Finn riktig håndverker:

Slik unngår du falske mestere og slett arbeid

IKKE BLI LURT: Sjekk opp kompetansen til håndverkeren du har tenkt til å ansette til en jobb, og husk å skrive kontrakt. Om du skal ansette en med mesterbrev bør du sjekke om dette stemmer i Mesterregisteret. Foto: Colourbox.com
IKKE BLI LURT: Sjekk opp kompetansen til håndverkeren du har tenkt til å ansette til en jobb, og husk å skrive kontrakt. Om du skal ansette en med mesterbrev bør du sjekke om dette stemmer i Mesterregisteret. Foto: Colourbox.com

Og dette gjør du om jobben er for dårlig utført.

Dette bør du sjekke opp:

Sjekk alltid nettsider og be om referanser.

Er selskapet registrert i Enhetsregisteret, og er økonomien som den skal.

Dersom jobben er søknadspliktig, må du sørge for at firmaet har tilstrekkelig godkjenning. Kun faglærte elektrikere kan utføre arbeid med elanlegget og du skal få dokumentasjon når jobben er gjort.

Skal du pusse opp badet kan forsikringsselskapet ditt ha krav til at våtromsnormen følges. Sjekk om rørleggeren har de nødvendige sertifikater før du bestemmer deg for hvem som skal gjøre jobben. Du må sjekke dette selv. Informasjon finner du hos Direktoratet for byggkvalitet.

Skaff deg kunnskap om de faglige kvalifikasjonene til håndverkeren. Spør om mesterbrev, og sjekk så dette i mesterregisteret på kompetansjesjekk.

At en håndverker med mestertittel eller merke har et gyldig mesterbrev kan du sjekke i Mesterbrevnemndas registre.

– Et av de vanligste spørsmålene til Forbrukerrådet gjelder håndverkere. I fjor fikk vi litt over 3.500 spørsmål om snekkere, rørleggere, elektrikere og blikkenslagere, forteller Ingeborg Flønes, direktør i Forbrukerrådet.

Typiske konflikter handler om pris, dårlig arbeid og håndverkere som ikke gjør jobben ferdig i tide.

- I dag kan man enkelt bruke nettet for å finne en håndverker. Nettsider som formidler håndverkere har ikke noe ansvar for arbeidet. Vi vet fra rådgivning og klagesaker, at det ikke er noen garanti å bruke en internettside for å finne en god håndverker. Du må derfor sjekke ut håndverkeren på samme måte som ellers, sier Flønes.

Les også: De beste gjør oppussing til en lek

Bruker falske titler

Dessuten er det de som kaller seg mestere innen faget, uten å ha mesterbrev. Det er usikkert akkurat hvor mange slike mestertittel-saker det er, men informasjonsansvarlig i Mesterbrevnemnda Roger Nyborg kan fortelle at det i fjor var 70 slike saker klaget inn og fulgt opp av nemnda. 17 saker ble oversendt Statens innkrevingssentral for innkreving av overtredelsesgebyr.

De fleste sakene er innenfor byggfagene.

For hvem som helst kan ikke kalle seg mester. Du må ha et gyldig mesterbrev i et mesterfag, og du må ha betalt årsavgift. For å få mesterbrevet må du blant annet ha godkjent utdanning og eksamen og ha jobbet flere år i bransjen. Hos Mesterbrevnemnda jobbes det kontinuerlig med å forhindre feil bruk av mestermerket og mestertittelen.

Les også: Det begynte med litt maling

– Lov om mesterbrev har klare bestemmelser om hvem som kan kalle seg mester og benytte mestermerket: Du må ha fått tildelt mesterbrev og ha betalt den årlige avgiften, forteller Nyborg.

Loven sier videre at den som forsettlig eller uaktsomt overtrer denne bestemmelsen kan straffes med bøter.

Et foretak kan bruke mestertittel og mestermerke hvis bedriften har ansatt én eller flere mestere med gyldig mesterbrev som har knyttet sitt mesterbrev til foretaket. Han eller hun må være ansatt som faglig leder i minst en 50 prosent stilling, ifølge Nyborg.

Les også: Over halvparten bruker boliglånet på annet enn boligformål

Slik sjekker du håndverkerens kompetanse:

Når du ansetter en håndverker eller en håndverksbedrift kan det altså være lurt å sjekke opp at vedkommenes mestermerke eller tittel brukes rettmessig. Dette kan du gjøre via mesterregisteret på Mesterbrev.no, som til enhver tid har listet opp godkjente mestere.

– I tillegg har vi sammen med Direktoratet for byggkvalitet og Fagrådet for våtrom opprettet nettstedet kompetansesjekk.no der forbruker og andre kan sjekke om håndverkeren eller håndverksbedriften har rett til å markedsføre seg med mestermerket, merket for sentral godkjenning eller merket for godkjent våtromsbedrift.

Om det er en mester eller ei er det viktig at du som forbruker sjekker opp håndverkerens kompetanse for å ikke bli lurt og for å unngå at håndverkeren gjør en slett jobb.

Les også: Tonje og Anders pusset opp farmors hvite tømmerhus fra 1890

– Når en forbruker skal inngå en avtale med en håndverker er det viktig å be om dokumentasjon på kompetansen. Et godt råd er å benytte bedrifter som kan dokumentere riktig kompetanse med tanke på den oppgaven som skal utføres. Samtidig er det også hensiktsmessig å be om referanseprosjekter som viser bedriftens kompetanse på området.

Får du lite informasjon og dokumentasjon av håndverkeren bør du være på vakt.

– En seriøs håndverker er ikke gjerrig på informasjon om seg selv. Velg den som virker mest solid ut i fra det du kan lese deg til på nettet, sier Flønes i Forbrukerrådet.

Les også: På denne hytta har de sengen på kjøkkenet

Skriv alltid kontrakt og avtal bøter

Når du ansetter en håndverker bør du skrive en kontrakt. Denne skal inneholde en beskrivelse av arbeidet som skal gjøres, tidspunkt for når det skal være ferdig, samt prisen.

– Avtal også dagsbøter om arbeidet blir forsinket. Prisen skal alltid være inkludert moms om ikke annet er opplyst, opplyser Flønes.

En standardkontrakt inneholder alle viktige punkter. Den finner du hos Standard Norge.

Ikke betal på forhånd, da du risikerer at jobben ikke blir ferdig eller er gjort feil.

Les også: Derfor gjør du lurt i å style boligen før visning

Slik klager du:

Om du har gjort alt dette, er men likevel ikke fornøyd er første skritt å sende en klage til håndverkeren. Har du ikke betalt for arbeidet kan du holde tilbake en sum penger som står i forhold til arbeidet du klager på.

– Løser ikke saken seg kan Forbrukerrådet mekle i saken, og blir ikke saken ordnet opp i, kan du ta den videre til Forbrukertvistutvalget for en endelig avgjørelse, forklarer Flønes.

– Blir det fullstendig knute mellom deg og håndverkeren kan det ta en stund å få den løst. Det er derfor viktig å gjøre et grundig forarbeid i å velge rett håndverker.

Har du fått hjelp av en falsk mester, sender du en klage til Mesterbrevnemnda. Vedkommende vil ikke få vite hvem klageren er.

Les også: Rommene du ikke bør male hvite

Om han eller hun ikke stopper markedsføringen etter en henvendelse fra nemnda, blir saken sendt over til Statens innkrevingssentral, og vedkommende kan straffes med et overtredelsesgebyr. Om bedriften fortsetter å markedsføre seg med mestertittel og mestermerket etter å ha fått gebyret, vil saken etter tredje gangs overtredelse bli politianmeldt.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les også:

Så enkelt fornyer du kjøkkenet på budsjett

– Håndverkerne forsto ikke at vi turde

Slik får du et perfekt gulv

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller
Siste nytt
00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus