Krever opprydding hos Kirkens Nødhjelp

Krever opprydding hos Kirkens Nødhjelp
Krever opprydding hos Kirkens Nødhjelp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkens Nødhjelp må redusere antall samarbeidspartnere for å gjenvinne kontrollen etter tre grove underslagssaker. Det krever Norad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Tone Langbakken/Kirkens Nødhjelp
Utenlandssjef Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp forteller om et stort arbeidspress i organisasjonen.

- Både Norad, Utenriksdepartementet og Kirkens Nødhjelp opplever at organisasjonen er under stort arbeidspress, og at spredning til mange land og mange partnere representerer en stor belastning, sier utenlandssjef Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Kirkens Nødhjelp har rundt 500 små og store samarbeidspartnere verden over, og har opplevd økonomisk rot i flere hjelpeprosjekter. Hjelpeorganisasjonen har også hatt tre tilfeller av grove underslag, blant annet et underslag på 6,3 millioner i Sudan, som ABC Nyheter omtalte i januar.

I den saken vil Kirkens Nødhjelp bare tilbakebetale 2,3 av de 6,3 underslåtte millionene.

Ifølge NRK mener Norad at Kirkens Nødhjelps mange partnere gjør det vanskelig å kontrollere at pengene ikke blir misbrukt eller forsvinner i korrupsjon.

- Nå må Kirkens Nødhjelp rydde opp, sier Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen til NRK.

Christiansen sier at Kirkens Nødhjelp i den ferske Norad-rapporten får en veldig god og sterk tilbakemelding på kvaliteten ved organisasjonens evne både til å levere relevante tjenester og til å følge opp kontrollrutiner og ha disse på plass.

I løpet av ti år er Kirkens Nødhjelp blitt mer enn dobbelt så stor, og pengestrømmen i år vil bli på nesten 800 millioner kroner. I 2005 ga Norad 151 millioner til Kirkens Nødhjelp, mens UD bidro med 256 millioner, ifølge Norad.

Les Norad-rapporten her.

ABC Nyheter har også omtalt underslag hos CARE Norge i Uganda og hos Flyktninghjelpen i Liberia.