Slik deler du stauder

Iris er nydelige stauder med flott bladverk. De kan fort bli store og breie seg i bedet, og er relativt enkle å dele med en spade. Foto: Colourbox.com
Iris er nydelige stauder med flott bladverk. De kan fort bli store og breie seg i bedet, og er relativt enkle å dele med en spade. Foto: Colourbox.com

Det er høst og tid for å dele vårblomstrende stauder. Du kan igrunn dele alle staudene dine når du vil, men ønsker du å sikre full blomstring sesongen igjennom er det lurt å dele de tidligblomstrende staudene på høsten og omvendt.

Å dele en plante gir flere planter og gjør også plantene mer livskraftige og vitale. Mange stauder trenger deling etter noen år. Da friskner de til og blomstrer med ny giv! Og så er det jo helt gratis!

Dele stauder

Høsten er en fin tid å både plante og formere vekster. Gjør det noen uker før du tror frosten kommer, slik at plantene rekker å utvikle et godt rotnett. Det er ekstra viktig med vintergrønne vekster, siden de skal suge opp vann og holde seg grønne og fine vinteren gjennom. Da trenger de lange, gode røtter. En fordel med høstværet, er at vekstene er i ferd med å gå inn i dvalemodus og trenger mindre av både næring og vann. I tillegg byr gjerne høsten på mindre sterk sol og vanligvis mer naturlig vanning, slik at du ikke trenger å følge opp plantene så iherdig etter deling og utplanting.

Les også: Nå bør du plante disse

(Saken fortsetter under)

Slik går du frem

Vann godt før du spar opp planten eller tar den ut av potten, og bruk gjerne vannslangen litt underveis også for å holde røttene fuktige. Her har jeg spadd opp en raus Iris som begynte å bre seg litt i overkant mye. Jeg puttet hele planten i en stor beholder som har litt vann i bunnen.

(Saken fortsetter under)

Her ser du hele stauden før deling. Iris har i likhet med for eksempel Hosta, ofte litt sammenfiltrede røtter, men det løses fint med en spade.

(Saken fortsetter under)

Finn et sted i planten der den naturlig «deler seg», sett ned spaden og tråkk ned. Er planten stor i utgangspunktet, kan den gjerne deles i flere deler.

(Saken fortsetter under)

Og voilà – en plante har blitt til to! Nå er det viktig å få dem i jorda så fort som råd er og vanne godt. Vann godt de påfølgende dagene også.

(Saken fortsetter under)

iris flower growing at the garden
iris flower growing at the garden

Tips:

Det er vanligvis enkelt å dele en staude. Noen ganger kan du dele ved å rive røttene fra hverandre med hendene. Andre ganger kan du trenge en skarp kniv, en god greip eller en spade – eller i ekstreme tilfeller en øks hvis det er en gammel staude og røttene virkelig har rottet seg sammen.

Stauder med pælerot tåler ikke å bli delt. Peoner er for øvrig en staude som ikke er så glad i verken å bli flyttet eller delt, så de bør behandles med ekstra omhu.

Les også:

Enkle tips som gjør hagen høstfin

Oppfyll drømmen om drivhus

Saken er opprinnelig publisert på MinOase.no/Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden