Betalte tilbake underslag til UD

Betalte tilbake underslag til UD
Betalte tilbake underslag til UD
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninghjelpen betalte tilbake vel 600.000 kroner etter et underslag i Liberia. - Vi tar ansvaret når det ligger hos oss, sier utenlandssjef Jens Mjaugedal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Etter 14 år med borgerkrig, har Liberia de siste tre og et halvt årene slitt med gjenoppbyggingen.

Tidligere i dag fortalte ABC Nyheter om Kirkens Nødhjelp, som ikke vil tilbakebetale 6,3 millioner til Utenriksdepartementet. Pengene ble underslått av en tidligere finansdirektør, men KN vil bare betale 2,3 millioner tilbake.

Tyveriet hos Flyktninghjelpen ble anslått til å ligge mellom 740.000 og 500.000 dollar, men omfanget var lenge uklart fordi gjerningsmennene skapte «et bevisst rot i dokumentasjonen for å vanskeliggjøre etterforskningen». I dag er underslaget, som man fikk mistanke om i august 2004, tallfestet til vel to millioner kroner, forteller Mjaugedal. UD ville ha tilbakeført vel 600.000 kroner av et samlet tilskudd på 14,6 millioner til Flyktninghjelpen i Liberia i 2004.

«I vurderingen av spørsmålet om tilbakebetaling har departementet lagt avgjørende vekt på at mangelfull internkontroll muliggjorde mislighetene og at det ikke i tilstrekkelig grad er sannsynliggjort at tilskuddsmidlene har gått til de avtalte formål» skrev Utenriksdepartementets avdelingsdirektør Sissel Eckey til Flyktninghjelpen i fjor vinter.

Pengene ble betalt inn i midten av desember.

- Vi har anmeldt underslaget, men kapasiteten til politiet og rettsvesenet i Liberia står ikke til saksmengden. Vi har per dags dato ikke info om sakens status, men har purret noen ganger uten å få tilbakemeldinger, sier utenlandssjef Jens Mjaugedal i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

Han forteller at organisasjonen ikke har vært borti lignende saker i etterkant.

- Hva har dere lært av Liberia-saken?

- Nå jobber vi jo i mange av de mest korrupte landene i verden. Men vi må følge tettere på og ha systemer som fanger opp bedre. Og vi prøver å ha et antikorrupsjonsarbeid gående internt i alle de største prosjektene våre.