Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg!
Vi har plukket ut de beste musserende vinene til under 200 kroner.
Om testen:
Blindtest av 15 musserende viner, mai 2016.
Testpanelet
- Cathinca Dege – sommelier, faglærer ved Norges Vinkelnerutdanning, ekspert for Maison Mat & Vin.
- Liora Levi – sommelier, norsk og nordisk mester, ekspert for Maison Mat & vin.
- Arnie Stalheim – gründer av Art of taste og vinekspert for bl.a. Klikk.no
Alle vinene er smakt blindt - smakerne fikk ikke hvilke viner de smakte på før etter at de var ferdige med smaksnotatene. All smaking/testing er utført på samme dag av alle testere samtidig.
I 2015 drakk vi over fire millioner liter musserende vin. Champagne har de fineste og dyreste boblene, men i denne testen ser vi på viner opp til 200 kroner.
Av musserende vin er det cava fra Spania, prosecco fra Italia og crémant fra Frankrike, som selger mest i Norge. Prosecco selger klart mest, over to millioner liter alene, ifølge Vinmonopolet.
Les også: Sjampis til 17. mai? Dra på polet før helgen
Fire over 80
Vi har testet fem av hver type musserende vin, for å finne de beste valgene.
Utvalget i testen består av nyheter, anbefalinger og bestselgere. Kanskje kan du finne noe annet her enn det du pleier kjøpe?
Fire av 15 viner får 80 poeng eller bedre. Det er to crémanter, Ligier Crémant de Jura og Champalou Vouvray Brut , en prosecco, Giol Prosecco Spumante , og en cava, bestselgeren Soler Jové.
Til å teste vinene samlet vi tre svært erfarne vinsmakere, sommelierene Cathinca Dege og Liora Levi og vinekspert Arnie Stalheim. Karakterene gjenspeiler snittet av deres vurderinger.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Redningen om vinopptrekkeren er borte
(Saken fortsetter under)
Billig-cava best
Tross noe uenighet om et par av vinene, er panelet ganske samstemte om de beste. Om Ligier, som får mest poeng, sier panelet blant annet, "rik duft av moden gul frukt, brød, kjeks, epler." Det er en overraskende vinner, siden området Jura ikke er kjent for crémanter.
Panelet var også litt overrasket over at de to billigste cavaene er de som kommer best ut. "Rik duft, middels syre. Assosiasjoner til friske gule og grønne epler og sitron, nybakt brød" er beskrivelsen av Soler-Jove, en av de billigste cavaene på polet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen dyrere Juvé y Camps Reserva får høyere poengsum av en av våre smakere, men her strides panelet.
Les også: Tre til fem drinker i uka kan være bra for hjertet
Hva er forskjellen?
Dette er de viktigste forskjellene på de tre typene musserende vin:
Artikkelen fortsetter under annonsenCrémant: laget på samme måte som ekte champagne, med andregangsgjæring på flaske, men kommer fra andre regioner i Frankrike. Crémant dufter av friske grønne epler, knusktørt, litt brødbakst, og er mest lik ekte champagne. Dette reflekteres ofte i prisen.
Cava: laget på samme måte som champagne og crémant, men på spanske druer i et varmere klima. Det gir vinen mer preg av solmoden frukt. Cava er likevel tørrere enn både prosecco og crémant. Cava lages for det meste i Catalonia.
Prosecco: vesentlig mer aromatisk og sødmerik enn cava og crémant, fordi her er annengangs gjæring gjort på tank og ikke på flaske. Det bevarer frukten i druen på en helt annen måte. Gjæring på tank er også rimeligere, som ofte gjenspeiles i prisen. Prosecco er den enkleste og søteste vinen av disse tre. Den blir laget nordøst i Italia, og har ofte preg av pære og melon.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Du må vente til 2017 før du kan handle vin i påsken
Testvinneren - en overraskelse:
Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut
Veil. pris: 177,90
Karakter: 82 / 100
Frisk i munnen, fine bobler:
Champalou Vouvray Brut
Veil. pris: 176,40
Karakter: 80 / 100
Grapefrukt og grønne epler:
Bocquet Crémant de Bourgogne Brut
Veil. pris: 138,00
Karakter: 78 / 100
Artikkelen fortsetter under annonsenSvovelaktig duft. Overrasket smakspanel:
Dom. la Robiniere Vouvray Cuvee Vincent Raimbault Brut Methode Traditionelle
Veil. pris: 174,90
Karakter: 77 / 100
Duft av sitron og brioche, men noe mangler:
Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Veil. pris: 165,00
Karakter: 77 / 100
Tørr, frisk vin med god lengde. Best av proseccoene:
Giol Prosecco Spumante
Veil. pris: 126,90
Karakter: 81 / 100
Prosecco? Ja, men på en helt annen måte enn du er vant til:
Casa Belfi Colfondo Prosecco 2014
Veil. pris: 169,90
Karakter: 78 / 100
Litt som en aromatisk pærebrus:
Prosecco di Valdobbiadene Brut 2013
Veil. pris: 129,90
Karakter: 77 / 100
Middels frisk, kort finish:
Artikkelen fortsetter under annonsenAstoria Corderíe Valdobbiadene Prosecco Superiore
Veil. pris: 149,90
Karakter: 77 / 100
– Smaker håndkrem:
Santero Prosecco Extra Dry
Veil. pris: 135,00
Karakter: 76 / 100
Rimelig og god cava:
Soler-Jové Cava Brut Reserva
Veil. pris: 119,90
Karakter: 80 / 100
Den billigste cavaen er et godt kjøp:
Castellblanc Carat Seco
Veil. pris: 114,90
Karakter: 79 / 100
Juryen spriker! Arnies favoritt:
Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2011
Veil. pris: 179,90
Karakter: 78 / 100
Frisk, men bitter:
Lykkebobler Brut Nature
Veil. pris: 139,90
Karakter: 78 / 100
Lime, sitron og kjeks er blant smaksassosiasjonene her:
Equilibri Natural Funambul Brut Nature
Veil. pris: 149,90
Karakter: 76 / 100
Les hele testen
Les også:
Sprudlende engelsk sider i vårsola
Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no