Test av kjøttdeig og familiedeig

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig. Foto: Petter Berg (HM Foto)
TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig. Foto: Petter Berg (HM Foto)

Er kjøttdeig et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

Kjøttdeig er på en måte universalingrediensen vår når vi skal lage middag. Vet du ikke hva du skal ha, er det lett å gripe til en pakke kjøttdeig, for den kan bli til så mangt. Rimelig er den også.

Men er den et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

Best i test

Gildes nye 100 prosent storfekjøtt med 30 prosent mindre fett ble testens vinner, med full pott på alle fronter.

Det ble også en sekser på Coops kjøttdeig uten salt og vann.

Proteinrikt kjøtt

Kjøttdeig er laget av muskelvev med en viss mengde fett i. Her finnes det regler - det er ikke fritt frem for produsenten å bruke masse fett og så kalle det for kjøttdeig.

Nei, det er et slags hierarki: Det feteste (og minst proteinrike) er medisterdeig, så følger familiedeig, deretter kjøttdeig, og aller mest proteinrikt og fettfattig: karbonadedeig.

Protein er byggesteinene i musklene våre, men også håret, neglene, hormonene og andre viktige signalstoffer i kroppen er laget av protein. Når vi også vet at proteiner inngår i absolutt alle cellene i kroppen, skjønner vi at det å få i seg nok protein av god kvalitet, betyr mye for helsen vår.

Vi kan faktisk ikke leve uten.

Rent kjøtt inneholder cirka 20 prosent protein, så ideelt sett bør kjøttdeigene nærme seg dette. Er det mye mindre enn 20 prosent protein, betyr det gjerne at det er tilsatt en del vann eller is til de ferdige produktet.

Det forringer næringskvaliteten, men gjør også produktet billigere.

Ikke ett fett hva du velger

Kjøttdeig og familiedeig er et fetere alternativ enn karbonadedeig, men som det fremgår av testen - ikke all kjøttdeig er like fet!

Vær nøye på hva slags kjøttdeig du velger. Fettinnholdet i produktene vi har testet varierer fra 10 til 18 prosent. Og det er jo svært stor forskjell.

Fettet i kjøttdeig er i stor grad mettet, den typen som øker kolesterolet vårt og dermed også øker risikoen for hjertesykdom.

Fett fra storfe inneholder dessuten naturlig transfett, og det er ikke bare uheldig for hjertet, men kan også føre til kreft, blant annet. Små mengder transfett (under én prosent av ditt daglige energiinntak) er helt ufarlig, men er du storspiser av farsemat, bør du nok velge karbonadedeig for å unngå transfettet.

Spis mindre rødt kjøtt

I de nye kostrådene som kom i januar 2011, anbefales vi å holde oss til maks 500 gram rødt kjøtt i uken.

Dette rådet springer ut fra kunnskapen om at store mengder rødt kjøtt, gjerne av den grillede eller stekte typen, kan medføre økt risiko for kreft.

De fleste av oss spiser nok mer enn dette, spesielt dersom vi også er glade i kjøttpålegg. Dessuten er rødt kjøtt en viktig kilde til jern i kosten, så det er ikke bare, bare å kutte i mengden.

Visste du at svinekjøtt også er kommet med i kategorien «rødt kjøtt»? Det blir dermed ikke noe bedre valg å velge kjøttdeig blandet med svin - det regnes som rødt, alt sammen.

Merking av kjøttdeig

Kjøttdeig med Nøkkelhullsmerket inneholder lite fett generelt, og mindre salt og mettet fett enn de som ikke er merket.

Nå er det imidlertid fritt frem for produsenten å velge å merke eller ikke, så det kan godt hende at en av kjøttdeigene uten Nøkkelhull er like bra som de med.

Men sannsynligvis er de det ikke - det ligger nemlig arbeid bak å lage en nøkkelhullsmerket kjøttdeig, og da vil nok produsenten også gjøre deg som kunde oppmerksom på det.

Har du det travelt og ikke kan rekke å lese bakpå alle kjøttdeigpakkene i butikken, er det smart å velge den med nøkkelhullet. Da vet du at produsenten er nødt til å holde seg innenfor visse grenser når det gjelder fett og salt - og det er bra for deg. Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no.

Sjekk ingrediensene

Noen av kjøttdeigene er tilsatt vann og salt, andre er det ikke. Ofte kan du merke at de som inneholder vann, også slipper mye av vannet ut når du steker kjøttdeigen.

Du mister volum, og mange syns kjøttdeigen steker dårligere - den blir liksom mer kokt enn stekt.

Vi har ikke testet stekeegenskapene i denne testen, men du kan jo ha det i bakhodet når du skal velge mellom ulike merket og typer. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver kjøttdeig. Dette er de råstoffene det er mest av. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.

Produkter uten næringsdeklarasjon

Butikkpakket kjøttdeig av typen «husets» er ikke merket med næringsinnhold, så disse ble ikke kjøpt inn i testen. To andre kjøttdeiger var mangelfullt merket og kunne ikke tas med - se mer om disse nederst på siden.


Her er hele testen:

Gilde 100% Kvernet Storfekjøtt Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

6 points

Hurra - det er kommet en sunn kjøttdeig i butikken!

Produsent: Nortura SA Pris: 44,90

Les hele testen


Coop Kjøttdeig uten Salt og Vann

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

6 points

Testens nest beste score, og nok til en sekser.

Produsent: Fatland AS Pris: 38,30

Les hele testen

Matmestern Kjøttdeig Uten Vann og Salt

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

5 points

Litt mye kalorier trekker ned fra en sekser.

Produsent: ICA Norge AS Pris: 44,90

Les hele testen

Gilde Kvernet Kjøttdeig Uten Vann og Salt

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

5 points

Første kjøttdeig med karakter fem - mye pga rent kjøtt.

Produsent: Gilde Pris: 47,90

Les hele testen

Matmestern Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

Flernasjonal kjøttdeig med en del protein.

Produsent: ICA Norge AS Pris: 32,20

Les hele testen

Gilde Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

Bra med lite kalorier, men ikke bra med lite protein.

Produsent: Nortura SA Pris: 38,90

Les hele testen

Coop Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

En helt gjennomsnittlig kjøttdeig uten overraskelser.

Produsent: Fatland AS Pris: 26,50

Les hele testen

Rema 1000 Kjøttdeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

4 points

Lite kalorier sender Remas kjøttdeig inn over middels.

Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 46,20

Les hele testen

Nordfjord Familiedeig

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

2 points

Det dårligste produktet i testen.

Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 35,00

Les hele testen

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

Slakter'n Kjøttdeig

Kan ikke vurderes.

Les hele testen

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.=

Nordfjord Kjøttdeig

Kan ikke vurderes.

Les hele testen

Les også:

Ti ting du kan lage med kjøttdeig

Se hvilket skinkepålegg du bør velge

Stor test av salami

Her er den sunneste brødblandingen

Alt om lavkarbo-kosthold

Saken er opprinnelig skrevet for Din Kost og publisert på klikk.no.


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla
Siste nytt
14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla