Ikke kast melken etter utgått dato

BEST FØR: Melk er bare ett eksempel på matvarer som er merket "best før", noe som betyr at det fint kan inntas etter utgått dato så lenge du bruker luktesans for å sjekke om det er trygt å drikke. © FOTO: Tine.
BEST FØR: Melk er bare ett eksempel på matvarer som er merket "best før", noe som betyr at det fint kan inntas etter utgått dato så lenge du bruker luktesans for å sjekke om det er trygt å drikke. © FOTO: Tine.

Matvarene er utgått på dato, men du kan fint spise dem.

Merking

"Siste forbruksdag":

Noen matvarer kan være direkte helsefarlige etter at holdbarhetsdatoen er passert, disse matvarene kalles for "lett bedervelige" og merkes med "siste forbruksdag" eller "holdbar til og med dato".

"Best før":

Varer som ikke ødelegges av bakterier, kalles for "ikke- lettbedervelige varer". Dette gjelder blant annet frysevarer så lenge de oppbevares under -18°C. Hermetikk, brus, kaffe og andre tørrvarer er andre eksempler. På pakningene er slike varer merket med "Best før". Det er ikke helseskadelig å spise varene, men smaksopplevelsen vil ikke være den samme dersom man spiser denne lenge etter at datomerkingen er passert. Da vil kvaliteten bli dårligere ved at aroma, farge og smaksopplevelsen blir dårligere.

Datomerkingen som står på pakningene gjelder bare for den tiden produktet er uåpnet.

I det pakningen åpnes vil produktet bli utsatt for bakterier. Da reduseres holdbarheten, men fordi produsentene legger inn en hvis margin kan man som regel følge den holdbarhetsmerkingen som står på pakningen.

Noen produkter, sånn som juice er ofte merket med "holdbar i 5 dager etter åpning".

(Kilde: Tryggmat.net )

- Hvert år kaster nordmenn over 230.000 tonn mat som kunne ha vært spist. Hver femte handlepose du kommer hjem med går faktisk rett i søpla. Det tilsvarer 46,3 kilo per person i året!

Det forteller Therese Hagtvedt, seniorrådgiver ved forskningsinstituttet Nofima.

- Og det som kanskje er mest interessant er at vi sier at vi kaster mye mindre enn vi faktisk gjør.

Les også: Disse vaflene er bra for helsa

Dette betyr datomerkingen

- Butikker har lov til å selge matvarer som har gått over "best før"-datoen, men da er det butikken som har ansvar for at maten holder en god nok kvalitet, sier Magnus Tvedt-Øresland, matrådgiver ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Denne datomerkingen angir nemlig først og fremst tidsrommet som produsenten garanterer for topp kvalitet, opplyser han.

Med andre ord; vit hva de ulike datomerkingene egentligbetyr:

- Ferdigpakkede matvarer skal merkes med holdbarhetsdato, men det finnes to typer holdbarhetsmerking: «Best før» og «Siste forbruksdag», sier Hagtvedt.

«Best før»:

Blir satt med hensyn til matvarens kvalitetsmessige egenskaper og ikke ut fra at maten blir utrygg å spise etter denne dato.

Holdbarhetsdato på denne type matvarer blir satt for å angi tiden man garanterer at maten beholder de samme egenskapene i en uåpnet pakning.

Det betyr derfor at maten kan spises etter denne datoen, selv om kvaliteten kan endre seg noe med hensyn til for eksempel farge eller smak.

Oppbevares maten som angitt på pakningen, vil den være trygg å spise også etter utgått datomerking.

Dette gjelder mat hvor bakterier ikke vil vokse eller produsere giftstoffer og hvor vekst av mugg vil være lett synlig for forbruker. Forbruker vil kunne vurdere kvaliteten selv ved å se, lukte og smake på produktene.

«Siste forbruksdag»:

Benyttes på lettbedervelige matvarer, som kan bli helsefarlige etter denne holdbarhetsdatoen.

I lettbedervelig mat kan det vokse opp mikroorganismer som kan gjøre oss syke.

De skal derfor ikke spises etter at dato for «siste forbruksdag» er gått ut.

Les også: Dette skjer når du har bacon i stekepanna

Maten som kan spises etter utgått dato

- Det er stor forskjell på topp kvalitet og kasteklart. Dersom du oppbevarer matvarene riktig hjemme hos deg selv, vil kvaliteten kunne være god i lang tid etter "Best før"-datoen, sier Tvedt-Øresland.

Han anbefaler å bruke sunn fornuft, luktesansen og sjekke matens tilstand før du automatisk kaster den rett i søpla.

Noe av maten som er merket med "Best før", og som kan spises etter utgått dato er, ifølge ekspertene:

brød

suppeposer

melk

yoghurt

spekemat

ost

egg

fryste varer

tørrvarer som pasta og ris

hermetikk

mel

peanøttsmør

saft

Les også: Å høre deg selv tygge kan gjøre at du spiser mindre

Ikke spis denne maten etter utgått dato

- Mat som er stemplet med «siste forbruksdag» gjelder lett bedervelige matvarer. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer som kan dannes i disse produktene gjøre deg syk, sier Tvedt-Øresland.

Derfor er det enkelte grupper av befolkningen, som gravide og personer med svekket immunforsvar, som bør være ekstra påpasselige med å ikke få i seg disse matvarene.

- Å spise mat merket med "siste forbruksdag" etter utgått dato, kan gi alvorlig sykdom hos sårbare grupper, forteller matrådgiveren.

Noe av maten som er merket med "Siste forbruksdag", og som ikke kan spises etter utgått dato er, ifølge ekspertene:

fersk fisk

kylling

kokt kjøttpålegg og farseprodukter

myke oster

røkt laks

- Disse produktene må oppbevares kaldt, sier Hagtvedt.

Les også: Norske måltidsvaner på menyen

Kjennetegn på at maten ikke kan spises

Luktesansen vår er helt formidabel med tanke på å avgjøre om maten er bra eller dårlig, spesielt om vi erindrer hva den egentlig skal lukte i god og fersk tilstand, mener Tvedt-Øresland:

- Noen helt klare tegn kan være at varen har fått mugg på/i seg, har endret farge, lukter vondt eller er slimete enten i konsistens eller på overflaten, sier han.

Også Cristiano Aubert, daglig leder ved Matsentralen, har et enkelt tips når du skal sjekke om egget er for gammelt til å spises:

- Putt egget i en bolle med vann. Et spiselig egg vil legge seg horisontalt på bunnen av bollen. Et par uker gammelt egg vil stå på skrå, mot det vertikale. Et gammelt egg som du ikke bør spise, vil stå vertikalt og nesten flyte helt, sier Aubert.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsen vår

Slik unngår du sløsing av maten

Aubert syns også at vi kaster for mye mat, han mener derfor at det handler om riktig planlegging:

- Planlegg middagene hjemme, for eksempel i én uke fremover, sier Aubert.

Her er hans tips:

Ta med middagsrester som lunsj dagen etterpå. Server mindre porsjoner til middag slik at du kan forsyne deg to ganger i stedet for å kaste det du ikke spiser opp.

Frys ned restene hvis du bruker dem i løpet av to-tre måneder. Skriv datoen du laget maten på emballasjen med innholdet du fryser.

Ta en titt hva har du i frysen, og ta dette med i middagsplanen slik at du kan handle inn etter dette.

Har du kjøpt mat som straks går ut på dato, er det helt greit å legge den frysen for å spise senere. Da kan det ligge i frysen i tre-seks måneder.

Les også: Slik ser den perfekte lunsj ut

- Mattrygghet går foran matsvinn

Atle Wold ved Mattilsynet, seksjon for hygiene og drikkevann, syns derimot ikke at vi kaster for mye mat i Norge, og har inntrykk av at mange forbrukere ikke merker forskjell på mat spist før eller etter at datoen er utgått.

- Ekstra engasjerte forbrukere konkluderer derfor at holdbarhetstiden er feil og legger det for vane å spise datoutgått mat, sier Wold.

Han anbefaler på sin side forbrukerne å respektere den informasjonen du får på matvarene når du kjøper dem.

- Fordi disse matvarene utsettes for en varierende kjølekjede, legger produsenten inn en sikkerhetsmargin på holdbarhetstida for å unngå at mikrobiell vekst skal ødelegge produktet eller føre til helseskade før det er spist. Bakterier kan imidlertid som regel ikke sanses. De er til stede uten at du ser eller lukter dem. De utvikler seg i kjøleskapet ditt mens du sover. Ikke legg deg for vane å spise mat der dato for siste forbruksdag er passert. Mattrygghet går foran matsvinn, mener Wold.

Tvedt-Øresland er samtidig klar i sin sak:

- Hele 230.000 tonn mat går rett i søplebøtta. Det vil si cirka 1 av 5 handleposer! Det er altfor mye!

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 millimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Bergs kone: – En stor lettelse10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø
Siste nytt
19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 millimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Bergs kone: – En stor lettelse10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus