Oslo-folk må koke vannet i minst to uker

Oslo-folk må koke vannet i minst to uker
Oslo-folk må koke vannet i minst to uker
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om analyser skulle friskmelde vannet i Oslo torsdag, må folk i hovedstaden koke vannet i flere uker fremover, inntil kilden for parasittene er avdekket, ifølge Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Inntil videre må 457.000 innbyggere i Oslo koke vannet. Bare de som får vann fra Skullerud-anlegget slipper unna.

- Det vil trolig ta et par uker å avklare om situasjonen er alvorlig eller ikke. Så vil det ta ytterligere flere uker å rydde opp, hvis det viser seg at situasjonen er alvorlig, sier Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet, til Aftenposten.

Krogh var natt til onsdag med på å ta avgjørelsen om å be folk i Oslo koke vannet.

- Nivået på prøvene viser at mengden av parasitter trolig ikke er i nærheten av det som det var i Bergen. Likevel konkluderte smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen og jeg med en advarsel om å koke vannet. Varselet gjelder til vi har funnet hvor problemet kommer fra. Også etter at en kilde evt. er funnet, og tiltak er satt i verk, må vannet kokes i flere uker, sier han.

Krogh har tidligere vært opptatt av kvaliteten på vannrørene i hovedstaden. Vannrør som er fra før 1970 er så dårlige at forurenset vann flere steder lekker inn i drikkevannet.

Et nytt renseanlegg ved Oset skal stå klart først etter nyttår. Anlegget skal være i stand til å plukke opp parasitter som giardia og cryptosporidium.

Giardia-utbruddet i Bergen høsten 2004 førte til at minst 6.000 personer ble syke.

SISTE: En far og to barn på ett og tre år i Oslo fikk påvist giardia-smitte i forrige uke, melder Aften.