Ny studie:Ja, menn ljuger om høyden

Menn som er usikre på egen maskulinitet overkompenserer gjennomsnittlig med å ljuge på seg to ekstra centimeter i høyden.
Menn som er usikre på egen maskulinitet overkompenserer gjennomsnittlig med å ljuge på seg to ekstra centimeter i høyden. Foto: Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en manns maskuline identitet er truet, skryter de på seg å være høyere og mer hendige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn har ulike strategier for å gjenopprette det maskuline inntrykket de gir når de opplever at det er truet. Det er konklusjonen forskere ved universitetene i Washington og Stanford, California har kommet til i en nylig publisert studie.

Deltagerne fikk testet styrken på håndtrykket sitt, men forskerne ga én del av testpanelet beskjed om at grepet var svakere enn det egentlig var. Den andre gruppa fikk vite sin reelle gripeevne.

Forskerne antok at innbilt svakere grep ville få mennene til å overkompensere gjennom andre typisk maskuline egenskaper:

«Resultater av våre tidligere studier viser at menn som opplever trusler mot maskuliniteten sin, i større grad distanserer seg fra stereotypisk feminine verdier i større grad enn de omfavner maskuline verdier.»

Studien er publisert i juni-utgaven av tidsskriftet Social Psychology.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kvinner i byen foretrekker maskuline menn

Ljuger på høyden

Forskerne koblet deretter grep-resultatene med et skjema hvor alle deltagerne rapporterte om egen høyde, antall tidligere partnere, hvor flinke de var med verktøy og interesse for visse produkter. Produktene var på forhånd definert som enten maskuline, feminine eller nøytrale.

Resultatene viser tydelig at mennene som tror de er svakere enn de egentlig er, gjennomgående rapporterer om flere partnere og at de er mer hendige enn de som fikk vite sin faktiske styrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennenes høyde ble kontrollert og studien viser at de truede mennene i gjennomsnitt oppga å være nesten to centimeter høyere enn de var.

Les også: Gutter og jenter er like omsorgsfulle

Gruppetilhørighet

Forskerne mener noe av grunnen til at menn kompenserer for manglede styrke er skrekken for å føle seg på utsiden av det maskuline samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene deres viser nemlig at menn som ikke føler seg i en utsatt posisjon, ikke gjør forskjell på verken maskuline eller feminine produkter og verdier.

Den mest effektive kompensasjonmetoden for menn er, ifølge forskerne, å distansere seg fra det man føler seg truet av, og ikke liker.

Les også: Derfor er menn mer kriminelle