- Umulig å få oversikt

- Umulig å få oversikt
- Umulig å få oversikt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-vannet fører til sterk bekymring, men en bydelslege sier det er umulig å få oversikt over omfanget av problemene. - Hver dag i denne byen er det sikkert tusenvis som har ulike former for magesykd

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sagene bydel, hvor parasitten giardia er blitt påvist i drikkevannet, har både skole- og barnehagebarn slitt med mageproblemer den siste tiden. Men bydelslege Henning Mørland har ikke oversikt over hvordan situasjonene er i hans bydel for øyeblikket:

- Det vet vi ingen ting om. Hver dag i denne byen er det sikkert tusenvis av mennesker som har ulike former for magesykdom.

- Normalt er det helseproblemer som de færreste oppsøker lege for. Det at alle nå tror at de har fått dette på grunn av parasittsykdom kan vi ikke gjøre så mye med.

Bydelslegen tror at det er normalt med økt bekymring blant folk de første dagene av en slik situasjon, men han regner med at det vil normalisere seg etter hvert.

Drikker melk i stedet

I to dager har innbyggerne i hovedstaden måtte koke vannet, etter at de potensielt svært farlige parasittene Giardia og Cryptosporidium ved en tilfeldighet ble oppdaget i vann som stammer fra drikkevannskilden Maridalsvannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sagene barnehage drikker de nå mer melk og mindre vann.I Sagene barnehage drikker de nå mer melk og mindre vann.

- Foreldre har vært veldig obs på dette med vannproblemene etter at det ble kjent, forteller pedagogisk leder i Sagene barnehage, Marius Nordhagen Jensen.

- Det er jo sånn at i løpet av en vanlig dag så drikker alle barna vann fra springen, men ikke nå så klart.

- De siste dagene har vi kjøpt litt mer melk enn vi pleier, så vi erstatter vann med melk. I tillegg koker vi litt vann på morgenen som vi kan drikke i løpet av dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordhagen Jensen synes det er vanskelig å si om de har opplevd mer magesyke i den siste tiden enn det som er vanlig:

- Det var en uke for 14 dagers tid siden at mange hadde magetrøbbel, med oppkast og diaré. Det var flere av oss voksne som hadde det også. Men det var en tid da jeg hørte at det gikk litt sånn, og det er umulig å si hva dette skyldes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også flere barn ved Lilleborg skole har holdt seg hjemme på grunn av mageproblemer.

- Jeg har elever som er borte fordi de har vond i magen. Men jeg vet jo ikke om det skyldes vannproblemene, eller om det er noe annet. Det er jo så mye som går, sier Kristin Alterskjær som er lærer i 3. klasse ved skolen.

Hun sier at også andre lærere har ved skolen har opplevd det samme.

- Noen lærere merker dette, andre merker det ikke. Nå har jeg ikke fått tilbakemelding på hvorfor alle barna er borte, så det er vanskelig å si hvor mange barn det gjelder.

Får svarene senere

- Dette svinger jo i perioder, så det er vanskelig å si om disse tilfellene har noe med vannet å gjøre, sier bydelslege Henning Mørland som forteller at man nå tar flere prøver enn det som er vanlig.

- Normalt tar man aldri prøver av folk som har kortvarig magesykdom, men jeg tror det har vært såpass mye fokus på dette at fastlege og legevakt vil ta flere prøver enn normalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det endelige bildet av situasjonen vil man nok dessverre få i ettertid når man får analysert prøvene. Så må man vurdere hvor mange som faktisk har blitt smittet her i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge bydelslegen vil magesyke i de fleste tilfeller være ufarlig og gå over av seg selv, men det noen tegn som bør få folk til å oppsøke lege:

- Ved høy feber eller stort væsketap, eller alvorlige tegn som blod eller slim i avføringen, bør man søke helsehjelp. Og likeledes hvis problemene varer lenger enn en normal omgangsyke, altså mer enn 1-3 dager, sier Henning Mørland.

Siste: Fredag ettermiddag var 18 av de 21 vannprøvene som ble tatt fra Maridalsvannet onsdag analysert, og i disse er det ikke påvist giardia-parasitter. Sju av de 18 ferdig analyserte prøvene inneholder imidlertid cryptosporidium-parasitten, opplyste Vann- og avløpsetaten i Oslo på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Denne parasitten kan føre til diaré, melder NTB.

Les også:

Giardia-mote

Må koke vannet i Sarpsborg

Oslo-folk må koke vannet i minst to uker

Familie smittet av giardia

Halve Norge drikker ikke-renset vann

Flaks at parasittene ble oppdaget

Foto: Flickr og Flickr