Halvorsen kraftig irritert over kritikk

Halvorsen kraftig irritert over kritikk
Halvorsen kraftig irritert over kritikk

SV-leder Kristin Halvorsen er opprørt over krav fra egne rekker om utskifting av to av partiets statsråder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

SV-leder Kristin Halvorsen er opprørt over krav fra egne rekker om utskifting av to av partiets statsråder, miljøvernminister Helen Bjørnøy og kunnskapsminister Øystein Djupedal.

- Dette er uhørt! En urimelig jakt på syndebukker. Det er en altfor lettvint forklaring. Valgkampen er et kollektivt ansvar, og en går seg helt vill ved å jakte på enkeltpersoner, sa en tydelig irritert partileder i TV 2 Tabloid tirsdag kveld.

Halvorsen var gjennom hele dagen blitt konfrontert med uttalelsen til stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo, som i morgennyhetene på NRK sa at verken skole eller miljø var blitt noen vinnersaker i valgkampen og at det derfor trengtes nye koster.

- Klima er en tydelig sak for SV, en sak der vi skiller oss fra de andre. Men vi tok det for mye som en selvfølge at denne saken skulle komme opp. Vi konkurrerte dels med sofaen og dels med Ap, og klarte ikke på en overbevisende måte å engasjere velgerne. Vi tar nå dommen som en klar advarsel, sa Halvorsen.

Betaling til SV

Høyre-leder Erna Solberg lot ikke anledningen til å pirke litt ekstra i SV gå fra seg, da partilederne møttes dagen derpå for å forklare og bortforklare sine respektive prosentandeler.

- Jeg vil advare mot at SV skal få betalt innad i regjeringen fordi valgresultatet er dårlig. Det går allerede rykter om betydelige kutt i Forsvaret, noe som betyr en ytterligere radikalisering av denne regjeringen. Og slike kutt er ikke i overensstemmelse med at Norge skal satse i nord, sa Solberg.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) repliserte at Høyre-lederen ikke behøvde å bekymre seg for Forsvaret, men ville ellers ikke kommentere budsjettall som kommer 5. oktober.

Statsministeren hadde heller ingen kommentar til spekulasjonene om utskifting av SVs statsråder, men er svært godt fornøyd med sitt eget partis resultat og mener at Ap vant valget.

- Tallene er enda bedre enn det så ut til i natt. Arbeiderpartiet befester sin stilling som det største partiet og partiet med størst framgang. Vi må 20 år tilbake i tid for å finne et like godt lokalvalg for Ap, sier Stoltenberg.

Ingen kommentar

Dagen etter valget hadde Aps sentralstyre en gjennomgang av valgkampen og resultatene rundt om i landet. At det ene regjeringspartiet kommer skadeskutt ut av valget, er det ingen i Aps ledelse som vil si noe om offentlig.

- Jeg mener at SV hadde fortjent et bedre resultat. Det pågår nå en intern diskusjon i partiet om valget. Av respekt for SV vil jeg ikke delta i noen offentlig debatt om dette. Men regjeringssamarbeidet blir ikke berørt av lokalvalget, sier Stoltenberg.

Under debatten i TV 2 var det ellers Venstre-leder Lars Sponheims forsøk på å relansere et slags nytt sentrum bestående av Høyre, V og KrF som hisset opp gemyttene, særlig Frp-formann Siv Jensens. Hun minnet Sponheim på at han leder et parti med 6 prosents oppslutning, ikke 60, og reagerte kraftig på hans forsøk på å isolere Frp.

- Hvis dette skal bli tonen framover, tviler jeg sterkt på at jeg får med meg Frps organer på noen myk linje fram mot 2009. Det går ikke an å opptre som om Frp ikke eksisterer. Det må være en sammenheng mellom oppslutning og innflytelse, advarte Jensen.

Hun oppfordret V og KrF til å behandle Frp-velgere som vanlige mennesker, hvis ikke ville samarbeidet i Stortinget bli ganske så surt framover. (©NTB)

Relaterte saker:

Halvorsen tar ansvar for valgnederlaget

Vil ikke snakke om avgang

Kan få følger for SV-statsråder etter hvert

Personvernpolicy