Test av kjøttdeig og familiedeigBillig-kjøttdeig får terningkast seks

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.  Foto: Petter Berg (HM Foto)
TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig. Foto: Petter Berg (HM Foto)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er kjøttdeig et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttdeig er på en måte universalingrediensen vår når vi skal lage middag. Vet du ikke hva du skal ha, er det lett å gripe til en pakke kjøttdeig, for den kan bli til så mangt. Rimelig er den også.

Men er den et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

Best i test

Gildes nye 100 prosent storfekjøtt med 30 prosent mindre fett ble testens vinner, med full pott på alle fronter.

Det ble også en sekser på Coops kjøttdeig uten salt og vann.

Proteinrikt kjøtt

Kjøttdeig er laget av muskelvev med en viss mengde fett i. Her finnes det regler - det er ikke fritt frem for produsenten å bruke masse fett og så kalle det for kjøttdeig.

Nei, det er et slags hierarki: Det feteste (og minst proteinrike) er medisterdeig, så følger familiedeig, deretter kjøttdeig, og aller mest proteinrikt og fettfattig: karbonadedeig.

Protein er byggesteinene i musklene våre, men også håret, neglene, hormonene og andre viktige signalstoffer i kroppen er laget av protein. Når vi også vet at proteiner inngår i absolutt alle cellene i kroppen, skjønner vi at det å få i seg nok protein av god kvalitet, betyr mye for helsen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kan faktisk ikke leve uten.

Rent kjøtt inneholder cirka 20 prosent protein, så ideelt sett bør kjøttdeigene nærme seg dette. Er det mye mindre enn 20 prosent protein, betyr det gjerne at det er tilsatt en del vann eller is til de ferdige produktet.

Det forringer næringskvaliteten, men gjør også produktet billigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke ett fett hva du velger

Kjøttdeig og familiedeig er et fetere alternativ enn karbonadedeig, men som det fremgår av testen - ikke all kjøttdeig er like fet!

Vær nøye på hva slags kjøttdeig du velger. Fettinnholdet i produktene vi har testet varierer fra 10 til 18 prosent. Og det er jo svært stor forskjell.

Fettet i kjøttdeig er i stor grad mettet, den typen som øker kolesterolet vårt og dermed også øker risikoen for hjertesykdom.

Fett fra storfe inneholder dessuten naturlig transfett, og det er ikke bare uheldig for hjertet, men kan også føre til kreft, blant annet. Små mengder transfett (under én prosent av ditt daglige energiinntak) er helt ufarlig, men er du storspiser av farsemat, bør du nok velge karbonadedeig for å unngå transfettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis mindre rødt kjøtt

I de nye kostrådene som kom i januar 2011, anbefales vi å holde oss til maks 500 gram rødt kjøtt i uken.

Dette rådet springer ut fra kunnskapen om at store mengder rødt kjøtt, gjerne av den grillede eller stekte typen, kan medføre økt risiko for kreft.

De fleste av oss spiser nok mer enn dette, spesielt dersom vi også er glade i kjøttpålegg. Dessuten er rødt kjøtt en viktig kilde til jern i kosten, så det er ikke bare, bare å kutte i mengden.

Visste du at svinekjøtt også er kommet med i kategorien «rødt kjøtt»? Det blir dermed ikke noe bedre valg å velge kjøttdeig blandet med svin - det regnes som rødt, alt sammen.

Merking av kjøttdeig

Kjøttdeig med Nøkkelhullsmerket inneholder lite fett generelt, og mindre salt og mettet fett enn de som ikke er merket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det imidlertid fritt frem for produsenten å velge å merke eller ikke, så det kan godt hende at en av kjøttdeigene uten Nøkkelhull er like bra som de med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men sannsynligvis er de det ikke - det ligger nemlig arbeid bak å lage en nøkkelhullsmerket kjøttdeig, og da vil nok produsenten også gjøre deg som kunde oppmerksom på det.

Har du det travelt og ikke kan rekke å lese bakpå alle kjøttdeigpakkene i butikken, er det smart å velge den med nøkkelhullet. Da vet du at produsenten er nødt til å holde seg innenfor visse grenser når det gjelder fett og salt - og det er bra for deg. Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no.

Sjekk ingrediensene

Noen av kjøttdeigene er tilsatt vann og salt, andre er det ikke. Ofte kan du merke at de som inneholder vann, også slipper mye av vannet ut når du steker kjøttdeigen.

Du mister volum, og mange syns kjøttdeigen steker dårligere - den blir liksom mer kokt enn stekt.

Vi har ikke testet stekeegenskapene i denne testen, men du kan jo ha det i bakhodet når du skal velge mellom ulike merket og typer. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver kjøttdeig. Dette er de råstoffene det er mest av. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produkter uten næringsdeklarasjon

Butikkpakket kjøttdeig av typen «husets» er ikke merket med næringsinnhold, så disse ble ikke kjøpt inn i testen. To andre kjøttdeiger var mangelfullt merket og kunne ikke tas med - se mer om disse nederst på siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Her er hele testen:

Gilde 100% Kvernet Storfekjøtt Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

6 points

Hurra - det er kommet en sunn kjøttdeig i butikken!

Produsent: Nortura SA Pris: 44,90

Les hele testen


Coop Kjøttdeig uten Salt og Vann

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

6 points

Testens nest beste score, og nok til en sekser.

Produsent: Fatland AS Pris: 38,30

Les hele testen

Matmestern Kjøttdeig Uten Vann og Salt

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

5 points

Litt mye kalorier trekker ned fra en sekser.

Produsent: ICA Norge AS Pris: 44,90

Les hele testen

Gilde Kvernet Kjøttdeig Uten Vann og Salt

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

5 points

Første kjøttdeig med karakter fem - mye pga rent kjøtt.

Produsent: Gilde Pris: 47,90

Les hele testen

Matmestern Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

Flernasjonal kjøttdeig med en del protein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produsent: ICA Norge AS Pris: 32,20

Les hele testen

Gilde Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

Bra med lite kalorier, men ikke bra med lite protein.

Produsent: Nortura SA Pris: 38,90

Les hele testen

Coop Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

En helt gjennomsnittlig kjøttdeig uten overraskelser.

Produsent: Fatland AS Pris: 26,50

Les hele testen

Rema 1000 Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

Lite kalorier sender Remas kjøttdeig inn over middels.

Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 46,20

Les hele testen

Nordfjord Familiedeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

2 points

Det dårligste produktet i testen.

Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 35,00

Les hele testen

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

Slakter'n Kjøttdeig

Kan ikke vurderes.

Les hele testen

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

Nordfjord Kjøttdeig

Kan ikke vurderes.

Les hele testen

Les også:

Ti ting du kan lage med kjøttdeig

Se hvilket skinkepålegg du bør velge

Stor test av salami

Her er den sunneste brødblandingen

Alt om lavkarbo-kosthold

Saken er opprinnelig skrevet for Din Kost og publisert på klikk.no.


Les flere nyheter her