Sigur Rós: «Hvarf/Heim» (EMI)

Dobbel dose Sigur Rós

Markerer dette dobbeltalbumet slutten for Sigur Rós som vi kjenner dem?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvarf/Heim» har to forsider. Dette er forsiden av «Hvarf» som består av fem uutgitte låter.«Hvarf/Heim» har to forsider. Dette er forsiden av «Hvarf» som består av fem uutgitte låter.

La en ting være klart: Jeg misliker dobbeltalbum. Det er nesten sånn at jeg får mareritt bare ved å tenke på at Spiritualized egentlig hadde tenkt å pakke inn hvert enkelt spor av «Ladies and Gentlemen We´re Floating In Space» som 12 plater. Hjelp. Men nok om det. Sigur Rós har i det minste mekket en logisk inndeling. CD 1 heter «Hvarf» («Forsvunnet») og CD 2 heter «Heim» («hjem»), der den første består av tidligere ikke utgitt materiale, samt nye studioversjoner av «Hafsól» og «Von» fra debutalbumet «Von» fra 1997. «Heim» består av seks akustiske versjoner fra deres fire tidligere utgivelsene. Også der har «Von» fått plass.

Det er ti år siden de islandske guttenes platedebut, og det er fullt forståelig at de ønsker å markere dette. Karrieren til Nord-Europas fremste postrockband har vært eventyrlig. Den nylig lanserte DVD utgivelsen, «Heima», er definitivt på sin plass. Dette er en dokumentar om en litt annerledes turné i hjemlandet.

Men... Det er altså et par «men» her. «Hvarf» er fint nok som enkeltstående album, men i og med at dette er gamle tidligere ikke utgitte låter, blir denne utgivelsen mest som et supplement til DVD-en. Naturlig nok viser bandet ingen progresjon eller fornyelse. Tidligere overskuddsmateriell gir sjeldent noen god følelse, og det gjør at denne utgivelsen føles litt unødvendig. En hel samle-CD med gamle låter i ny drakt hadde vært mer interessant. I et intervju med ABC Nyheter tidligere i høst sa trommeslager Orri Páll Dýrason at deres nye glede over å spille akustisk kan komme til å påvirke det neste albumet. «Hvarf/Heim» kan derfor være et symbol på at guttene faktisk er i ferd med å mekke noe nytt og spennende borte på øya i vest.

Ingen kan ta fra dem evnen til å lage vakker følelsespreget instrumentalmusikk. Sigur Rós kommuniserer på omtrent samme måte som klassiske komponister - gjennom musikken alene, og med den spinkle falsetten til Jon Birgisson som nesten blir som et instrument ettersom han synger på et språk som ikke eksisterer. Han har nok puttet noen islandske gloser inn i «liksom-språket» sitt også. Uansett så låter det fint og underfundig.

«Í Gær» fra «Hvarf» åpner med et skummelt-vakkert klokkespill og en følelse av at de bryter ut i et helvete når som helst. På omtrent ti minutter lange «Hafsól» er det den særegne bassen og de voldsomme strykearrangementene som sakte men sikkert bygger låta opp fra pompøs til überpompøs. En sterk komposisjon.

De akustiske låtene på «Heim» åpnes med en av Sigur Rós' beste låter, «#3», fra «( )». Albumet uten tittel der ingen av låtene har navn. «Samskeyti» heter låta på denne utgivelsen. Pianospilling kan knapt bli enklere og vakrere.

Jeg tørr påstå at akkurat det ene øyeblikket med oktavskiftet drøye fire minutter ut i låta er et av de vakreste øyeblikkene i postrock.

«Starálfur» fra klassikeren «Ágætis Byrjun» fra 1999, er like nydelig i akustisk som i original versjon. «Heim» utgjør rett og slett en liten «best of»-plate i en fin, nedtonet drakt. Låtene man finner her er nok et knippe av Sigur Rós' repertoar som best lar seg gjøre uten alt det elektronske krimskramset de pleier å pakke låtene inn i. De øvrige som har fått plass her er «#1» som har fått navn «Vaka» fra «( )», «Ágætis Byrjun» fra «Ágætis Byrjun», «Heysátan» som er avslutningsporet på «Takk» samt «Von» fra deres debutalbum.

Trenger vi denne akustiske versjonen? Ja. Men trenger vi den sammen med det uutgitte materialet? Nei. Uansett, dette er en sikker vinner hos fansen og et finfint supplement til DVD-utgivelsen. Vi får bare vente og se hva deres neste trekk blir.

Karakter: 6 av 10

Les ABC Nyheters intervju med Sigur Rós her

Les flere plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus