådte i kraft 1. januar 2008, men utløper i 2012. Den er bindende for industrilandene. USA undertegnet ikke.

Forhandlinger om en ny avtale startet på Bali i 2007. Der vedtok man et veikart fram til et nytt klima-toppmøte i København i desember 2009. I desember er det planlagt et forberedelsesmøte i Polen.

Målet er å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader. Da må utslippene reduseres 80 prosent innen 2050. En ny avtale skal omfatte alle verdens land.

Usikre finansmarkeder krever all oppmerksomhet fra politikerne. Det gjør det vanskeligere å nå en global klimaavtale når Danmark neste år er vert for et klimatoppmøte. Det slår Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmusssen fast overfor avisa Børsen.

Dermed forsterkes budskapet den svenske EU-toppbyråkraten Lars-Erik Liljelund kom med i ABC Nyheter i går.


Liljelunds budskap er at tida allerede ser ut til å ha løpt fra forhandlerne for klimamøtet i København neste desember. Dermed kan det brenne et blått lys for noen global klimaavtale når den nåværende Kyoto-protokollen utløper i 2012.

Klima og millioner i vasken

Det er bare 14 måneder til man ifølge Børsen svir av 205 millioner danske kroner på å samle representanter for over 190 land til FNs klimamøte i København. Og nå risikerer danskene at deres høyt profilerte mål om å til en global klimaavtale, går i vasken på grunn av finanskrisen.

- Det er klart at når det er finanskrise, så rykker andre dagsordener lenger ned i politikernes prioriteringer. Det er den barske kjensgjerning, sier statsministeren.


Da Fogh Rasmussen holdt sin åpningstale i Folketinget tirsdag, prøvde han å koble de to krisene. Han flyttet vekten i argumentasjon for en klimaavtale over fra miljøhensynet, til mer å dreie seg om energisikkerhet.

- Energisikkerhet er en problemstilling som er aktuell under alle omstendigheter og henger i virkeligheten også sammen med den økonomiske krisen, sa han der.

EU-parlamentet holdt fast

Tirsdag behandlet også EU-parlamentets miljøkomité EU-kommisjonens plan for at EU samlet skal kutte sine CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020. Flere forslag om å svekke gjennomføringen av planen i frykt for at klimatiltakene skal gå utover økonomisk vekst, ble slått tilbake av flertallet der.

Og trass i Fogh Rasmussens pessimisme nekter han å gi opp forsøket på å få til noe i København neste år.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus