Inkontinens del 4:- Ta de du stoler mest på

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wenche har valgt å være åpen om inkontinens. Følelsen av å på den måten kunne hjelpe andre gjør henne glad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det handler om å eie det. Jeg gjør det for å hjelpe andre, men jo mer åpen man er jo mer godtar man det selv også. Man må godta dette og innse at det er en utfordring og et problem, sier Wenche.

Hun har hatt urinlekkasjer helt siden hun var liten jente, og er en av 3-400.000 nordmenn som har inkontinens.

Les også: Inkontinens del 1: - Jeg vet aldri hva som kommer til å skje

I motsetning til mange andre har hun valgt å være åpen om problemet. Undersøkelser viser at inkontinens er noe mange verken snakker med legen sin eller partneren sin om. Det kan gjøre at man ikke får den hjelpen man trenger og at problemet vokser seg større enn det hadde behøvd å være.

Les også: Inkontinenst del 2: - Du må stå på for å få hjelp

- Naturlig å være åpen

Einar ble inkontinent etter et operasjon mot prostatakreft. Også han sier at han er åpen for å kunne hjelpe andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vet ikke hvor viktig det er for meg å være åpen. Det er et mål for oss i Prostatakreftforeningen (PROFO) å bidra til at menn er åpne om prostatakreft. Da synes jeg også at det er naturlig å være åpen om konsekvensene der ute, sier han.

Dilemma

Generalsekretær i Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens, Nofus Yngvild Yrehus, forteller at de som organisasjon jobber for å hjelpe å beskytte medlemmer som ønsker å være så anonyme som mulig, samtidig som de arbeider for en større åpenhet som kan gjøre det lettere å være inkontinent i det norske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et dilemma. Vi må respektere den enkelte. Vi strekker oss ganske langt i forhold til å sende informasjon på e-post. Vi ser at det er viktig at noen står frem med dette, men det er også viktig for oss at de er klar over den belastningen det betyr å stå frem. Det er en av grunnene til at vi har valgt å være tilbakeholdne, og ikke legge press på noen til å stå frem, sier Ytrehus i Nofus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Inkontinens del 3: Slik takler de hverdagen

Ikke unormalt

Hun innrømmer at det er en vanskelig balansegang fordi hemmelighold av inkontinens også er med på å styrke tabuet rundt lidelsen.

Wenche sier at det har vært lettere for henne å stå frem etter at hun ble gravid.

- Dette er ikke noe jeg har snakket om før jeg fikk barn. Det var ikke noe tema fordi man føler at man er så ung, sier Wenche.

Det er spesielt vanskelig for unge å være åpne med sine nærmeste om inkontinens fordi sykdommen er forbundet med alderdom.

- Jeg ble mobbet for det da jeg var liten. Først senere fikk jeg høre at dette ikke er noe unormalt. Det er vel kanskje heller normalen, sier Wenche.

Les mer om helse på ABC Nyheter


Les flere nyheter