Pass på dette om du kutter ut kjøtt, egg, fisk og melk

VEGANER: Ofte er det ekstreme vegetarianere (veganere) som får B12-mangel på grunn av kostholdet. Foto: NTB scanpix
VEGANER: Ofte er det ekstreme vegetarianere (veganere) som får B12-mangel på grunn av kostholdet. Foto: NTB scanpix

Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er vanskelig å dekke med vegankost. Er veganerdietten for alle?

Veganere spiser kun plantekost og kutter ut matvarer av animalsk opprinnelse, som kjøtt- fisk-, egg- og melkeprodukter.

– Men er det egentlig bra for kroppen å kutte ut disse produktene?

– Det er mye data som tyder på at en balansert variant av vegankost, inkludert enkelte kosttilskudd, kan være helsemessig gunstig med tanke på en rekke livsstilssykdommer. Det er en av mange «veier til Rom», men det er viktig at man vet hvordan man setter sammen kostholdet for å unngå mangelsykdommer og underernæring, påpeker Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog og svarlege på Lommelegen.no.

Egg klarer man seg helt fint uten og det vil ikke fører til noen mangelsykdommer, ifølge Christensen.

– Men disse andre matvarene, fisk- og melkeprodukter, krever at man erstatter dem med tilsvarende plantebaserte matvarer. Altså, vegetabilske matvarer, sier han.

Les også: Mangler du D-vitamin?

Fordeler med vegankost

En godt sammensatt vegetarkost inneholder korn og fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer. Et slikt kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Helsedirektoratet stiller seg også positiv til veganerkost, gitt at næringsbehovet blir dekket.

– Det finnes mange måter å sette sammen et sunt kosthold på. Et godt sammensatt vegetarkosthold kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer. Helsedirektoratet anbefaler imidlertid et kosthold som består av mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn, fisk, magre meieriprodukter og mindre av rødt kjøtt, mettet fett, sukker og salt, opplyser fungerende avdelingsdirektør Astrid Nylenna ved avdeling Forebygging i Helsetjenesten.

Les også: Tegn på magnesiummangel

Ulike former for vegatarisme

Denne saken handler om vegankosthold. Det er viktig å presisere at det finnes andre former for vegetarkosthold.

I alle former for vegetarkosthold utelates kjøtt, fugl og fisk.

  • Vegan kosthold: I en vegandiett utelater man i tillegg egg, melk og melkeprodukter.
  • Laktovegetarisk kosthold: inkluderer melk og melkeprodukter
  • Laktoovovegetarisk kosthold: inkluderer egg i tillegg til melk og melkeprodukter

(Kilde: Snl.no)

Viktig å ha kunnskap om ernæring

Før du bestemmer deg for å bli veganer, bør du ha mye kunnskap om ernæring og gjerne oppsøke ekspertise.

Et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer. Nylenna i Helsedirektoratet anbefaler å ta kontakt med lege eller klinisk ernæringsfysiolog ved spesielle behov:

– Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod kan være vanskelig å dekke med vegankost, og disse næringsstoffene bør som oftest tas i form av tilskudd.

– Aller helst skal jo alt dekkes med matvarer, men hvis man følger den strengeste varianten av vegankost har man uansett behov for noen tilskudd, sier den kliniske ernæringsfysiologen.

For å være helt sikker på at du får i deg de næringsstoffene du trenger kan det være hensiktsmessig å måle nivået av enkelte næringsstoffer, som for eksempel B12, jern eller D-vitamin i blodet eller jod i urinen, råder Nylenna.

Les også: Bør du unngå gluten?

LETT Å MANGLE NÆRINGSSTOFFER: Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er imidlertid vanskelig å dekke med vegankost, og disse næringsstoffene bør tas i form av tilskudd eller produkter tilsatt disse næringsstoffene.
LETT Å MANGLE NÆRINGSSTOFFER: Behovet for D-vitamin, vitamin B12 og jod er imidlertid vanskelig å dekke med vegankost, og disse næringsstoffene bør tas i form av tilskudd eller produkter tilsatt disse næringsstoffene.

Veganer og mangelsymptomer

Som veganer er det en rekke næringsstoffer man bør følge med på for å unngå mangelsykdommer og underernæring.

– Dersom man føler seg slapp og ukonsentrert og mistenker mangel, bør man oppsøke lege for en sjekk, sier Nylenna i Helsedirektoratet.

Det kan også være mange symptomer på mangler, som for eksempel anemi, som følge av jernmangel eller B12-mangel, ifølge Christensen:

– Dette ser man ofte med av man er veldig slapp, hvit i huden, og så videre. Alt kan bli «et ork». Dersom det vedvarer kan problemene bli mye større enn som så. Igjen, man bør ha oppfølging dersom man følger en «streng» variant av vegetarkost, påpeker den kliniske ernæringsfysiologen.

Disse næringsstoffene må veganere følge ekstra godt med på:

  • Vitamin B12 (kobalamin)
  • Kalsium
  • Jod
  • D-vitamin
  • Vitamin B2 (riboflavin) og B6 (pyridoksin)
  • Jern, sink og selen
  • Protein og omega-3-fettsyrer

(Kilde: Helsedirektoratet)

Les også: Derfor er salt helseskadelig

Veganer - en diett for alle?

Det er flere grupper av befolkningen som absolutt bør få i seg noe melk, kjøtt og fisk, ifølge Christensen.

– Typisk er at gravide, syke, barn/unge og eldre bør være litt forsiktige med slike store restriksjoner. Igjen, man bør ikke gjøre dette alene, men helst med hjelp fra en som kan tilstrekkelig ernæring. Som en klinisk ernæringsfysiolog, påpeker han.

Helsedirektoratet kan ikke på generelt grunnlag si at noen bestemte grupper i befolkningen ikke bør spise vegankost.

– Å leve på et vegankosthold krever planlegging og god kunnskap om mat, næringsstoffer og matvaresammensetning. Særlig viktig er dette for gravide, ammende og små barn, sier Nylenna.

Har du spørsmål om kosthold, overvekt, undervekt, dietter, kosttilskudd og matvarevalg? Send inn ditt spørsmål til klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus