Slik får du venner som voksen

HVORDAN FÅ NYE VENNER SOM VOKSEN: Å få nye venner er fullt mulig selv om du ikke går på skolen lenger. Å være personlig og by på seg selv er ofte en metode som fungerer. ILLUSTRASJONSFOTO: GettyImages
HVORDAN FÅ NYE VENNER SOM VOKSEN: Å få nye venner er fullt mulig selv om du ikke går på skolen lenger. Å være personlig og by på seg selv er ofte en metode som fungerer. ILLUSTRASJONSFOTO: GettyImages

Det er ikke lett, men særlig én ting gjør det litt enklere.

- Mangel på venner har langt verre konsekvenser enn å savne noen å gå på kino eller tur med, sier psykolog og skribent for psykologisk.no, Kirsti McDonald Jareg.

I en meta-analyse av 148 studier, som inkluderte mer enn 308 000 mennesker, fant forskerne at mennesker med sterke sosiale relasjoner hadde 50 prosent større sjanse til å overleve tidsrommet som studiene varte, enn de med svake sosiale bånd.

- Risikoen ved å ha svake sosiale relasjoner var sammenliknbar med å røyke 15 sigaretter daglig eller være overvektig. Slik sett må ensomhet kunne betraktes som et folkehelseproblem.

Les også: Europas eldste: – Skal jeg synge for deg?

Hvordan få nye venner som voksen

I noen perioder er det naturlig at mange venner blir borte. De flytter for å jobbe eller studere. Eller du flytter til et nytt sted av samme årsak. Da er det på tide å gjøre noe aktivt for å få nye venner. Men hvordan gjør du det i voksen alder?

- Vær aktiv. Du må ha en rolle i samfunnet som det er behov for, for det gir folk en grunn til å møte deg der vennskap kan utvikle seg naturlig. Det er lettere å utvikle vennskap når man gjør noe sammen, sier kanadiske Julien S. Bourrelle, forfatter av «The Social Guidebook to Norway» som ser på norske sosiale normer. Boka kom nylig ut på norsk, under tittelen Nordmenn..

Norge er i stor grad et frivillighetssamfunn. Både i idretten, på skolene og i borettslaget er vi avhengig av frivillige, og i følge Julien en perfekt måte å skaffe nye venner på.

- Frivillig arbeid handler egentlig ikke så mye om det frivillige arbeidet i seg selv, eller om pengene som kommer inn, men om vennskap, sier Bourrelle til Kvinneguiden. Han er selvdoktorgradsstudent på NTNU i Trondheim og studerer til romforskningsingeniør. Bourelle har bodd flere år i Trondheim, og forteller at frivillighetsmiljøet i studentmiljøet i byen er stort.

Les også: Norske arbeidere er bare nesten verdens mest tilfredse

Hemmeligheter og personlige spørsmål

Psykolog Jareg påpeker at det å møte folk ofte kan føre til at vi liker dem bedre og bedre.

- Vi liker kanskje ikke folk vi har møtt på et kurs eller et seminar i begynnelsen, men om vi treffer dem igjen flere ganger, øker sjansen for at vi har lyst til å bli enda bedre kjent. Slik kan fremmede bli venner.

IDEER: Julien S. Bourrelle har studert nordmenn og våre sosiale normer nøye, og foreslår blant annet frivillig arbeid for å finne nye venner. © Foto: Jon Danielsen
IDEER: Julien S. Bourrelle har studert nordmenn og våre sosiale normer nøye, og foreslår blant annet frivillig arbeid for å finne nye venner. © Foto: Jon Danielsen

Å fortelle noe personlig eller å dele en hemmelighet er også noe som kan føre til nye vennskap. Det har professor Arthur Aron bevist.

I et samtaleeksperiment lot han folk gradvis øke dybden i spørsmål og svar mellom to som var fremmede for hverandre. Spørsmål som «Når var du på kino sist?» ble etter hvert erstattet med spørsmål av typen «Hvis du visste at en venn av deg kom til å dø i morgen, hva ville du ha sagt? Og hvorfor har du ikke fortalt ham dette ennå?» Ved å åpne seg og bli mer personlig øker sjansen for at den andre også følger opp dette.

Vanskelig å være ensom

Jareg understreker at vi må skille mellom det å være alene og å kjenne seg ensom.

- Det er to veldig forskjellige ting. Ensomhet er den farlige følelsen , men du kan være mye alene og likevel ikke kjenne deg ensom. Hvis du er ufrivillig alene, er du ensom, sier Jareg til Kvinneguiden.

Jareg forteller at mange føler seg ensomme, og sier det skjer i alle faser av livet.

- Det kan være foreldre med ensomme barn, unge voksne som opplever at alle de kjenner har fått barn, og godt voksne som føler de har alt, unntatt en nær partner. Mange skammer seg over ensomheten. Den tas som et bevis på at ingen liker en, at man ikke er verdt å være sammen med. Da er det vanskelig å tørre å finne venner.

De vanskeligste årene

Julien S. Bourrelle mener det særlig er en periode i livet det er ekstra vanskelig å få seg nye venner.

- Det er mest utfordrende å skaffe nye venner når du er mellom 25 og 35 år, for da er de fleste opptatt med å danne familie. Hvis du ikke er det selv, og heller ikke kjenner noen i nærmiljøet i samme situasjon som deg, er det vanskelig å finne venner, sier kanadieren.

Han mener det er forventet av samfunnet at man skaffer familie, og at det er lett å falle utenfor hvis du ikke gjør det. Når alle andre er opptatt med å få barn, er det ikke alltid rom for å danne nye vennskap.

- Jeg har inntrykk av at det rett og slett er mindre sosialt akseptert å lete etter nye venner i den alderen, fordi folk generelt ikke er opptatt av det. Ofte har også folk hatt de samme vennene over lengre tid, og det kan være vanskelig å skaffe nye, spesielt hvis du har flyttet til et nytt sted. Da må du være litt taktisk, råder han.

OM ENSOMHET: Psykolog og skribent Kirsti McDonald Jareg forteller at det for mange er helt greit å være alene og ha få venner. Det er når man føler seg ensom at det blir et problem. © Foto: Privat
OM ENSOMHET: Psykolog og skribent Kirsti McDonald Jareg forteller at det for mange er helt greit å være alene og ha få venner. Det er når man føler seg ensom at det blir et problem. © Foto: Privat

- Bruk sosiale medier

Bourelle mener at nordmenn ofte ikke er så flinke til å «smalltalke» med fremmede, og at vi derfor kan ha stort utbytte av sosiale apper og nettsider.

- Da får du et rammeverk og en grunn til å sosialisere. Du får den første kontakten med noen, en kontakt det kanskje er vanskelig å ta i det virkelige liv.

Psykolog Jareg er enig.

- Sosiale medier kan være en vei ut av ensomheten, i alle fall for de som i utgangspunktet har hatt gode relasjoner, men som av en eller annen grunn har havnet i en situasjon der de kjenner seg ensomme. Men det kan også føre til at du ikke møter noen i det virkelige liv, og derfor kjenner deg mer ensom, sier hun.

Vanskelig å ta kontakt

Det finnes ut utall av nettbaserte arenaer å møte nye mennesker på. Det kan være ved hjelp av interessegrupper på facebook, date- og vennskapsapper eller forum. Kvinneguidens forum har et eget rom der brukerne kan finne venner med felles interesser eller som er bosatt på samme sted.

I tillegg opprettes det ofte tråder der folk diskuterer hvor vanskelig det er å finne venner som voksen. Der kommer brukerne med tips til hverandre.

" Jeg har fått en god venninne i voksen alder. Det var via internett! En interessegruppe (amerikansk nettside) for en hobby jeg har, med et diskusjonsforum. Så viste det seg at det var en annen norsk person der også. Enda mer tilfeldig - hun bodde i samme by som jeg", skriver en bruker.

"De fleste av de nærmeste av mine venner har jeg fått gjennom jobben, og alle har jeg blitt kjent med etter fylte 25/26", skriver en annen.

En tredje bruker påpeker at du er nødt til å tørre å ta sjansen på å bli kjent med nye mennesker.

- Man må være åpen for å ta initiativ selv om de man møter skal bli mer enn bekjente. Spør om de vil ta en kaffe, gå en tur eller lignende. Alle jeg omgås idag er venner jeg har blitt kjent med etter jeg flyttet fra hjemstedet mitt etter videregående.

PÅ TVERS: Samfunnet mener ofte mye når folk er venner på tvers av kjønn. Det mener Bourrelle at man må klare å se forbi. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PÅ TVERS: Samfunnet mener ofte mye når folk er venner på tvers av kjønn. Det mener Bourrelle at man må klare å se forbi. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Helsefarlig uten venner

Jareg mener det er lett å begynne å sammenligne seg med andre, spesielt takket være sosiale medier.

- Dette gjelder særlig unge mennesker. Mange opplever et press utenfra og et press fra seg selv, men alle er født med ulike sosiale behov, og det må du også ta med i betraktningen før du sammenligner deg med andre. Noen blir raskt rastløse uten å ha andre mennesker rundt seg, mens andre kan være alene i flere dager fordi man trives med det.

Bourelle mener at i det norske samfunnet har en del tydelige normer for blant annet vennskap på tvers av alder og kjønn. Mange forventer at dersom du viser interesse for noen av motsatt kjønn, har du en hensikt annet enn vennskap.

Med mindre du gjør en aktivitet sammen der flere av ulike kjønn møtes, blir det ofte snakk og blikk dersom du som heterofil tilbringer mye tid med noen av motsatt kjønn. Spesielt om begge er single.

- Jeg har ikke klart å finne noen forklaring på hvorfor det er sånn. Jeg reiser veldig mye, og har sett at det i mange andre land er mer vanlig å snakke sammen på tvers av kjønnene, uten at kvinnene frykter at mannen vil ha noe annet enn en hyggelig samtale eller et vennskap ut av det, mens i Norge er folk langt mer skeptiske til slike relasjoner.

- Jeg har også venner som er pluss-minus ti år yngre enn meg, og jeg har også de som ti-femten år eldre. Det finnes supersmarte og oppegående attenåringer og interessante folk rundt femti, sier han, men legger til at han opplever at vennskap på tvers av alder blir møtt med skepsis her i landet.

Bli en bedre lytter

Psykologspesialist Sondre Risholm Liverød tror en vei å gå for å få nye venner, er å lære seg teknikker for å bli en mer interessant samtalepartner. Et stikkord er å lytte til det som blir sagt.

- Lytting er en psykologisk prosess der man jobber for å engasjere seg i den andre personen. Det er også viktig å ikke kikke på andre ting mens den andre snakker, men å vise at man er tonet inn på det den andre forteller ved hjelp av positur, øyekontakt og bevegelser, skriver han på nettstedet sitt webpsykologen.no. Der referer han til boka «People skills: How to assert yourself, listen to others and resolve conflicts» av Robert Bolton når han skal beskrive hvordan man får bedre sosial kompetanse.

Liverød understreker også at det er viktig å følge opp det den andre sier.

- Bolton har studert dette nøye, og funnet ut at det er viktig å svare folk på en måte som inviterer den andre til å si mer. Legg merke til den andres kroppsspråk, be dem fortelle mer, og ha et åpent kroppsspråk. Etter hvert som vi utvikler evner til å følge opp det den andre sier, vil vi etter hvert legge mer merke til den andre og oppleves som åpen og interessant. Det gjør det lettere å bli kjent med nye mennesker.

Vil du lese flere slike artikler? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus