Meny

Grafikk:

- Sykdomsutbrudd som kunne vært forebygget med vaksinering

Grafikken fra tenketanken Council on Foreign Relations viser utbrudd av smittsomme sykdommer som kan forebygges ved hjelp av lite kostbare og effektive vaksiner. Kilde: Cfr.org

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som et innspill i vaksinedebatten har en amerikansk tenketank publisert et interaktivt kart, som viser utbrudd som kunne vært forebygget med vaksiner.

Et stort utbrudd av meslinger i California i USA har på ny blåst liv i debatten om vaksinemotstand i USA, internasjonalt og her hjemme.

Forrige uke kom president Barack Obama med en oppfordring til amerikanske foreldre om å vaksinere barna mot den svært smittsomme barnesykdommen.

– Vi har sett dette gang på gang. Det er gode grunner til å ta vaksine, og det er ingen grunner til å la være, sier Obama i et intervju med NBC News.

Les mer: Obama ber foreldre vaksinere barna sine

Som et innspill i debatten har den amerikanske tenketanken Council of Foreign Relations publisert et interaktivt kart, som viser utbrudd av sykdommer som enkelt kunne vært unngått med hjelp av tilgjengelige og effektive vaksiner.

Se grafikken øverst i artikkelen.

Grafikken viser utbrudd av blant annet meslinger, røde hunder, kikhoste, polio og kusma som har vært mellom årene 2008 og 2015.

Les også: Slår alarm om kikhosteutbrudd i Bergen

Meslinger mest utbredt

I tillegg til den mye omtalte meslingepidemien som har oppstått i California, viser grafikken også et stort utbrudd av den farlige barnesykdommen i Ohio. Her ble hele 382 smittetilfeller registrert i fjor.

Ifølge nyhetsbyrået AP startet utbruddet ved at uvaksinerte Amish-misjonærer tok med seg viruset tilbake til USA etter en reise til Filippinene.

I Norge var det et utbrudd av meslinger i 2011, som vises i grafikken. Ifølge Folkehelseinstituttet hadde noen av tilfellene i 2011 klar sammenheng og skyldtes smitte hos uvaksinerte barn.

Som grafikken fra Council of Foreign Relations viser, skjer likevel de fleste og største utbruddene av sykdommer som kan forebygges med vaksiner, i Afrika og Asia hvor vaksinedekningen er lavere.

Av sykdommene som er med i grafikken, er det klart flest smittetilfeller av meslinger.

Les også: USA trapper opp mot meslingepidemi

Ett av fem barn ikke vaksinert

Hjelpeorganisasjonen Redd Barna har laget en grafisk fremstilling som skal illustrere sammenhengen mellom vaksinedekning og barnedødelighet.

Nettstedet Vocativ.com har trukket frem kartene som ble publisert i en Redd Barna-rapport fra 2012.

Det øverste kartet viser barnedødelighet, altså barn som dør før de fyller fem år. Jo mer oppblåst landet er på kartet, jo høyere er barnedødeligheten.

Det nederste kartet illustrerer hvor det er dårligst dekning av vaksiner blant barn. Jo mer oppblåst landet er, jo flere barn er det som ikke er vaksinert med vaksinene som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler.

I 2010 var det ifølge Redd Barna-rapporten om lag ett av fem barn i verden ikke var vaksinert med de anbefalte vaksinene.

Om lag 70 prosent av uvaksinerte barn bor i 10 land. Tre land er hjem til hele 52 prosent av de uvaksinerte barna: India (gul farge i kartet), Nigeria (fersken) og DR Kongo (burgunder), skriver Vocativ.com.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kilde: Save the Children: «Finding the Final Fifth»Kilde: Save the Children: «Finding the Final Fifth»


– Vaksinering virker, og hvert eneste barn har rett til å dra nytte av det, skriver Redd Barna i rapporten «Finding the Final Fifth».

Organisasjonen skriver videre at årsakene til at disse om lag 20 millioner barna ikke er vaksinert, er komplekse. Ulikhet mellom regioner og land, og innad i land, trekkes frem som en viktig årsak.

I rapporten er også et kart, laget på samme måte som de to over, som illustrerer mangelen på hjelpearbeidere i ulike deler av verden.

Kilde: Save the Children: «Finding the Final Fifth»Kilde: Save the Children: «Finding the Final Fifth»

Populært