Meny

– Frisk opp barnevaksinene før feriereisen

For å få optimal effekt av vaksinasjon bør man i mange tilfeller starte i god tid før avreise. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Selv om du bare skal en uke til Italia, er det lurt å oppdatere vaksinene, råder overlege.

Det er anbefalt med oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått ti år eller mer siden forrige vaksinedose.

De fleste nordmenn er vaksinert mot disse i barnevaksinasjonsprogrammet, men voksne bør friske opp fordi de ikke gir livsvarig beskyttelse.

– Selv om reisen ikke nødvendigvis vil øke risikoen for disse sykdommene, er det lurt å oppdatere disse vaksinene. Selv om du bare skal en uke til Italia, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Les også: Disse vaksinene varer ikke livet ut

– Sørg for at småbarn er beskyttet

I Norge tilbys alle barn den såkalte MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Den gis ved 15-månedersalder og fylles på i 11-årsalder.

Fordi det har vært en rekke tilfeller av meslinger i Europa, særlig i Romania og Italia, bør småbarnsforeldre som planlegger å reise utenlands følge med på hvilke land som har utbrudd og sørge for vaksine før avreise, råder lege Gunnar Hasle som driver Reiseklinikken.

– Hvis du skal reise med små barn til land hvor det er meslingutbrudd, kan det være lurt å vaksinere tidligere enn ved 15 måneder, sier Hasle til NRK.

Alle som ikke tidligere er vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder eller har hatt disse sykdommene, bør vaksinere seg (MMR-vaksine). Dette gjelder uavhengig av reise, men er spesielt viktig før reise til land der disse sykdommene er vanligere enn i Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også:

WHO slår alarm om meslingutbrudd i Europa

Meslingutbruddene skjer grunnet manglende vaksinering

Krever gulfebersertifikat

Gulfeberutbrudd som forårsakes av gulfeberviruset, forekommer i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Gulfebervaksine anbefales for å beskytte den enkelte som reiser til et område med risiko for gulfebersmitte.

Enkelte land kan kreve dokumentasjon på gulfeber­vaksinasjon (internasjonalt vaksinasjons­sertifikat) ved innreise.

Gulfebervaksinasjon fører i de aller fleste tilfeller til livslang beskyttelse, og det internasjonale gulfebersertifikatet mot gulfeber er gyldig livet ut, opplyser Folkehelseinstituttet.

Hepatitt A-vaksine anbefales for reisende til de fleste ikke-vestlige reisemål, og kan gis fra ett års alder.

Sjekk Folkehelseinstituttets nettsider for mer informasjon om hvilke vaksiner som anbefales for ditt reisemål.

Kom i gang tidlig nok

For å få optimal effekt av vaksinasjon bør man i mange tilfeller starte i god tid før avreise.

For de fleste vaksinene tar det minst 1-2 uker før beskyttelsen inntrer, og noen må gis to eller flere ganger for å få full virkning, opplyser Folkehelseinstituttet.

Les også: - Sykdomsutbrudd som kunne vært forebygget med vaksinering

Populært