Meny

Gunhild Stordalen legges inn etter tilbakefall

EAT-president Gunhild Stordalen må gjennomgå ny behandlingsrunde med høydose cellegift med stamcellestøtte for sykdommen sin. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen legges inn ved universitetssykehuset i Utrecht for å gjennomgå en ny runde høydose cellegiftbehandling med stamcellestøtte.

Stordalen lider av den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi. Etter bedring i fjor har hun hatt et tilbakefall og skal nå gjennomgå samme behandling som hun fikk i november 2014.

– Livet er uforutsigbart, og god helse er noe vi aldri kan ta for gitt. Alvorlige diagnoser stilles hver eneste dag. Men jeg tror på åpenhet, og Petter og jeg har derfor valgt å være åpne om situasjonen siden jeg ble syk, sier Gunhild Stordalen i en pressemelding fredag morgen.

Siden 2015 er cellegiftbehandling med stamcellestøtte mot systemisk sklerodermi gjort tilgjengelig i Norge, men Stordalen velger å fortsette behandlingen i Utrecht i Nederland, der hun har vært fulgt opp tett siden 2014.

Les også: Gunhild Stordalen ønsker å gi bånn gass

Følger opp EAT

EATs kommunikasjonsdirektør Erik Aasheim sier til NTB at Gunhild Stordalen ikke har noen tilføyelser ut over det som alt er sagt i pressemeldingen:

– Nå ønsker hun å bruke alle kreftene sine på EAT og det å bli frisk og håper på forståelse for det.

Stordalen vil fortsette sitt engasjement som president for EAT Foundation under behandlingen, og hun håper å være tett involvert i planleggingen av den tredje årlige EAT-konferansen, Stockholm Food Forum 2016, den 13. og 14. juni.

Da hun omorganiserte ledelsen i EAT Foundation tidligere denne måneden, understreket hun at det ikke hadde noe med helsetilstanden hennes å gjøre og at hun ønsket å gi bånn gass framover. Driften av EAT vil gå som normalt.

EAT har særlig hatt en voldsom vekst det siste året og har nå nesten 70 partnere.

Les også: Gunhild Stordalen forteller at sykdommen er tilbake

Åpenhet

Etter forrige behandling i Utrecht gikk det svært bra:

– Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut til at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen i et intervju med God Morgen Norge på TV 2 i mars.

Hun var da åpen om at det har gått opp og ned det siste halvåret, og kort tid etter ble det kjent at Gunhild og ektemannen Petter Stordalen for andre år på rad avlyser sin tradisjonelle 16. mai-fest på grunn av sykdomssituasjonen.

Fredag forklarer hun åpenheten:

– Håpet er at min sykdomshistorie, som beskriver livets mange sider, frykt, optimisme, muligheter og sorg, kan bidra til åpenhet rundt en sykdom som er lite kjent blant befolkningen og gi støtte til andre i samme situasjon.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus