Historisk krigsmaskin fløy igjen over Japan etter 71 år

Onsdag fløy det legendariske Mitsubishi Zero-flyet over Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette flyet som ikke har vært i luften 71 år, ble funnet i Papua Ny-Guinea på 70-tallet, under eie av en amerikaner.

I september 2015 kjøpte den japanske forretningsmannen Masahiro Ishizuka krigsmaskinen, og tok det med seg hjem til Japan. Hjemme har Ishizuka renovert og passet godt på flyet.

Sammenlignes med britiske Spitfire

Zero-flyene ble sammenlignet med det britiske Spitfire-flyet, som et av de beste kampflyene under andre verdenskrig. Deres lange rekkevidde spilte en stor rolle i angrepet på Pearl Harbor. I dag er det få fly av samme type som er i brukbar stand.
Selv om flyet har stått på bakken i 71 år, har det vært med på forskjellige sprell. Blant annet var det med i filmen «Pearl Harbor» og flere arrangementer.

Les også: Verdens farligste flyselskaper

Vil vise folket historie

– Jeg ville at folket i Japan, spesielt de unge skulle få vite om denne type fly, men også de eldre som husker fortiden, sier Ishizuka til NDTV.
Japanerne ser på flyet både som et symbol på deres teknologiske fremskritt, men også som en påminnelse om den vonde krigshistorien. Den siste fasen som flyet ble brukt i kamp, ble det brukt til «Kamikaze»-angrep.
Den tidligere US Air Force piloten Skip Holm var den heldige som fikk den første flyturen i det renoverte krigsflyet på 71 år, sør i Japan.

Les også: Her lander flyet rett foran bilen

Personvernpolicy