Stoltenberg har full tillit til Ramin-Osmundsen

Manuela Ramin-Osmundsen og statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen onsdag kveld, der det ble klart at Ramin-Osmundsen har statsministerens tillit og ikke kommer til å trekke seg fra regjeringen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Manuela Ramin-Osmundsen og statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen onsdag kveld, der det ble klart at Ramin-Osmundsen har statsministerens tillit og ikke kommer til å trekke seg fra regjeringen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) har statsminister Jens Stoltenbergs fulle tillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om UDI-saken og Ramin-Osmundsen
* Manuela Ramin-Osmundsen har også tidligere vært ute i hardt vær. Etter omfattende press valgte hun å gå av som assisterende UDI-direktør i 2006 som følge av at 182 kurdere fra Irak var innvilget opphold i strid med en instruks fra regjeringen.
* Ramin-Osmundsen hevdet hun ikke hadde kjennskap til UDIs behandling av de såkalte MUF-sakene i 2005, men et regjeringsoppnevnt granskingsutvalg konkluderte med at hun sannsynligvis likevel kjente til praksisen.
* Etter at hun ble utnevnt til barne- og likestillingsminister ble det kjent at regjeringen hadde presset på for å få UDI til å prioritere behandlingen av hennes søknad om norsk statsborgerskap. Hun fikk også kritikk for å ha figurert i en reklameannonse for Manpower etter jobbskiftet, noe hun senere gikk ut og beklaget. (©NTB)

På en pressekonferanse onsdag kveld avviste han gang på gang at han var blitt ført bak lyset av sin statsråd.

– Hun har helt fra begynnelsen fortalt meg og regjeringen om sitt bekjentskap til Ida Hjort Kraby, og at de har vært sammen både i formelle og uformelle sammenhenger. Det som er kommet fram om deres møter senere, er illustrasjoner på det Ramin-Osmundsen fortalte fra starten av, sa statsministeren.

Det avgjørende for at statsministeren er sikker på at Ramin-Osmundsens og Hjort Krabys forhold ikke hadde noen betydning for utnevnelsen av nytt barneombud, er at Justisdepartementets lovavdeling onsdag kveld slo entydig fast at Ramin-Osmundsen ikke var inhabil da Hjort Kraby ble utnevnt til barneombud.

– Ingen tvil

– Det finnes ikke berettiget tvil om Ramin-Osmundsens habilitet, eller om at vedtaket om å utnevne Hjort Kraby ble fattet på riktig grunnlag, slo Stoltenberg fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreket også at Lovavdelingen ikke ble bedt om å komme med noen uttalelse tidligere fordi det etter regjeringens meningen ikke forelå noen berettiget tvil om inhabilitet. Ifølge statsministeren er det bare når slik tvil foreligger at Lovavdelingen skal komme med en uttalelse.

– Når vi likevel ba om en slik uttalelse, var det fordi det ble et sterkt press fra Stortinget for å få det, sa han.

Selvkritikk

På et punkt tar Ramin-Osmundsen selvkritikk. Hun burde foretatt en systematisk gjennomgang av bekjentskapet med Ida Hjort Kraby i de vel 20 årene de har kjent hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En slik gjennomgang skulle jeg ha foretatt allerede da mediene begynte å spørre om de enkelte eksemplene, og det tar jeg selvkritikk på, sa hun.

Statsministeren syntes det er riktig å ta selvkritikk når det er grunnlag for det.

– Jeg er glad for de vurderingene Lovavdelingen har kommet fram til, og gleder meg til å fortsette å jobbe sammen med Ramin-Osmundsen i regjeringen, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Entydig lovavdeling

Justisdepartementets lovavdeling trekker en klar og entydig konklusjon om at Ramin-Osmundsen «ikke var inhabil til å behandle saken om tilsetting av nytt barneombud».

Lovavdelingens vurderinger bekrefter det som hele tiden har vært Barne- og likestillingsdepartementets standpunkt, at de foreliggende opplysninger om forholdet mellom Ramin-Osmundsen og Ida Hjort Kraby ikke var av en slik art at det medførte inhabilitet.

Lovavdelingens vurdering går fram av et brev til Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), undertegnet av ekspedisjonssjef Inge Lorange Backer. Brevet ble offentliggjort onsdag kveld, etter at Lovavdelingen i løpet av én dag svarte på BLDs spørsmål om statsrådens habilitet i denne omstridte saken.

Til Stortinget

Saken fortsetter i Stortinget. Onsdag kveld kom også svaret fra Ramin-Osmundsen til de spørsmålene kontroll- og konstitusjonskomiteen har stilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden redegjør i detalj om tilsettingsprosessen av nytt barneombud, om sin egen habilitet og om spørsmålet om spørsmålet om juridisk kompetanse i utlysningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i uttalelsen fra Lovavdelingen, mener Fremskrittspartiets talsmann, Carl I. Hagen, at tilliten til Ramin-Osmundsen er borte.

Tilliten til at Manuela Ramin-Osmundsen forteller den hele og fulle sannhet er borte. Hun er moralsk inhabil fordi hun ikke la alle kort på bordet fra første dag, sa Hagen.

– Jeg er overrasket at enkelte først stiller spørsmål og deretter trekker konklusjonene før de får svar. Det er klokt å avvente svarene, sier Stoltenberg. (©NTB)

Relaterte saker:

- Tar selvkritikk på manglende informasjon

- Manuela Ramin-Osmundsen ikke inhabil

Språkbruk kan avgjøre for Ramin-Osmundsen

Feiret 17. mai hjemme hos Osmundsen