Meny

Ikke kast melken etter utgått dato

BEST FØR: Melk er bare ett eksempel på matvarer som er merket "best før", noe som betyr at det fint kan inntas etter utgått dato så lenge du bruker luktesans for å sjekke om det er trygt å drikke. © FOTO: Tine.

Matvarene er utgått på dato, men du kan fint spise dem.

Merking

"Siste forbruksdag":

Noen matvarer kan være direkte helsefarlige etter at holdbarhetsdatoen er passert, disse matvarene kalles for "lett bedervelige" og merkes med "siste forbruksdag" eller "holdbar til og med dato".

"Best før":

Varer som ikke ødelegges av bakterier, kalles for "ikke- lettbedervelige varer". Dette gjelder blant annet frysevarer så lenge de oppbevares under -18°C. Hermetikk, brus, kaffe og andre tørrvarer er andre eksempler. På pakningene er slike varer merket med "Best før". Det er ikke helseskadelig å spise varene, men smaksopplevelsen vil ikke være den samme dersom man spiser denne lenge etter at datomerkingen er passert. Da vil kvaliteten bli dårligere ved at aroma, farge og smaksopplevelsen blir dårligere.

Datomerkingen som står på pakningene gjelder bare for den tiden produktet er uåpnet.

I det pakningen åpnes vil produktet bli utsatt for bakterier. Da reduseres holdbarheten, men fordi produsentene legger inn en hvis margin kan man som regel følge den holdbarhetsmerkingen som står på pakningen.

Noen produkter, sånn som juice er ofte merket med "holdbar i 5 dager etter åpning".

(Kilde: Tryggmat.net )

- Hvert år kaster nordmenn over 230.000 tonn mat som kunne ha vært spist. Hver femte handlepose du kommer hjem med går faktisk rett i søpla. Det tilsvarer 46,3 kilo per person i året!

Det forteller Therese Hagtvedt, seniorrådgiver ved forskningsinstituttet Nofima.

- Og det som kanskje er mest interessant er at vi sier at vi kaster mye mindre enn vi faktisk gjør.

Les også: Disse vaflene er bra for helsa

Dette betyr datomerkingen

- Butikker har lov til å selge matvarer som har gått over "best før"-datoen, men da er det butikken som har ansvar for at maten holder en god nok kvalitet, sier Magnus Tvedt-Øresland, matrådgiver ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Denne datomerkingen angir nemlig først og fremst tidsrommet som produsenten garanterer for topp kvalitet, opplyser han.

Med andre ord; vit hva de ulike datomerkingene egentligbetyr:

- Ferdigpakkede matvarer skal merkes med holdbarhetsdato, men det finnes to typer holdbarhetsmerking: «Best før» og «Siste forbruksdag», sier Hagtvedt.

«Best før»:

Blir satt med hensyn til matvarens kvalitetsmessige egenskaper og ikke ut fra at maten blir utrygg å spise etter denne dato.

Holdbarhetsdato på denne type matvarer blir satt for å angi tiden man garanterer at maten beholder de samme egenskapene i en uåpnet pakning.

Det betyr derfor at maten kan spises etter denne datoen, selv om kvaliteten kan endre seg noe med hensyn til for eksempel farge eller smak.

Oppbevares maten som angitt på pakningen, vil den være trygg å spise også etter utgått datomerking.

Dette gjelder mat hvor bakterier ikke vil vokse eller produsere giftstoffer og hvor vekst av mugg vil være lett synlig for forbruker. Forbruker vil kunne vurdere kvaliteten selv ved å se, lukte og smake på produktene.

«Siste forbruksdag»:

Benyttes på lettbedervelige matvarer, som kan bli helsefarlige etter denne holdbarhetsdatoen.

I lettbedervelig mat kan det vokse opp mikroorganismer som kan gjøre oss syke.

De skal derfor ikke spises etter at dato for «siste forbruksdag» er gått ut.

Les også: Dette skjer når du har bacon i stekepanna

Maten som kan spises etter utgått dato

- Det er stor forskjell på topp kvalitet og kasteklart. Dersom du oppbevarer matvarene riktig hjemme hos deg selv, vil kvaliteten kunne være god i lang tid etter "Best før"-datoen, sier Tvedt-Øresland.

Han anbefaler å bruke sunn fornuft, luktesansen og sjekke matens tilstand før du automatisk kaster den rett i søpla.

Noe av maten som er merket med "Best før", og som kan spises etter utgått dato er, ifølge ekspertene:

brød

suppeposer

melk

yoghurt

spekemat

ost

egg

fryste varer

tørrvarer som pasta og ris

hermetikk

mel

peanøttsmør

saft

Les også: Å høre deg selv tygge kan gjøre at du spiser mindre

Ikke spis denne maten etter utgått dato

- Mat som er stemplet med «siste forbruksdag» gjelder lett bedervelige matvarer. Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer som kan dannes i disse produktene gjøre deg syk, sier Tvedt-Øresland.

Derfor er det enkelte grupper av befolkningen, som gravide og personer med svekket immunforsvar, som bør være ekstra påpasselige med å ikke få i seg disse matvarene.

- Å spise mat merket med "siste forbruksdag" etter utgått dato, kan gi alvorlig sykdom hos sårbare grupper, forteller matrådgiveren.

Noe av maten som er merket med "Siste forbruksdag", og som ikke kan spises etter utgått dato er, ifølge ekspertene:

fersk fisk

kylling

kokt kjøttpålegg og farseprodukter

myke oster

røkt laks

- Disse produktene må oppbevares kaldt, sier Hagtvedt.

Les også: Norske måltidsvaner på menyen

Kjennetegn på at maten ikke kan spises

Luktesansen vår er helt formidabel med tanke på å avgjøre om maten er bra eller dårlig, spesielt om vi erindrer hva den egentlig skal lukte i god og fersk tilstand, mener Tvedt-Øresland:

- Noen helt klare tegn kan være at varen har fått mugg på/i seg, har endret farge, lukter vondt eller er slimete enten i konsistens eller på overflaten, sier han.

Også Cristiano Aubert, daglig leder ved Matsentralen, har et enkelt tips når du skal sjekke om egget er for gammelt til å spises:

- Putt egget i en bolle med vann. Et spiselig egg vil legge seg horisontalt på bunnen av bollen. Et par uker gammelt egg vil stå på skrå, mot det vertikale. Et gammelt egg som du ikke bør spise, vil stå vertikalt og nesten flyte helt, sier Aubert.

Les også: Usunn mat er hovedutfordringen for helsen vår

Slik unngår du sløsing av maten

Aubert syns også at vi kaster for mye mat, han mener derfor at det handler om riktig planlegging:

- Planlegg middagene hjemme, for eksempel i én uke fremover, sier Aubert.

Her er hans tips:

Ta med middagsrester som lunsj dagen etterpå. Server mindre porsjoner til middag slik at du kan forsyne deg to ganger i stedet for å kaste det du ikke spiser opp.

Frys ned restene hvis du bruker dem i løpet av to-tre måneder. Skriv datoen du laget maten på emballasjen med innholdet du fryser.

Ta en titt hva har du i frysen, og ta dette med i middagsplanen slik at du kan handle inn etter dette.

Har du kjøpt mat som straks går ut på dato, er det helt greit å legge den frysen for å spise senere. Da kan det ligge i frysen i tre-seks måneder.

Les også: Slik ser den perfekte lunsj ut

- Mattrygghet går foran matsvinn

Atle Wold ved Mattilsynet, seksjon for hygiene og drikkevann, syns derimot ikke at vi kaster for mye mat i Norge, og har inntrykk av at mange forbrukere ikke merker forskjell på mat spist før eller etter at datoen er utgått.

- Ekstra engasjerte forbrukere konkluderer derfor at holdbarhetstiden er feil og legger det for vane å spise datoutgått mat, sier Wold.

Han anbefaler på sin side forbrukerne å respektere den informasjonen du får på matvarene når du kjøper dem.

- Fordi disse matvarene utsettes for en varierende kjølekjede, legger produsenten inn en sikkerhetsmargin på holdbarhetstida for å unngå at mikrobiell vekst skal ødelegge produktet eller føre til helseskade før det er spist. Bakterier kan imidlertid som regel ikke sanses. De er til stede uten at du ser eller lukter dem. De utvikler seg i kjøleskapet ditt mens du sover. Ikke legg deg for vane å spise mat der dato for siste forbruksdag er passert. Mattrygghet går foran matsvinn, mener Wold.

Tvedt-Øresland er samtidig klar i sin sak:

- Hele 230.000 tonn mat går rett i søplebøtta. Det vil si cirka 1 av 5 handleposer! Det er altfor mye!

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:29 14 døde i jordskred i Colombia01:28 Brann i Nav-lokale i Enebakk01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms
Siste nytt
01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:29Verden14 døde i jordskred i Colombia01:28NorgeBrann i Nav-lokale i Enebakk01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus