600.000 nordmenn spiser for lite jod
En undersøkelse viser at 600.000 nordmenn spiser for lite jod.
Ifølge en Norstat-undersøkelse uført på oppdrag fra Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no), opplyser nærmere 600.000 nordmenn at de får i seg for lite jod, skriver Aftenposten.
Spesielt gjelder det unge kvinner, og Melk.no frykter dermed at halvparten av gravide får for lite jod.
– Lavt jodinntak viser seg å være utbredt og det finnes ikke en enkel løsning for å sikre optimalt jodinntak verken for gravide eller i befolkningen for øvrig, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI), Anne Lise Brantsæter.
Les også: Derfor trenger du jod i kostholdet
Pass på dette om du kutter ut kjøtt, egg, fisk og melk
Atferdsproblemer
I en studie fra FHI ser man at lavt inntak jod hos gravide kan henge sammen med dårlig språkutvikling, redusert finmotorikk og atferdsproblemer når barnet er tre år gammelt.
– Funnene peker dermed på at det er viktig for gravide å ha tilstrekkelig jodinntak før de blir gravide og at jodtilskudd i svangerskapet ikke kan kompensere for et lavt jodinntak før graviditet, forklarer Brantsæter til avisen.
Meieriprodukter og saltvannsfisk er de beste jodkildene, fordi kyr får jod i fôret.
Les også: To av tre stoler mest på egen kunnskap om kosthold
Studie: – Mer fiber i kostholdet kan hjelpe eldre med å holde sykdom på avstand
Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen
FAKTA OM JOD
- De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat.
- Anbefalt inntak er 50-150 mikrogram per dag avhengig av alder, mens gravide og ammende anbefales et henholdsvis 175 og 200 mikrogram jod per dag.
- Et jodinntak over 600 mikrogram per dag anbefales ikke.
- Får du i deg tre porsjoner meieriprodukter per dag, noe som også er anbefalt for å sikre inntaket av kalsium, og i tillegg spiser fisk 2-3 ganger i uken får du i deg nok jod. Sjekk ut jodkalkulatoren på melk.no
- Brunost har et jodinnhold på 145 µg, mens geitost har dobbelt så høyt innhold. Hvitost inneholder derimot nesten ikke noe jod, kun rundt 30 µg. Fisk og fiskepålegg inneholder også jod.
Kilde: Ernæringsrådet
Bramat.no og Norges Idrettshøgskole