Meny

Dette skjer når du har bacon i stekepanna

Vanndamp fra bacon i panna kombinert med fett skaper en kjemisk reaksjon som kan være farlig.

Hva har en campingvogn som eksploderer med bacon å gjøre? Mer enn du tror. For reaksjonen som skaper eksplosjonen i campingvogna er den samme reaksjonen som skjer i en mindre skala i panna når du steker bacon.

Det er baconprodusenten Grilstad har utført det heftige bacon-eksperimentet. Eksperimentet kan du se i videoen øverst i artikkelen.

Les også: Oppskriften helsemyndighetene ikke vil at du skal kunne

– Fett blir slynget ut av panna

Bacon som spruter når du steker det i panna inneholder vann. Og det er nettopp vannet som gjør bacon-steking farlig.

– Når du får tilstrekkelig med temperatur i panna di, så vil dette vannet gå over i vanndamp og ekspandere, og da drar det med seg fett som blir slynget ut av panna, forklarer brannmannen Jostein til programleder Alexander Nyhagen i videoen.

Brannmannen understreker at dette kan være farlig. Det er her campingvognen kommer inn.

Les også: – Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft

Vann og kokende fett er en dårlig match

Inni campingvognen er det plassert en stekepanne med kokende fett. Den heftige eksplosjonen du kan se i videoen skjer når det tilsettes vann. Vann og kokende fett er ingen god kombinasjon.

Selv om denne reaksjonen skjer i en mye mindre skala når du steker bacon i panna, kan det være greit å være klar over at det du driver med potensielt kan være farlig. Aldri gå fra stekepanna når du steker bacon. Og ha på deg en langermet genser så du slipper å få kokende fett mot bar hud.

Les også: Slik blir bacon sunt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus