Meny

Krever opprydding hos Kirkens Nødhjelp

Krever opprydding hos Kirkens Nødhjelp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Nødhjelp må redusere antall samarbeidspartnere for å gjenvinne kontrollen etter tre grove underslagssaker. Det krever Norad.
Foto: Tone Langbakken/Kirkens Nødhjelp
Utenlandssjef Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp forteller om et stort arbeidspress i organisasjonen. 

- Både Norad, Utenriksdepartementet og Kirkens Nødhjelp opplever at organisasjonen er under stort arbeidspress, og at spredning til mange land og mange partnere representerer en stor belastning, sier utenlandssjef Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Kirkens Nødhjelp har rundt 500 små og store samarbeidspartnere verden over, og har opplevd økonomisk rot i flere hjelpeprosjekter. Hjelpeorganisasjonen har også hatt tre tilfeller av grove underslag, blant annet et underslag på 6,3 millioner i Sudan, som ABC Nyheter omtalte i januar.

I den saken vil Kirkens Nødhjelp bare tilbakebetale 2,3 av de 6,3 underslåtte millionene.

Ifølge NRK mener Norad at Kirkens Nødhjelps mange partnere gjør det vanskelig å kontrollere at pengene ikke blir misbrukt eller forsvinner i korrupsjon.

- Nå må Kirkens Nødhjelp rydde opp, sier Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen til NRK.

Christiansen sier at Kirkens Nødhjelp i den ferske Norad-rapporten får en veldig god og sterk tilbakemelding på kvaliteten ved organisasjonens evne både til å levere relevante tjenester og til å følge opp kontrollrutiner og ha disse på plass.

I løpet av ti år er Kirkens Nødhjelp blitt mer enn dobbelt så stor, og pengestrømmen i år vil bli på nesten 800 millioner kroner. I 2005 ga Norad 151 millioner til Kirkens Nødhjelp, mens UD bidro med 256 millioner, ifølge Norad.

Les Norad-rapporten her.

ABC Nyheter har også omtalt underslag hos CARE Norge i Uganda og hos Flyktninghjelpen i Liberia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus