Ikke kast melken etter utgått dato

BEST FØR: Melk er bare ett eksempel på matvarer som er merket "best før", noe som betyr at det fint kan inntas etter utgått dato så lenge du bruker luktesans for å sjekke om det er trygt å drikke. © FOTO: Tine.
BEST FØR: Melk er bare ett eksempel på matvarer som er merket "best før", noe som betyr at det fint kan inntas etter utgått dato så lenge du bruker luktesans for å sjekke om det er trygt å drikke. © FOTO: Tine.

Matvarene er utgått på dato, men du kan fint spise dem.

Merking

"Siste forbruksdag":

Noen matvarer kan være direkte helsefarlige etter at holdbarhetsdatoen er passert, disse matvarene kalles for "lett bedervelige" og merkes med "siste forbruksdag" eller "holdbar til og med dato".

"Best før":

Varer som ikke ødelegges av bakterier, kalles for "ikke- lettbedervelige varer". Dette gjelder blant annet frysevarer så lenge de oppbevares under -18°C. Hermetikk, brus, kaffe og andre tørrvarer er andre eksempler. På pakningene er slike varer merket med "Best før". Det er ikke helseskadelig å spise varene, men smaksopplevelsen vil ikke være den samme dersom man spiser denne lenge etter at datomerkingen er passert. Da vil kvaliteten bli dårligere ved at aroma, farge og smaksopplevelsen blir dårligere.

Datomerkingen som står på pakningene gjelder bare for den tiden produktet er uåpnet.

I det pakningen åpnes vil produktet bli utsatt for bakterier. Da reduseres holdbarheten, men fordi produsentene legger inn en hvis margin kan man som regel følge den holdbarhetsmerkingen som står på pakningen.

Noen produkter, sånn som juice er ofte merket med "holdbar i 5 dager etter åpning".

(Kilde: Tryggmat.net )

- Hvert år kaster nordmenn over 230.000 tonn mat som kunne ha vært spist. Hver femte handlepose du kommer hjem med går faktisk rett i søpla. Det tilsvarer 46,3 kilo per person i året!

Det forteller Therese Hagtvedt, seniorrådgiver ved forskningsinstituttet Nofima.

- Og det som kanskje er mest interessant er at vi sier at vi kaster mye mindre enn vi faktisk gjør.

Les også: Disse vaflene er bra for helsa

Dette betyr datomerkingen

- Butikker har lov til å selge matvarer som har gått over "best før"-datoen, men da er det butikken som har ansvar for at maten holder en god nok kvalitet, sier Magnus Tvedt-Øresland, matrådgiver ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Denne datomerkingen angir nemlig først og fremst tidsrommet som produsenten garanterer for topp kvalitet, opplyser han.

Med andre ord; vit hva de ulike datomerkingene egentligbetyr:

- Ferdigpakkede matvarer skal merkes med holdbarhetsdato, men det finnes to typer holdbarhetsmerking: «Best før» og «Siste forbruksdag», sier Hagtvedt.

«Best før»:

Blir satt med hensyn til matvarens kvalitetsmessige egenskaper og ikke ut fra at maten blir utrygg å spise etter denne dato.

Holdbarhetsdato på denne type matvarer blir satt for å angi tiden man garanterer at maten beholder de samme egenskapene i en uåpnet pakning.

Det betyr derfor at maten kan spises etter denne datoen, selv om kvaliteten kan endre seg noe med hensyn til for eksempel farge eller smak.

Oppbevares maten som angitt på pakningen, vil den være trygg å spise også etter utgått datomerking.

Dette gjelder mat hvor bakterier ikke vil vokse eller produsere giftstoffer og hvor vekst av mugg vil være lett synlig for forbruker. Forbruker vil kunne vurdere kvaliteten selv ved å se, lukte og smake på produktene.

«Siste forbruksdag»:

Benyttes på lettbedervelige matvarer, som kan bli helsefarlige etter denne holdbarhetsdatoen.

I lettbedervelig mat kan det vokse opp mikroorganismer som kan gjøre oss syke.

De skal derfor ikke spises etter at dato for «siste forbruksdag» er gått ut.

Les også: Dette skjer når du har bacon i stekepanna

Maten som kan spises etter utgått dato

- Det er stor forskjell på topp kvalitet og kasteklart. Dersom du oppbevarer matvarene riktig hjemme hos deg selv, vil kvaliteten kunne være god i lang tid etter "Best før"-datoen, sier Tvedt-Øresland.

Han anbefaler å bruke sunn fornuft, luktesansen og sjekke matens tilstand før du automatisk kaster den rett i søpla.

Noe av maten som er merket med "Best før", og som kan spises etter utgått dato er, ifølge ekspertene:

brød

suppeposer

melk

yoghurt

spekemat

ost

egg

fryste varer

tørrvarer som pasta og ris

hermetikk

mel

peanøttsmør

saft

Les også: Å høre deg selv tygge kan gjøre at du spiser mindre

Ikke spis denne maten etter utgått dato

- Mat som er stemplet med «siste forbruksdag» gjelder lett bedervelige matvarer. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer som kan dannes i disse produktene gjøre deg syk, sier Tvedt-Øresland.

Derfor er det enkelte grupper av befolkningen, som gravide og personer med svekket immunforsvar, som bør være ekstra påpasselige med å ikke få i seg disse matvarene.

- Å spise mat merket med "siste forbruksdag" etter utgått dato, kan gi alvorlig sykdom hos sårbare grupper, forteller matrådgiveren.

Noe av maten som er merket med "Siste forbruksdag", og som ikke kan spises etter utgått dato er, ifølge ekspertene:

fersk fisk

kylling

kokt kjøttpålegg og farseprodukter

myke oster

røkt laks

- Disse produktene må oppbevares kaldt, sier Hagtvedt.

Les også: Norske måltidsvaner på menyen

Kjennetegn på at maten ikke kan spises

Luktesansen vår er helt formidabel med tanke på å avgjøre om maten er bra eller dårlig, spesielt om vi erindrer hva den egentlig skal lukte i god og fersk tilstand, mener Tvedt-Øresland:

- Noen helt klare tegn kan være at varen har fått mugg på/i seg, har endret farge, lukter vondt eller er slimete enten i konsistens eller på overflaten, sier han.

Også Cristiano Aubert, daglig leder ved Matsentralen, har et enkelt tips når du skal sjekke om egget er for gammelt til å spises:

- Putt egget i en bolle med vann. Et spiselig egg vil legge seg horisontalt på bunnen av bollen. Et par uker gammelt egg vil stå på skrå, mot det vertikale. Et gammelt egg som du ikke bør spise, vil stå vertikalt og nesten flyte helt, sier Aubert.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsen vår

Slik unngår du sløsing av maten

Aubert syns også at vi kaster for mye mat, han mener derfor at det handler om riktig planlegging:

- Planlegg middagene hjemme, for eksempel i én uke fremover, sier Aubert.

Her er hans tips:

Ta med middagsrester som lunsj dagen etterpå. Server mindre porsjoner til middag slik at du kan forsyne deg to ganger i stedet for å kaste det du ikke spiser opp.

Frys ned restene hvis du bruker dem i løpet av to-tre måneder. Skriv datoen du laget maten på emballasjen med innholdet du fryser.

Ta en titt hva har du i frysen, og ta dette med i middagsplanen slik at du kan handle inn etter dette.

Har du kjøpt mat som straks går ut på dato, er det helt greit å legge den frysen for å spise senere. Da kan det ligge i frysen i tre-seks måneder.

Les også: Slik ser den perfekte lunsj ut

- Mattrygghet går foran matsvinn

Atle Wold ved Mattilsynet, seksjon for hygiene og drikkevann, syns derimot ikke at vi kaster for mye mat i Norge, og har inntrykk av at mange forbrukere ikke merker forskjell på mat spist før eller etter at datoen er utgått.

- Ekstra engasjerte forbrukere konkluderer derfor at holdbarhetstiden er feil og legger det for vane å spise datoutgått mat, sier Wold.

Han anbefaler på sin side forbrukerne å respektere den informasjonen du får på matvarene når du kjøper dem.

- Fordi disse matvarene utsettes for en varierende kjølekjede, legger produsenten inn en sikkerhetsmargin på holdbarhetstida for å unngå at mikrobiell vekst skal ødelegge produktet eller føre til helseskade før det er spist. Bakterier kan imidlertid som regel ikke sanses. De er til stede uten at du ser eller lukter dem. De utvikler seg i kjøleskapet ditt mens du sover. Ikke legg deg for vane å spise mat der dato for siste forbruksdag er passert. Mattrygghet går foran matsvinn, mener Wold.

Tvedt-Øresland er samtidig klar i sin sak:

- Hele 230.000 tonn mat går rett i søplebøtta. Det vil si cirka 1 av 5 handleposer! Det er altfor mye!

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – lensmannen ber om hjelp10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Facebook-bursdagsgaver har gitt ni milliarder09:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Ny hærsjef advarer – ber om 84 tanks, ny brigade og flere i førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande
Siste nytt
14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16NorgePrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – lensmannen ber om hjelp10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilFacebook-bursdagsgaver har gitt ni milliarder09:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeNy hærsjef advarer – ber om 84 tanks, ny brigade og flere i førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus