Omfattende britisk studie 1988-2014:Sterkt redusert sædkvalitet hos hunder i studie

Fem hundraser ble studert ved avlssenteret for førerhunder. Golden retriever var en av disse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Fem hundraser ble studert ved avlssenteret for førerhunder. Golden retriever var en av disse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En studie ved et britisk avlssenter viste en oppsiktsvekkende reduksjon i sædkvaliteten hos hundene over en periode på 26 år. Funnene i studien kan kanskje bidra til forståelsen av redusert fruktbarhet hos menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne ved Universitetet i Nottingham, som ledet studien, tror den også kan bidra til å belyse den omdiskuterte nedgangen i menneskers sædkvalitet, melder New Scientist.

Richard Lea og hans forskergruppe samlet sæd fra mellom 42 og 97 avlshunder årlig ved et avlssenter for førerhunder. Studien varte fra 1988 til 2014. Ved å gjennomføre studien her fikk de tilgang til fem sorter renrasede hunder, tilsvarende forhold fra år til år, og systematisk loggføring av informasjon om dyra.

Sædprøvene ble siden analysert for å anslå hvilken prosentandel sperm som virket normal.

– Antall spermier med normal bevegelsesevne ble redusert fra 90 prosent til 60 prosent i perioden 1988 til 2014. Dette er første gang en slik reduksjon i hannenes fruktbarhet er påvist hos hunder, og vi antar det kan skyldes miljøgifter, sier Richard Lea som ledet studien, til New Scientist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble offentliggjort tirsdag denne uken i tidsskriftet Scientific Reports.

– I hundefôr

Funnene setter nytt søkelys på den mulige sammenhengen mellom miljøgifter og fruktbarhet. Forskere påviste blant annet kjemikalier som kan svekke sædfunksjonen i visse kommersielt tilgjengelige former for hundefôr.

De aktuelle miljøgiftene er også påvist i hundenes spermier og testikler.

– Vi fant ftalatet DEHP og PCB i ulike typer hundefôr, og samme kjemikalier i hundenes spermier og testikler, sier Lea ifølge SVT.se.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lea mener også det er naturlig å spørre seg om man vil se en tilsvarende effekt på fruktbarheten hos menn.

– Ytterligere studier er nødvendige for å kunne fastslå en slik sammenheng, men det kan hende dette vil vise seg å være et varsku for mennesker også, sier Lea ifølge New Scientist.

Les også: – Giftige stoffer blir værende i blodet ditt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos menn

Antakelsen om en redusert fruktbarhet blant menn er et omstridt tema, og mange kritiserer dataene i tilgjengelige studier.

Tilfellene av testikkelkreft og misdannede kjønnsorgan har økt raskt hos både hunder og mennesker. En del forskere mener fenomenet kan skyldes nettopp miljøgift. Flere studier har antydet at menns spermieantall er redusert i perioden 1940-1990, men forskerne er uenige om hvordan resultatene skal tolkes.

Verken typen fôr eller avlssenteret ble navngitt i studien, men Lea sier i følge New York Times at det dreier seg om våt- og tørrfôr som selges verden rundt. Kjemikaliene det dreier seg om er ikke tilsetningsstoffer til maten, men kan ha kommet fra emballasje eller vann.

De kan ikke si med sikkerhet at hundematen er direkte eller eneste kilde til kjemikaliene, men mener den trolig var viktigst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre laboratorietester viste at kjemikalieinnholdet var så høyt at de kunne svekke hundespermienes bevegelsesevne og skade kromosomene.

Les også: Sperm-krise

Forbudt stoff

Ftalater brukes som mykningsstoff for plast. I svenske pilotstudier er det observert at hunder som lever på plastgulv har høyere innhold av disse stoffene i urinen enn andre. Det er også funnet høyt innhold av ftalater i hundeleker av plast. Polyklorerte bifenyler (PCB) er en gruppe syntetisk fremstilte organiske forbindelser, som isolerer godt mot elektrisitet og varme. Ny bruk av PCB ble forbudt i Norge i 1980, men stoffet brytes kun langsomt ned.

Les også: Stoff i myk plast knyttes til dårligere sædkvalitet

Forskerne fra Nottingham-universitetet fant også at hann-valper hvis fedre var avlshunder med fallende sædkvalitet hadde større sannsynlighet for å få kryptorkisme, en tilstand der testiklene ikke kommer ned i pungen.

Utviklingen har gått for raskt til å ha genetisk forklaring, mener forskerne. De tror snarere det er miljøgiftene som ligger bak.

Øvrige kilder: SNL.no