Meny

– Vi trodde det lå mye lenger frem i tid og plutselig var det skjedd

Da sauen Dolly ble født 5. juli 1996, var hun det første pattedyret som var blitt klonet fra en voksen celle. Her er hun fotografert på Roslin Institute 4. januar 2002. Foto: Reuters/Jeff J Mitchell

5. juli var det 20 år siden sauen Dolly ble født. Nyheten sendte sjokkbølger over hele verden, men er vi kommet nærmere muligheten til å klone et menneske to tiår senere?

Dolly

  • Født 5. juli 1996 i Edinburgh i Storbritannia.
  • Kloningen ble gjennomført av Ian Wilmut, Keith H.S. Campbell og deres kolleger ved Roslin Institute.
  • Forskerne prøvde å klone 276 embryo, med bare ett vellykket resultat.
  • Dolly fødte tre lam frem til 1999.
  • Dolly ble avlivet i 2003, bare seks og et halvt år gammel, fordi den led av en alvorlig lungesykdom. I tillegg var den halt på grunn av gikt. Det førte til diskusjon om hvorvidt klonede dyr eldes raskere enn andre dyr.
  • I 2010 ble Dolly klonet til fire nye eksemplarer som var eksakte genetiske kopier av forgjengeren.
  • Dyrevernere mener både klonene og surrogatmødrene opplever store lidelser som resultat av eksperimentene.

5. juli 1996 kom det et søtt lite lam til verden i Edinburgh i Storbritannia. Det fikk navnet Dolly, hadde alle lemmer i behold og så akkurat ut som ethvert annet nyfødt lam. Men fødselen var en sensasjon og markerte en av de viktigste milepælene i vitenskapens historie.

Dolly var skapt av DNA tatt fra juret hos en hunnsau, og ført inn i en tom eggcelle. Da nyheten om det første pattedyret klonet fra en voksen celle ble sluppet i februar året etter, sendte det sjokkbølger både blant forskere og menigmann.

– Vi trodde det lå mye lenger frem i tid og plutselig var det skjedd. Frykten som ofte kommer i bioteknologisammenheng, slo inn med full kraft. Redselen for at ting skjer veldig fort, at vi ikke har kontroll på det og at det vil få uante konsekvenser, minnes Berge Solberg, professor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Berører frihetsaspektet

Da det første sjokket over Dollys fødsel hadde lagt seg, kom både lovgivning og internasjonale uttalelser på plass svært fort. Sauen ble trukket fram som en av de viktigste vitenskapelige gjennombruddene det siste tiåret, men utløste også en lang etisk diskusjon.

Den første og mest kjente kloningen av et dyr var i Skottland sommeren 1996, da sauen Dolly ble framstilt av sin mors jur. Foto: AP Photo/PA

– UNESCO hadde for eksempel en bioetisk menneskerettighetserklæring som slo fast at kloning stred mot menneskets verdighet. Det var mye oppmerksomhet rundt dette med at selv om vi har bevist at vi kan klare det med dyr, så må vi for all del unngå at vi forsøker dette på mennesker, forteller Solberg til ABC Nyheter.

Hva tenker du sånn ut fra et rent profesjonelt ståsted om kloning av mennesker?

Jeg synes det er veldig fornuftig å tenke at det er noe vi ikke skal gå inn på, og jeg har sans for argumentet om at kloning berører frihetsaspektet ved det å være et menneske. Jeg tror ikke et klonet individ er en kopi av et annet menneske både i tanke og sinn, men det kan være risikoer knyttet til det å oppleve seg selv som kopiert. Derfor bør vi ikke gå den veien.

Les også: Ett skritt nærmere kloning av mennesker

Ingen garantier for mot menneskekloner

Med en tilnærming kalt kjerneoverføring med elektrofusjon, fulgte klonede kuer, kyllinger, griser og katter i Dollys kjølvann. Men 20 år etter Dolly er det så vidt vi vet ikke blitt klonet mennesker.

Sånn sett er vi på det samme stedet, men nå med et litt mer avslappet forhold til kloning fordi vi har sett at det er blitt satt et skille som sier at denne teknikken ikke skal benyttes på mennesker.

(Saken fortsetter under)

24. februar 1998 ble det sluppet et bilde av Mr. Jefferson, en klonet kalv som produsert av de samme som sto bak Dolly. Foto: AFP Photo

Hvilke garantier har vi for at det ikke bedrives kloning av mennesker et eller annet sted på kloden?

For å få til kloning av mennesker må du ha et ganske omfattende forskningsmiljø og omfattende forskningslaboratorium. Det ville vært kjent i miljøet dersom den type forskning ble satt i gang. Noen garanti har man aldri og det skjer jo forskning rundt om i verden som man ikke vet noe om. Men foreløpig er det ingen ting som tyder på at slikt foregår.

Les også: Forsker ser for seg kloning av neandertalere

Fortsatt tro på norsk regelverk

Kloning av husdyr med spesielt gode egenskaper forekommer i dag i en del land. I Norge er kloning strengt regulert ved lov, og det er ikke lovlig å klone virveldyr eller krepsdyr. Dispensasjon kan gis til medisinsk eller biologisk forskning, men dispensasjon gis aldri for kloning av primater. Men kan det finnes grunner til å akseptere kloning av mennesker?

Berge Solberg. Foto: Hanne Jakobsen

Ja, det kan jo finnes grunner til å akseptere det og enkelte har argumentert for at det er mindre problematisk enn magefølelsen tilsier. Innenfor etikken snakkes det ofte om en spontan, følelsesmessig motreaksjon som veldig mange får når de hører ordet «kloning».

Solberg forteller at flere argumenterer med at to kloner er som to eneggede tvillinger, og at det å være enegget tvilling ikke er problematisk.

Men, det ene er forsøkene med mennesker som må til for å få utviklet teknikken. Det vil være problematisk fordi det ikke synes å rettferdiggjøres av noen ting. Det andre er at mange vil si det er en forskjell mellom spontant skapte eneggede tvillinger og kloninger, i hvert fall så fremt de har som formål å bli en kopi av noe som allerede finnes.

– Argumentene som var oppe i den gamle kloningsdebatten, var retten til en åpen fremtid. At du skulle føle du ikke hadde levd før fordi du var en kopi av et annet menneske.

Les også: Tannlege vil klone John Lennon

Emosjonelt og eksistensielt ubehag

Solberg tror vi fortsatt vil komme til å ha et strikt regelverk når det gjelder kloning. Det eneste sannsynlige scenariet han ser for seg kunne rokke ved et bastant nei, var om kloning plutselig fant sted og ble normalisert et eller flere steder i verden.

Dersom man kunne se at det ikke skilte seg nevneverdig fra annen form for kunstig befruktning. Men jeg tror at vi i overskuelig fremtid vil ha et tydelig forbud mot kloning. Det vil være stor oppslutning i bevisstheten til folk flest om at et slikt forbud er fornuftig, mener Solberg.

I tillegg ville det vært knyttet til et emosjonelt og eksistensielt ubehag ved tanken på å være klonet som jeg mener vi skal ta på alvor som kultur.

Les også: Utdødd dyreart klonet tilbake

Fido 2.0

Se for deg at du har et kjæledyr du er svært glad i, men dyrlegen forteller deg at det er på tide å avlive det av helserelaterte årsaker. Gjennom kloning kan du ha din firbente venn hos deg i nye tolv-tretten år. Men, vil en klone være 100 prosent lik originalen?

Vi er jo alle et produkt av arv og miljø, det er flere faktorer som spiller en rolle. Vi mennesker har i tillegg selvbevissthet. Vi kan for eksempel ha en bevissthet om at vi er et klonet menneske, som ikke ville inngått i den du er blitt klonet fra. Det gjør at du alltid vil avvike fra den personen du er blitt forsøkt kopiert som.

En hund vil ikke ha bevissthet om at den er en hund eller at den er klonet. Så i den forstand kan du si at dyret vil være mer den samme som originalen. Men samtidig åpner du for et stort filosofisk spørsmål fordi for deg vil den jo likevel ikke være den samme. Hadde de to hundene sittet ved siden av hverandre, så ville du kunne se at den ene er forskjellig fra den andre.

(Saken fortsetter under)

Australske forskere har forsøkt å klone pungulv fra et foster som har vært lagret i sprit. Dette har vist seg vanskelig på grunn av større DNA-skader enn forventet. Det er likevel håp om at arten en gang i fremtiden kan gjenopplives. Den siste kjente pungulven døde i 1936. Foto: Reuters/David Gray

Men så kommer det litt kinkige spørsmålet: Hva hvis de ikke er forskjellig, hva er de da? Er det bare to dyr, eller er det noe inni hunden i form av en sjel som er forskjellig?

– Jeg tenker at det er viktig at kloningsteknikken utløser den typen spørsmål. Derfor er det kanskje litt problematisk å klone hunden, men veldig mye mer problematisk å klone deg selv. Av og til burde vi kanskje slippe å forholde oss til de spørsmålene.

Les også:

Vil klone mammut

Forskerne vil klone oss – digitalt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille
Siste nytt
20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus