Klimatiltak- Tida kan ha løpt fra klimaavtale

For sent? - Det tok 16 år å få Kyoto-avtalen på plass, påpeker Lars-Erik Liljelund. Foto: Thomas Vermes
 For sent? - Det tok 16 år å få Kyoto-avtalen på plass, påpeker Lars-Erik Liljelund. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet har ikke blitt ført reelle klimaforhandlinger på årevis. Det er for sent å få til den avtalen man håper på i København neste år. Det tror generaldirektøren for det svenske EU-formannskapet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper jeg tar feil. Men jeg tror ikke spørsmålene blir løst ved forhandlingsbordet i prosessen fram mot klimatoppmøtet i København i desember 2009. Miljøministrene er ikke tunge nok.

Det sier Lars-Erik Liljelund, som blir en av EUs fremste byråkrater når København-møtet avvikles. Han er generaldirektør ved den svenske statsministerens kontor. I EU roterer formannskapet blant medlemslandene hvert halvår. Og det er Sverige som skal lede EUs 27 medlemsland på det aktuelle tidspunktet - neste høst.

Oppgjør på kammerset?

- Det må en annen prosess i gang for å knekke de virkelig tunge politiske nøttene. Og det blir en mer lukket prosess. Trolig kommer København-møtet for tidlig, sa Liljelund til et klimaseminar arrangert i Oslo av Europabevegelsen onsdag.

- Forhandlingene er lammet i påvente av valget på ny administrasjon i USA. Man forhandler ikke. Først på et møte i Poznan, Polen, nå i desember er det krav om at det legges fram forslag til forhandlingstekster for avtale. Men pessimismen er stor. Siden framforhandlingen av Kyoto-protokollen har det rett og slett ikke vært reelle forhandlinger, sier Liljelund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange setter sin lit til presidentskiftet i USA kommende vår. Liljelund har allerede møtt rådgiverne til den demokratiske kandidaten Barack Obama.

- Forvent dere ingen underverker, var budskapet fra dem, forteller Liljelund.

Trengtes 16 år

Om Liljelunds pessimistiske spådommer blir oppfylt, er det dårlig nytt for dem som frykter menneskeskapte klimaendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var FNs toppmøte i Rio de Janeiro i 1992 som vedtok å få en klimaavtale på plass. Det tok 16 år før den såkalte Kyoto-protokollen trådte i kraft nyttår 2008. Kyoto-protokollen gjelder imidlertid bare et utvalg industriland. Blant annet har ikke USA villet forplikte seg til den. Og Kyoto-protokollen utløper i 2012. Fra København-toppmøtet er det bare tre år avtale må tre i kraft fra 2013.


Dilemma på dilemma

Liljelund lister opp dilemmaer som gjør forhandlingene fastlåst. Ett av dem er prinsippet om at de rike landene skal overføre ren teknologi til u-landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kina er et u-land, men er i ferd med å bli verdens største økonomi. Skal man bare gi dem gratis teknologi?

- Et problem er at alle landene som har formell status som u-land, opptrer samlet i forhandlingene. Men det er enorm forskjell mellom Kina og Mali, framholder den svenske toppbyråkraten.

Kina, India, USA, EU...

- Kina er konstruktive. India er mye mer problematiske. Men Kina er viktigere. Ett problem er at USA ikke vil gjøre skarpe klimatiltak hvis det fører til at produksjonen flyttes over til Kina. Og Kina går ikke med på noe hvis ikke USA foretar seg noe. Dagens finansielle turbulens gjør ikke veien til København lettere, sier Liljelund og påpeker:

- Summerer man pengene som landene på et par uker har sprøytet inn for å redde bankene, så overstiger de beløpet som trengs til å løse klimaproblemene.

- De eneste som kan vise lederskap her, er EU. Vi må ha på plass fordelingen av kuttet på 20 prosent av EUs karbonutslipp innen København-møtet. Nøkkelen er å gjøre det dyrere å slippe ut karbondioksid, sier han.

Liljelund forteller at det foregår formelt og uformelt samarbeid mellom de nordiske landene i klimaprosessen.

Les også: Erik Solheim lar EU gjøre klimajobben.