Gunhild Stordalen:– Jeg har aldri hatt mer lyst til å leve

Allerede i sommer fortalte Stordalen til det svenske radioprogrammet «Sommer i P1»  at hun nå kjemper sitt livs kamp. – Jeg er kanskje ikke lenger redd for å dø, men jeg har heller aldri hatt mer lyst til å leve. Hør intervjuet i videoen over!
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sammenlignet med tiden før jeg ble syk, går jeg i dag på «halv maskin». Jeg er blitt mye mer bevisst på å sette pris på den tiden jeg faktisk har.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et stort intervju med Expressen forteller Gunhild Stordalen om arbeidet med stiftelsen Eat Foundation. Målet er å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

I flere år er hun rangert som en av Norges mest innflytelsesrike kvinner.

Hun er utdannet lege og er av FNs generalsekretær utpekt som en av verdens 29 viktigste ledere i kampen mot underernæring.

Les også: Petter Stordalen: – Vi vet ikke hvor lang tid vi har

– Vil være en positiv forskjell

– Helt siden jeg var liten ville jeg bruke livet mitt til å være en positiv forskjell for verden. Petter har allerede gitt mye penger til ulike filantropiske prosjekt. Sammen bestemte vi oss for å bli mer strategiske og målrettede og skape en forandring gjennom å få personer, organisasjoner og næringsliv til å dra i samme retning, forteller hun til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visedirektør i Eat Foundation, Dag Hvaring, beskriver henne slik:

– Hun har kapasitet som 20 personer. Det er utrolig inspirerende å se hvordan hun får alles oppmerksomhet og lykkes med å samarbeide med hvem som helst, sier Hvaring.

Les også: Stordalen skal lede kamp mot underernæring

– Planlegger for det verste, håper det beste

Etter at Gunhild Stordalen i sommer fikk et tilbakeslag av den alvorlige bindevevssykdommen systemisk skleros, har hun måtte jobbe hardt med egen motivasjon.

– Jeg har det ganske bra, men Petter og jeg lever i usikkerhet, og det må vi gjøre en stund til. Jeg fikk et alvorlig tilbakefall åtte måneder etter den første stamcellebehandlingen. Jeg vet hvordan det er å få døren i ansiktet. Samtidig som vi planlegger for det verste, så håper vi på det beste. Jeg er blitt mye mer bevisst på å sette pris på den tiden jeg faktisk har. Vi lever her og nå og tar en dag om gangen. Jeg har aldri hatt mer lyst til å leve, forteller hun til Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gunhild Stordalen: – Endring starter med store ord

– Kroppen fungerer ikke som den skal

Da hun var frisk kunne hun stå opp i fire-fem-tiden om morgenen og løpe en mil sammen med ektemannen. Før klokken var syv var hun klar til dagens første jobbmøte. Lange arbeidsdager og lite søvn var hverdagen.

Etter at hun ble syk ble alt snudd på hodet.

– I dag kjenner jeg at jeg går for halv maskin. Nå må jeg bruke utrolig mye mer tid for å oppnå samme resultat som før fordi kroppen ikke vil fungere som den skal. Derfor er jeg blitt tvunget til å lytte mer til min egen kropp. Jeg sover mye mer enn før, da jeg bare kunne kjøre på, forteller hun.

Les også: Gunhild Stordalen gleder seg over lovende behandling

– Jeg må skynde meg

Hjertesaken kan imidlertid ikke vente. Verden roper på nye bærekraftige løsninger.

– Jeg har alltid kjent at jeg må skynde meg, at jeg har dårlig tid, fordi verden står overfor ufattelig store utfordringer. Vi kan klare dette, men da har vi ikke råd til å miste noe tid. Etter at jeg fikk en dødsdiagnose skrevet i pannen har denne utåmodigheten bare blitt sterkere. Når du får begrnset kapasitet blir du strengere med deg selv om hva som er viktig for deg, sier Gunhild Stordalen til den svenske avisen.

Les også: Gunhild Stordalen legges inn etter tilbakefall

Gunhild Stordalen ønsker å gi bånn gass

Fakta om Gunhild Anker Stordalen

* Norsk lege og miljøaktivist.

* Født 15. januar 1979 i Haugesund, vokste opp på Kongsberg.

* Siden 2010 gift med hotelleier og investor Petter Stordalen.

* Sammen med ektemannen har hun grunnlagt stiftelsen, The Stordalen Foundation, der hun er styreleder.

* I februar 2012 sluttet hun i jobben som lege for å jobbe fulltid med stiftelsen GreeNudge i tillegg til flere styreverv.

* Via stiftelsen er hun initiativtaker til og president i EAT Foundation.

* Rangert av Kapital som en av Norges hundre mest innflytelsesrike kvinner og utnevnt til årets kvinne 2013 av magasinet KK.

* Utnevnt til Young Global Leader av Verdens økonomiske forum (WEF) i 2015.

* I oktober 2014 ble hun diagnostisert med den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

* Etter eksperimentell behandling med cellegiftkur og eksperimentell stamcellebehandling i Nederland var prognosene positive, men høsten 2015 fikk hun et tilbakefall.

* Våren 2016 gikk hun gjennom den samme behandlingen en gang til.