Meny

Ftalater:

Stoff i myk plast knyttes til dårligere sædkvalitet

DEHP knyttes til dårligere sædkvalitet hos unge menn. Stoffet er den eneste ftalaten som står på prioritetslisten, over stoffer som myndighetene har som mål å stanse utslippene av innen 2020. Illustrasjon: Colourbox.com

Jo mer DEHP de unge mennene hadde i urinen, jo færre svømmedyktige sædceller hadde de, ifølge en ny svensk studie.

DEHP:

Ftalater i myk PVC og andre plastprodukter er ikke kjemisk bundet. Dette betyr at stoffene kan lekke ut til omgivelsene fra produkter mens de er i bruk, eller etter at de er kastet.

Man antar at mat er den viktigste kilden til eksponering, spesielt for voksne. Stoffet er også påvist i morsmelk og morsmelkerstatning.For barna kan dessuten plastleker med høyt innhold av enkelte ftalater, være en kilde til eksponering.

DEHP kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret. Det forskes på om det er en sammenheng mellom eksponering for ftalater i husstøv og astma/allergi.

Hvorfor brukes stoffet?

Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter vi bruker til daglig.

Hvor kan du finne stoffet?

Plast, primært PVC (i for eksempel byggematerialer, gulv- og takbelegg, elektriske og elektroniske produkter, ledninger, klær, bager og leker)

Gummi (i for eksempel sko)

Maling

Lim

De fleste produkter som inneholder DEHP har ikke ingrediensliste. Dersom produktet har ingrediensliste, kan du se etter:

Phthalate

Di(2-ethylhexyl)phthalate

Di(2-etylheksyl)ftalat

Dietylheksylftalat

DEHP

Kilde: Erdetfarlig.no

DEHP er en forbindelse i stoffgruppen ftalater. DEHP og flere andre ftalater er klassifisert som reproduksjonsskadelige. De kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.

Ny forskning fra Lund universitet underbygger stoffenes allerede dårlige rykte, skriver Forskning.no.

De svenske forskerne så sædprøver fra 314 unge menn i sammenheng med mengden ftalater i urinprøvene deres.

Resultatene viste at de som hadde lavest innhold av DEHP i urinen, svømte 57 prosent av sædcellene fremover. Hos dem med høyest nivå var det bare 46 prosent av sædcellene som hadde god bevegelse.

Forskerne bak studien, som er publisert i tidsskriftet Environmental International, sier det ikke er grunn til panikk, men at det er viktig å være bevisst på at det kan være et problem.

– Det finnes studier som støtter våre funn rundt sammenhengen mellom DEHP og sædcellenes bevegelighet, men også studier som ikke har funnet noen sammenheng. Dessuten brytes disse stoffene ned i kroppen innen noen få dager, sier forsker Jonatan Axelsson i en pressemelding.

DEHP er den eneste ftalaten som står på prioritetslisten, over stoffer som myndighetene har som mål å stanse utslippene av innen 2020.

Utslippene av DEHP i Norge er redusert med cirka 50 prosent siden 1995, men de siste årene har importen av produkter som antagelig inneholder DEHP økt. Dermed kan det antas at også utslippene har økt tilsvarende, skriver Miljøstatus Norge på sine nettsider.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus