Verdens raskeste Indian

Artikkelen fortsetter under annonsen

26. august er det 50 år siden Burt Munro satte verdensrekord med 184.087 mph. Indian markerer jubileet med nye rekordforsøk på Bonneville.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du sett den herlige filmen «The World’s Fastets Indian» med Anthony Hopkins i hovedrollen er ikke navnet Burt Munro ukjent.

New Zealenderen Munro bygde om sin 1920 Indian Scout 1.000 ccm til en strømlinjesykkel for å ta den til rekordforsøkene på Bonneville utover 1960-tallet. Og selv med små ressurser ga han seg aldri. År etter år kom han tilbake. På 11 år var han der 10 ganger, og sommeren 1967 satte han den etterlengtede rekorden med den på Bonneville med en gjennomsnittshastighet på 296,2 km/t.

For ytterligere å forstå hvilken fantastisk prestasjon det var, kan det jo nevnes at Munro var 68 år gammel da han la seg flatt på sykkelen og satte rekorden.

Salthunger

Herbert James «Burt» Munro (1899-1978) var en newzealandsk motorsykkelfører.
Herbert James «Burt» Munro (1899-1978) var en newzealandsk motorsykkelfører.

Amerikanske speedfreaks har ofte et hjerte som banker for den årlige Bonneville Speed Week i august. Allerede i 1914 satte det første fartsmonstret rekord på saltslettene utenfor Salt Lake City. I de vel hundre årene som har gått siden den gang er det blitt kjørt rekordforsøk der, og fra 1949 har man arrangert Bonneville Speed Week i august i regi av Southern California Timing Association.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil si, arrangementet går av stabelen om naturen tillater det, at det ikke er fuktighet, slik at saltskorpen ikke gir etter. De seneste årene har det stadig vært avlysninger, men forhåpentligvis vil helgens jubileumsfeiring kunne gå som
planlagt.

Les også: Hyundais råskinn revet bort

Nye rekordforsøk

Da skal nemlig Burt Munros grandnevø Lee Munro forsøke å sette rekord i 1.350 ccm-klassen for «Modified Partial Streamliner» med en nybygd 2017 Indian Scout kalt «Spirit of Munro».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Indians egne ingeniører som har hatt dette som et sideprosjekt på fritiden siden de bestemte seg for å markere 1967-rekorden for et par år siden. Sykkelen er ikke bygd for å slette Burt Munros rekord, men man har valgt en annen klasse for å hylle arven med en ny, større spesialbygd sykkel for saltslettene.

Underveis har teamet foretatt de siste testene på den uttørkede innsjøen El Mirage i California, hvor Lee Munro ble målt til 186,681 mph (300,4 km/t) – og slettet den gamle rekorden i den klassen med rundt tre km/t.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk ut Ford GT ’67 Heritage Edition!

(Saken fortsetter under)

I 1967 satte Munro hastighetsrekord for motorsykler under 1000 ccm med sin ombygde 1920-modell Indian Scout på Bonneville Salt Flats i Utah. Stillbilde fra filmen «En høyst uvanlig mann» (2005). Foto: Oro Film

Hvor er originalen?

Hva som skjedde med Burt Munros Indian da han returnerte New Zealand etter sitt 10. og siste besøk på saltsletten er usikkert, men Tom Hensley i California påstår at han har originalen.

Han viste den på Grand National Roadster Show i 2014 da 100 år med rekorder på Bonneville ble markert, men i New Zealand er det også en som påstår at han har originalsykkelen.

Les også:

Magnus er ærlig: MC-en må bort før det blir samlivsbrudd

Sandra ble overveldet av «vinglete» MC-fører

Denne er verdens raskeste i sitt slag

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen