Sommerlig smak av øl

Ukens øltest: Frukt, bær og sommerøl

Nå er det definitivt sommerlig i landet. Ut fra værmeldingene vil de aller fleste ha gode sjanser til å få et solgløtt i løpet av helgen, og da passer det jo med noen sommerlige øltips.

Denne gangen er det Berentsens brygghus sitt sommerøl og noen spenstige forfriskninger fra lager-bryggeriet Balder i Leikanger vi presenterer. God helg!

Les også: Fire fabelaktige fristelser

Berentsens Brygghus sommerøl

Sommer og sol er herlig for vinterfrosne nordboere – og vi vet å sette pris på de månedene vi får med varmende solstråler. Dette gir selvsagt muligheter for at bryggeriene kan dedikere egne sommerøl til anledningen. Straks temperaturen blir tosifret så føler en del av oss et sterkt behov for leskende drikke, og hva passer bedre enn en iskald og leskende sommerøl?

Berentsens brygghus har ikke endret noe i forhold til hva som forventes av et sommerøl. Dette er helt lyst i fargen, skummet er kritthvitt og smaken er lett og frisk.

Dette er ikke et øl for meditasjon over kompliserte smakspreferanser eller til tunge måltider. Dette er en sommerpils som passer til det den skal – leske deg ned når sola skinner og livet er herlig. En god og ukomplisert sommerpils.
Berentsens Brygghus sommerøl – Alkohol 4,7 – 0,5 l – butikkøl

Les også: Fem knallgode øl

Balder Brygg Harald Hårfagre-øl

Harald Hårfagre skal ha sprunget sine barnsbein i Leikanger i området rundt Baldersteinen, som er sentralt plassert på alle flaskene som kommer fra Balder brygg. Hva er da mer naturlig enn et brygg dedikert til Norges første konge fra nettopp dette bryggeriet?

Hvordan de kom frem til at nettopp bringebær skulle prege et slikt kongeøl er ukjent, men det er mildt sagt en spenstig avgjørelse. Et bokk-øl med bringebærsmak er ikke noe man kommer ofte over, det er faktisk det første bokkølet med frukt eller bær som undertegnede har smakt.

Fargen på ølet er rød/oransje og det er noe uklart. Skummet er kremete med noe rødpreg og godt hold. Duften er preget av masse bringebær. Det smaker masse bringebær av denne. Så mye er det at det nesten er vanskelig å finne maltet bak all bæra.

Litt karamellpreg er det – og en anelse sjokolade. Men først og fremst er det bringebær her, med mye syre og sødme. Veldig frisk og sommerlig øl. Mye bær – lite bokk.
Balder Brygg Harald Hårfagre-øl – Alkohol 5,7 % - 0,33 l

Les også: Genialt eller galskap fra Nøgne Ø?

Balder brygg Eplepils

Det er ikke bare bringebær som vokser i Leikanger. Her finner man også et av Norges beste epledistrikt. Med to epler i kommunevåpenet så er det liten tvil om det også er en viss lokal stolthet over eplene. Da er det vel helt naturlig at bryggeriet forsøker å presse noe av denne stoltheten inn i flaskene også.

Ølet er lyst gyllent og har kritthvitt skum. Dufter av epleskall, honning og litt gress. Smaken er frisk og lett med et behagelig preg av epler i ettersmaken. Noe krydrete finish.

Her har man passet på at brygget ikke blir en eplecider, men at det fremdeles fremstår som et øl. Fungerer godt som forfriskning eller til lette sommerretter.

Balder brygg Eplepils – Alkohol 4,7 % - 0,33 l - butikkøl

Les også: Øltørst? Dette er ditt paradis

Balder brygg Eplepils – sterk

Etter å ha fått gode tilbakemeldinger på butikkvarianten av eplepils fant bryggeriet ut at det burde være rom for en sterkere variant. Dette ølet er foreløpig ikke tilgjengelig på vinmonopolet, men er tilgjengelig på utvalgte skjenkesteder.

Smak og lukt er i samme gate som butikkversjonen, men det litt sterkere preget gir ølet mer tyngde og tydeligere smaker. Med dette ølet har bryggeriet klart å få balansen mellom frukt og øl til å matche hverandre godt.

Dette gjør også at dette ølet fremstår som både et matøl og en forfriskning. Balder Eplepils er et godt alternativ til sommersalater, kreps eller hummer.

Balder brygg Eplepils - Alkohol 5,5 % - 0,33 l

Les også:

Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg!

Fem knallgode roséviner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus