Fem tips til enkle og sunne matpakker til barna

– Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter.
– Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter. Foto: Linda Engelstad/Melk.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp, Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningskontoret har sendt ut fem tips for hvordan en god og sunn matpakke for barn skal være.

Tips 1: Bruk grovbrød

Når du smører matpakke, bruk saftige, grove eller ekstra grove brød (3/4 eller 4/4 på brødskalaen). I butikken har de stort utvalg. Du kan gjerne variere med grove bagetter, bagels, rundstykker eller annen brødmat. Et godt og grovt brød metter lenge og gir energi til å holde ut hele skoledagen, for grovbrød er nemlig en skikkelig god fiberkilde.

Tips 2: Velg proteinrike pålegg

Velg proteinrike typer pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg og egg. En kropp i vekst trenger påfyll av proteiner, så velg gjerne proteinrike pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg. Påleggene bidrar også med energi og andre næringsstoffer som kroppen trenger. For eksempel så inneholder egg også vitamin D og B12 og mineralene jod og jern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips 3: Husk frukt og grønt

En matpakke med grønnsaker, frukt og bær bidrar med vitaminer og mineraler og gir energi til skoledagen. Fyll matpakke med farger så blir matpakken både fristende og sunn. Staver av grønnsaker er både lett å lage og lett å spise.

Tips 4: Drikk melk

Ikke glem at også det barnet drikker til matpakken utgjør en forskjell. Vann er god tørstedrikk utenom måltidene. Til matpakken er melk et lurt valg. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, protein, jod, vitaminene B2 og B12, og bidrar til å gi barnas brødmåltider god ernæringsmessig kvalitet. Send gjerne med en yoghurt med lite tilsatt sukker som variasjon i matpakken.

Tips 5: Velg praktisk innpakning

Det er ingen stor forskjell på om du velger matboks, matpapir, plastpose eller bivokspapir når det gjelder mattrygghet, men det viktigste er oppbevaringstemperaturen på matpakken. Derfor kan det være lurt å oppbevare matpakken i kjøleskapet frem til den legges i skolesekken. Ikke fortvil dersom barna ikke har tilgang til kjøleskap på skolen. Det skal mye til for at det tradisjonelle matpakken blir dårlig i de timene den ligger i sekken.