Tre metoder som gir barnet ditt flere venner

GODE VENNER: Det finnes noen måter som hjelper deg med å skaffe barna dine venner. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
GODE VENNER: Det finnes noen måter som hjelper deg med å skaffe barna dine venner. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Gjør du dette er sjansen stor for at vennskap oppstår.

Det finnes mange ensomme barn, og mangel på venner kan øke risikoen for følelsesmessige problemer senere i livet. Hva kan du som forelder gjøre for å hjelpe barnet ditt på best mulig måte?

- For mange foreldre er det et tabubelagt tema at barnet strever med å få venner. Foreldre tror ofte at det er deres skyld og at de har gjort noe galt. Problemer med venner har imidlertid ofte med barnets lynne og temperament å gjøre. Noen barn er for eksempel sjenerte og tilbaketrukne. Andre er utagerende og kommer lett i konflikt med andre, forteller Stein Erik Ulvund, professor dr. philos ved Universitetet i Oslo.

Her er tre sikre tips til å hjelpe barnet ditt med å etablere vennskap.

Les også: Slik får du venner som voksen

1. Inviter jevnaldrende på besøk

- Inviter andre barn med hjem. Hjelp barnet til å få kontakt med andre gjennom lek, men ikke vær for dominerende. Hvis du sier «Ta Kjersti med på rommet ditt og finn fram legoen», kan det virke mot sin hensikt. La barna bestemme hva de vil leke, mens du holder deg i bakgrunnen, råder Ulvund.

Han forteller at du selv kan delta i leken hvis det går sakte, noe som gjør barnet tryggere.

- Trekk deg rolig tilbake når leken går fint. Hvis leken stopper helt opp, kan du foreslå en aktivitet som krever samarbeid, for eksempel et spill der du også er med, sier Ulvund.

Førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo, Mona Bekkhus har mye kunnskap om barns vennskap.

- Foreldre kan ha fokus på å være inkluderende overfor andre barn, ha åpne dører ved å invitere med jevnaldrende hjem og bidra til sosiale arenaer hvor vennskap kan etableres, sier hun.

Les også: Forsker – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

2. Lær barnet å oppføre seg sammen med andre barn

Alle barn, men spesielt de sjenerte og utagerende barna, trenger å lære hvordan de oppfører seg sammen med andre.

- Å vente på tur, samarbeide, dele med andre og vise empati er viktig for å bli akseptert av andre. Du kan øve på dette når dere er alene, sier Ulvund.

Daglige lekeperioder på 10-15 minutter vil ofte hjelpe.

- La fortsatt barnet styre leken, men vis hvordan man venter på tur, deler på leker og ber om unnskyldning hvis barnet gjør noe som kan irritere andre, for eksempel hvis barnet ødelegger noe du holder på å bygge med lego, råder han.

Ifølge Bekkhus er noen barn mer sosialt uinteresserte enn andre, de trekker seg bort og ønsker ikke å ha mange sosiale relasjoner. Andre er sjenerte og tilbaketrukket, noe som gjør det vanskeligere å bli likt av andre barn.

Barn som ofte blir avvist, kan ha en aggressiv atferd som gjør at jevnaldrende avviser dem enda mer.

- Barna som er populære har ofte gode samarbeidsevner, er hjelpsomme og omtenksomme overfor andre barn, sier hun.

Les også: Dette er hånd-, fot- og munnsykdom

3. La barnet delta i aktiviteter

For litt eldre barn kan det være en god ide å la de være med på organiserte aktiviteter sammen med andre barn, som for eksempel fotball eller dans.

På disse arenaene kan de knytte vennskap med jevnaldrende som deler de samme fritidsinteressene.

Det foregår også mye god læring i hvordan man samhandler med andre, når man deltar på slike aktiviteter.

Bekkhus forteller at vennskap er viktig for barns utvikling på flere områder.

- Barn er sosiale og allerede i løpet av det første leveåret viser barn interesse for andre barn. I begynnelsen er vennskap ofte forbundet med lek. Lek og vennskap bidrar blant annet til utvikling av sosial kompetanse, for eksempel lærer de om samarbeid og gi/ta i et samspill, forteller hun.

Les også: Slik unngår du de verste tabbene på julebordet

Flere positive effekter

Relasjoner mellom barn har andre kvaliteter enn relasjonen mellom barn og voksne.

- Vennskap og lek bidrar derfor til å øke barns forståelse av hvordan andre barn tenker, og barna lærer seg omsorg og omtanke for andre, sier Bekkhus.

Barn som har gode venner, opplever ofte flere positive effekter av dette.

-De lærer seg å forstå andres tanker og følelser, og viser ofte omsorg og omtanke for andre barn. Etter hvert som barna blir eldre betror de seg oftere til venner enn til foreldre, og via vennskap kan man dele følelser og tanker. Dette bidrar til å bekrefte egen identitet og selvfølelse. Særlig i vanskelige perioder, for eksempel om et barn opplever skilsmisse, kan vennskap være beskyttende og en viktig støtte for barnet, forklarer Bekkhus.

Les også: Bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskinen

Å ha én nær venn kan være nok

Barn trenger ikke nødvendigvis mange venner, men det er viktig å ha én nær venn.

- Vennskap kan beskytte mot psykososiale vansker. For eksempel kan barn som blir avvist av andre barn eller som opplever å bli mobbet, likevel klare seg bra dersom de opplever å ha en gjensidig venn. Forskning viser at det ikke er avgjørende at et barn har mange venner, men alle trenger én nær venn, sier Bekkhus.

Mangel på venner kan ha en negativ innvirkning på barns psykiske helse.

- Å være avvist av jevnaldrende kan oppleves som både sårt og trist for mange barn, særlig kan det være vanskelig i ungdomsårene. Forskning viser at barn som er avvist av andre jevnaldrende og som rapporterer å ikke ha en gjensidig venn, har større risiko for psykososiale vansker som angst og depresjon, forklarer Bekkhus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus