Hvite vegger:

Rommene du ikke bør male hvite

HVITE VEGGER: Ser du hvilke rom som kler hvitt, og hvilke som bør ha andre farger på veggene? Se interiørstylistenes vurdering lengre ned i saken. © FOTO: Thinkstock
HVITE VEGGER: Ser du hvilke rom som kler hvitt, og hvilke som bør ha andre farger på veggene? Se interiørstylistenes vurdering lengre ned i saken. © FOTO: Thinkstock

- Unngå å bruke hvitt på soverom og på stue, sier interiøreksperten.

Hvite vegger kan føles som en enkel løsning, fordi det skaper et nøytralt lerret man kan fylle ut etter hvert.

Men det er en del du skal ta hensyn til likevel.

For det første er det flere nyanser å velge mellom , og ikke alle passer like godt sammen.

Du må også ta stilling til om du vil bryte mellom vegg og tak.

For å illustrere hvor hvitt fungerer og ikke, har vi bedt interiørdesignerne Mia Kjeldstad Hansen og Cecilie Claussen om å vurdere illustrasjonsbilder av hvite rom.

Ikke hvite vegger i stua

For det er ikke alle rom som passer til å males hvite.

- Unngå å bruke hvitt på soverom og på stue. Disse rommene er de vi oppholder oss mest i og her er det først og fremst en stemning vi er på jakt etter, sier interiørdesigner hos Intro design, Mia Kjeldstad Hansen.

Hansen anbefaler å tenkte over hvordan du ønsker at boligen skal oppleves, og hva du selv har behov for. Hun påpeker at hvitt er sensitivt.

- Ren hvit, eller optisk hvit, reflekterer veldig mye lys og påvirkes mye av alt annet du har i og utenfor rommet. Derfor velger mange å brekke hvitfargen i enten varmere eller kaldere nyanser.

Artikkelen fortsetter under bildene:

HER FUNGERER IKKE HVITT: - Å herregud..... Dette minner mest om en trist, grå, regnfull høstdag. Er man ikke deprimert fra før, så blir du det av dette bildet. Venteromfølelse, sjelløst, sterilt,er Hansens harde dom over fargevalget i dette rommet. Små rom med begrenset dagslys kan med fordel fargelegges. - Et lite rom tåler farge. Hadde her malt både lister og vegger i en lys gråtone for å få en mer helhetlig følelse, sier Claussen. © FOTO: Thinkstock
HER FUNGERER IKKE HVITT: - Å herregud..... Dette minner mest om en trist, grå, regnfull høstdag. Er man ikke deprimert fra før, så blir du det av dette bildet. Venteromfølelse, sjelløst, sterilt,er Hansens harde dom over fargevalget i dette rommet. Små rom med begrenset dagslys kan med fordel fargelegges. - Et lite rom tåler farge. Hadde her malt både lister og vegger i en lys gråtone for å få en mer helhetlig følelse, sier Claussen. © FOTO: Thinkstock
HER ER HVITT FRISKT: Hansen mener den hvite fargen på gulv, vegg og tak gjør dette rommet friskt. - Litt mer tekstur, som et teppe på gulvet, og noe på veggen over sengen, så er vi der, sier hun. Claussen legger til at hvitt her har en funksjon. - At rommet har en ren hvitfarge gir ekstra kontrast til de fargerike elementene for eksempel putene. Ved å holde en ren nøytral hvitfarge oppnår du større kontrast til andre elementer i rommet og skaper en grafisk følelse. © FOTO: Thinkstock
HER ER HVITT FRISKT: Hansen mener den hvite fargen på gulv, vegg og tak gjør dette rommet friskt. - Litt mer tekstur, som et teppe på gulvet, og noe på veggen over sengen, så er vi der, sier hun. Claussen legger til at hvitt her har en funksjon. - At rommet har en ren hvitfarge gir ekstra kontrast til de fargerike elementene for eksempel putene. Ved å holde en ren nøytral hvitfarge oppnår du større kontrast til andre elementer i rommet og skaper en grafisk følelse. © FOTO: Thinkstock

Kan være et flott lerret

Interiørarkitekt Cecilie Claussen (cecilieclaussen.no) sier du alltid bør tenke på rommets form, hva du vil fremheve, hvordan det skal brukes og hva slags stil du ønsker før du velger farge på veggene.

- Fordelen med kritthvitt er at du får en nøytral farge som gir en utrolig ren følelse til rommet. Og bor du i et hjem med mye kunst og personlig gjenstander, kan kritthvitt være et flott «lerret», sier hun.

- Ønsker du derimot å skape en type atmosfære eller følelse i rommet, er det lurt å vurdere farge. Eller hvis du har en del av rommet du vil skal fremheves.

Artikkelen fortsetter under bildet:

NÅR HVITT BLIR KJEDELIG: Her er designerne enige om at det blir for mye hvitt. - Dette rommet bikker over til og oppleves som kjedelig. Selv om rommet kler hvite vegger burde man her fått inn noen fargerike elementer som for eksempel noen eksotiske fliser over kjøkkenbenken, sier Claussen. Hun får støtte fra Hansen, som mener at uttrykket blir flatt. - Et godt utgangspunkt, men det er ganske blast. Kjøkkenet kan godt være et rom med energi, så hva med å male veggene i oransjefargen fra blomsterbuketten og bytte ut spisebordet med et litt røft tre-bord? © FOTO: Thinkstock
NÅR HVITT BLIR KJEDELIG: Her er designerne enige om at det blir for mye hvitt. - Dette rommet bikker over til og oppleves som kjedelig. Selv om rommet kler hvite vegger burde man her fått inn noen fargerike elementer som for eksempel noen eksotiske fliser over kjøkkenbenken, sier Claussen. Hun får støtte fra Hansen, som mener at uttrykket blir flatt. - Et godt utgangspunkt, men det er ganske blast. Kjøkkenet kan godt være et rom med energi, så hva med å male veggene i oransjefargen fra blomsterbuketten og bytte ut spisebordet med et litt røft tre-bord? © FOTO: Thinkstock

Hvite møbler

Om du er ute etter den rene og friske følelsen hvitt kan gi, finnes det også andre løsninger.

Hansen anbefaler å heller bruke hvitt andre steder enn på veggene.

- Du kan gjerne bruke hvitt på møbler og detaljer for å gi et lyst og friskt uttrykk, selv om veggen har en kulør. Det behøver ikke være mørke vegger, selv om det ikke er hvitt. Hvis du er litt vågal, kan du henge deg på pastelltrenden og male i pasteller.

- Mintgrønne vegger, lys sofa, en hvit vase med fargerike blomster: det blir knapt mer sommerlig og friskt enn det, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet:

MAL EN AV VEGGENE: Dette er et eksempel på et rom som egner seg som hvitt, og ingen av designerne ville malt hele rommet i en annen farge. Men fordi det er et soverom ville de gjort forskjellige grep for å gjøre rommet lunere. - Tenk å male enten veggen ved sengen eller den med skapene i en nydelig blågrønn tone, sier Hansen. Hun ville valgt en relativ lys farge, og heller brukt elementer som kommode med speilflate, massive lamper og lingardiner for å skape liv. Claussen ville også malt, men velger andre farger. - Her hadde det vært gunstig å male veggene ved sengen for å lage en egen liten lun sone. I og med at veggene har en ganske varm, hvitfarge med mye gult i ville jeg holdt meg til en varm fargepalett, sier hun. © FOTO: Thinkstock
MAL EN AV VEGGENE: Dette er et eksempel på et rom som egner seg som hvitt, og ingen av designerne ville malt hele rommet i en annen farge. Men fordi det er et soverom ville de gjort forskjellige grep for å gjøre rommet lunere. - Tenk å male enten veggen ved sengen eller den med skapene i en nydelig blågrønn tone, sier Hansen. Hun ville valgt en relativ lys farge, og heller brukt elementer som kommode med speilflate, massive lamper og lingardiner for å skape liv. Claussen ville også malt, men velger andre farger. - Her hadde det vært gunstig å male veggene ved sengen for å lage en egen liten lun sone. I og med at veggene har en ganske varm, hvitfarge med mye gult i ville jeg holdt meg til en varm fargepalett, sier hun. © FOTO: Thinkstock

Tenk praktisk

Et annet argument mot hvitt er at det rett og slett må passes bedre på.

- Har du unger er det upraktisk med hvitt som fort blir møkkete av barnehender. På kjøkkenet blir det fort matos og fett som setter seg. Fyrer du mye med stearinlys og i peisen blir det fort sotete. Hvitt må males oftere, sier Hansen.

Men det er selvfølgelig mulig å gjøre det fint også.

- Hvis du absolutt vil ha hvite vegger, så gå for en som ikke er helt kritthvit og bland med naturelementer og grønne planter. Tenk på ulike tekstiler og overflater, og vær oppmerksom på bruk av belysning, råder interiørdesigneren.

MAL OM: Det er ikke bare kvaliteten på fotografiet som tilsier at hvit er feil farge til dette rommet. - Her kunne man nok fått en helt annen stemning med å male en eller flere vegger i en dypere nyanse og satt inn en god belysning, sier Hansen. Hun mener likevel at fargen ikke er det største problemet. - Er det en ungkar som bor her? Det er vanskelig å si noe om dette er et godt rom, i og med at det kun er bilde av deler av rommet. Hadde det vært mulig, så hadde jeg fjernet arbeidsplassen og satt sengen en annen vei. © FOTO: Thinkstock
MAL OM: Det er ikke bare kvaliteten på fotografiet som tilsier at hvit er feil farge til dette rommet. - Her kunne man nok fått en helt annen stemning med å male en eller flere vegger i en dypere nyanse og satt inn en god belysning, sier Hansen. Hun mener likevel at fargen ikke er det største problemet. - Er det en ungkar som bor her? Det er vanskelig å si noe om dette er et godt rom, i og med at det kun er bilde av deler av rommet. Hadde det vært mulig, så hadde jeg fjernet arbeidsplassen og satt sengen en annen vei. © FOTO: Thinkstock

Artikkelen ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking
Siste nytt
00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus