Test av kjøttdeig og familiedeigBillig-kjøttdeig får terningkast seks
Er kjøttdeig et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?
Kjøttdeig er på en måte universalingrediensen vår når vi skal lage middag. Vet du ikke hva du skal ha, er det lett å gripe til en pakke kjøttdeig, for den kan bli til så mangt. Rimelig er den også.
Men er den et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?
Best i test
Gildes nye 100 prosent storfekjøtt med 30 prosent mindre fett ble testens vinner, med full pott på alle fronter.
Det ble også en sekser på Coops kjøttdeig uten salt og vann.
Proteinrikt kjøtt
Kjøttdeig er laget av muskelvev med en viss mengde fett i. Her finnes det regler - det er ikke fritt frem for produsenten å bruke masse fett og så kalle det for kjøttdeig.
Nei, det er et slags hierarki: Det feteste (og minst proteinrike) er medisterdeig, så følger familiedeig, deretter kjøttdeig, og aller mest proteinrikt og fettfattig: karbonadedeig.
Protein er byggesteinene i musklene våre, men også håret, neglene, hormonene og andre viktige signalstoffer i kroppen er laget av protein. Når vi også vet at proteiner inngår i absolutt alle cellene i kroppen, skjønner vi at det å få i seg nok protein av god kvalitet, betyr mye for helsen vår.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVi kan faktisk ikke leve uten.
Rent kjøtt inneholder cirka 20 prosent protein, så ideelt sett bør kjøttdeigene nærme seg dette. Er det mye mindre enn 20 prosent protein, betyr det gjerne at det er tilsatt en del vann eller is til de ferdige produktet.
Det forringer næringskvaliteten, men gjør også produktet billigere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIkke ett fett hva du velger
Kjøttdeig og familiedeig er et fetere alternativ enn karbonadedeig, men som det fremgår av testen - ikke all kjøttdeig er like fet!
Vær nøye på hva slags kjøttdeig du velger. Fettinnholdet i produktene vi har testet varierer fra 10 til 18 prosent. Og det er jo svært stor forskjell.
Fettet i kjøttdeig er i stor grad mettet, den typen som øker kolesterolet vårt og dermed også øker risikoen for hjertesykdom.
Fett fra storfe inneholder dessuten naturlig transfett, og det er ikke bare uheldig for hjertet, men kan også føre til kreft, blant annet. Små mengder transfett (under én prosent av ditt daglige energiinntak) er helt ufarlig, men er du storspiser av farsemat, bør du nok velge karbonadedeig for å unngå transfettet.
Artikkelen fortsetter under annonsenSpis mindre rødt kjøtt
I de nye kostrådene som kom i januar 2011, anbefales vi å holde oss til maks 500 gram rødt kjøtt i uken.
Dette rådet springer ut fra kunnskapen om at store mengder rødt kjøtt, gjerne av den grillede eller stekte typen, kan medføre økt risiko for kreft.
De fleste av oss spiser nok mer enn dette, spesielt dersom vi også er glade i kjøttpålegg. Dessuten er rødt kjøtt en viktig kilde til jern i kosten, så det er ikke bare, bare å kutte i mengden.
Visste du at svinekjøtt også er kommet med i kategorien «rødt kjøtt»? Det blir dermed ikke noe bedre valg å velge kjøttdeig blandet med svin - det regnes som rødt, alt sammen.
Merking av kjøttdeig
Kjøttdeig med Nøkkelhullsmerket inneholder lite fett generelt, og mindre salt og mettet fett enn de som ikke er merket.
Artikkelen fortsetter under annonsenNå er det imidlertid fritt frem for produsenten å velge å merke eller ikke, så det kan godt hende at en av kjøttdeigene uten Nøkkelhull er like bra som de med.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen sannsynligvis er de det ikke - det ligger nemlig arbeid bak å lage en nøkkelhullsmerket kjøttdeig, og da vil nok produsenten også gjøre deg som kunde oppmerksom på det.
Har du det travelt og ikke kan rekke å lese bakpå alle kjøttdeigpakkene i butikken, er det smart å velge den med nøkkelhullet. Da vet du at produsenten er nødt til å holde seg innenfor visse grenser når det gjelder fett og salt - og det er bra for deg. Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no.
Sjekk ingrediensene
Noen av kjøttdeigene er tilsatt vann og salt, andre er det ikke. Ofte kan du merke at de som inneholder vann, også slipper mye av vannet ut når du steker kjøttdeigen.
Du mister volum, og mange syns kjøttdeigen steker dårligere - den blir liksom mer kokt enn stekt.
Vi har ikke testet stekeegenskapene i denne testen, men du kan jo ha det i bakhodet når du skal velge mellom ulike merket og typer. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver kjøttdeig. Dette er de råstoffene det er mest av. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.
Artikkelen fortsetter under annonsenProdukter uten næringsdeklarasjon
Butikkpakket kjøttdeig av typen «husets» er ikke merket med næringsinnhold, så disse ble ikke kjøpt inn i testen. To andre kjøttdeiger var mangelfullt merket og kunne ikke tas med - se mer om disse nederst på siden.
Artikkelen fortsetter under annonsenHer er hele testen:
Gilde 100% Kvernet Storfekjøtt Kjøttdeig
Hurra - det er kommet en sunn kjøttdeig i butikken!
Produsent: Nortura SA Pris: 44,90
Coop Kjøttdeig uten Salt og Vann
Testens nest beste score, og nok til en sekser.
Produsent: Fatland AS Pris: 38,30
Matmestern Kjøttdeig Uten Vann og Salt
Litt mye kalorier trekker ned fra en sekser.
Produsent: ICA Norge AS Pris: 44,90
Gilde Kvernet Kjøttdeig Uten Vann og Salt
Første kjøttdeig med karakter fem - mye pga rent kjøtt.
Produsent: Gilde Pris: 47,90
Flernasjonal kjøttdeig med en del protein.
Artikkelen fortsetter under annonsenProdusent: ICA Norge AS Pris: 32,20
Bra med lite kalorier, men ikke bra med lite protein.
Produsent: Nortura SA Pris: 38,90
En helt gjennomsnittlig kjøttdeig uten overraskelser.
Produsent: Fatland AS Pris: 26,50
Lite kalorier sender Remas kjøttdeig inn over middels.
Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 46,20
Det dårligste produktet i testen.
Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 35,00
Kan ikke vurderes.
Kan ikke vurderes.
Les også:
Ti ting du kan lage med kjøttdeig
Se hvilket skinkepålegg du bør velge
Her er den sunneste brødblandingen
Saken er opprinnelig skrevet for Din Kost og publisert på klikk.no.