– Kvinner i byen foretrekker maskuline menn

BYFENOMEN: En ny undersøkelse viser at overdrevne maskuline og feminine kjønnstrekk er mer attraktivt i byene enn i mindre landsbrukssamfunn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
BYFENOMEN: En ny undersøkelse viser at overdrevne maskuline og feminine kjønnstrekk er mer attraktivt i byene enn i mindre landsbrukssamfunn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning tyder på at typiske maskuline og feminine trekk er mer attraktivt i byen enn på bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litteratur og tidligere forskning forteller oss at kvinner foretrekker typisk maskuline menn, og at menn foretrekker typisk feminine kvinner. En ny britisk studie publisert i tidsskriftet PNAS, tyder på at dette ikke er universelt, men at det kan variere med størrelsen på samfunnet man lever i.

Les også: Advarer mot kjønnsdelt oppdragelse

– Vi fant ut at mennesker fra mindre samfunn ikke legger like stor vekt på det som er kjønnstypisk, altså på svært feminine kvinner og svært maskuline menn. Faktisk foretrakk de ofte nøytrale ansikt, og noen ganger det som var minst kjønnstypisk, sier Andrew Clark som underviser i psykologi på Brunel Universitet i London, i en pressemelding.

Dette vil menn og kvinner ha

Det var når det gjaldt kvinners preferanser for menn, at forskerne så de klareste tendensene. I tett befolkede byer som Alberta i Canada og Zhejiang i Kina foretrakk kvinnene maskuline ansikt. I landbrukssamfunn på Fiji og i Namibia ville kvinnene ha menn med nøytrale ansikt, mens kvinner fra jakt- og fiskesamfunn i Ecuador og Nicaragua likte menn med feminine trekk best.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene var ikke like entydige i undersøkelsen av hvilke kvinner menn foretrakk. De eneste stedene man så at menn foretrakk maskuline trekk hos kvinner, var i jakt- og jordbrukssamfunnet Miskitu i Nicaragua, og i Tuvan i Russland. Der foretrakk mennene feminine ansikt for korte forhold og maskuline ansikt for lange forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor misforstår menn og kvinner hverandre

Saken fortsetter under bildetTabellene over viser hva slags ansikt som ble valgt ut som mest attraktiv i de 12 ulike områdene som var inkludert i undersøkelsen. Blått er maskulin preferanse, rose er femenin preferanse og hvit er nøytral preferanse. Foto: Brunel University / PNAS Tabellene over viser hva slags ansikt som ble valgt ut som mest attraktiv i de 12 ulike områdene som var inkludert i undersøkelsen. Blått er maskulin preferanse, rose er femenin preferanse og hvit er nøytral preferanse. Foto: Brunel University / PNAS

Utfordrer etablerte teorier

Forskerne fant og en sammenheng mellom sykdom og hva kvinnene synes var attraktivt. Det var mindre sannsynlig at kvinner fra områder med høy hyppighet av sykdommer ville foretrekke menn med maskuline ansikter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det strider mot mye tidligere forskning som forbinder maskuline ansiktstrekk hos menn med et godt immunforsvar, og «gode gener». En forskningsrapport fra 2012 konkluderte med at denne hypotesen tidligere har blitt for sterkt vektlagt.

Det finnes også tidligere forskning som foreslår at et smalt, feminint ansikt hos kvinner tyder på høyt østrogennivå. Det har imidlertid ikke blitt funnet noen direkte sammenheng mellom feminine ansiktstrekk og fruktbarhet.

Andrew Clark mener den nye forskningen utfordrer slike teorier og teorien om at svært feminine og maskuline trekk var viktig da forfedrene våre skulle velge sine partnere.

Skjønnhetsidealer forandrer seg

Rannveig Svendby er stipendiat ved Senter for Tverrfaglig Kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Hun er kulturantropolog, og er ikke overrasket over at skjønnhetsidealer varerier over tid og fra sted til sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva som er feminint og maskulint er ikke gitt, synet på det forandrer seg hele tiden, sier Svendby til ABC Nyheter.

Les også: – Lek med Barbie demper jenters tro på egne karrieremuligheter

Et av dem er synet på hårvekst hos kvinner.

– Da min mormor ble født i 1925, hadde kvinner hår over hele kroppen. Da ble det sett på som både feminint og vanlig. I dag har det blitt en normal praksis for norske kvinner å barbere vekk alt hår, under armene, på leggene og i underlivet. Det har blitt et skjønnhetsideal i vår kultur, og forståelsen av hva som er feminint har forandret seg, sier hun.

Hun mener ulike kulturer har ulik definisjon på hva som er feminint og maskulint, som blir presentert for oss i filmer, TV og litteratur.

– Det fungerer som en slags mal, og folk begynner å herme etter denne malen. Når flere og flere gjør det, blir den nye definisjonen styrket, man får en repetisjon av det, og idealet endrer seg, sier Svendby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt skjønnhetspress i byene

Kjønnsforsker Jorun Solheim ved institutt for samfunnsforskning trekker fram økt press på skjønnhet og idealer i byene som en mulig årsak til resultatene i denne undersøkelsen, men hun understreker at dette er noe hun ikke har forsket på personlig.

– Før var byen det stedet der man kunne unnslippe det mer tradisjonelle, og skape seg selv og sin identitet på nytt, og det er jo også sant fortsatt. Men det er mulig den voldsomme overfloden av skjønnhetsidealer i mediene og på markedet gjør noe med konformitetspresset i byen. Det konformitetspresset jeg opplevde da jeg vokste opp på 50-tallet, er bare småtteri mot det massive presset jenter opplever i dagens samfunn, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skole klaget på at åtteåring ikke var jentete nok

Undersøkte flere områder

Mye av det som finnes av tidligere forskning på området som kartlegger menn og kvinners seksuelle preferanser, er hentet fra store, industrialiserte og urbane områder. Derfor bestemte en gruppe psykologer, antropologer og biologer fra Brunel Universitet i London seg for å utføre en større undersøkelse som inkluderte 962 deltagere, fra 12 forskjellige områder i ti ulike land. Noen av de valgte områdene skulle være mindre, jordbruksbaserte samfunn, mens andre skulle være store, urbaniserte samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltakerne fikk i oppgave å se på fem sett med bilder av det motsatte kjønn. Settene representerte fem ulike etniske grupper. Hvert bildesett inneholdt tre bilder av en person. To av bildene hadde blitt digitalt manipulert, slik at det ene var gjort 60 prosent mer maskulint, et var blitt 60 prosent mer feminint og det siste var uendret, nøytralt.

Saken fortsetter under bildetSlik så bildesettene som ble brukt i undersøkelsen ut. Ansiktene til venstre har blitt maskulinisert med kraftigere, mer markert kjeveparti og større øyebryn, bildene i midten er ikke manipulert, mens ansiktene til høyre er feminisert ved å redusere bredden på ansiktet og haken, og ved å gjøre øyebrynene mindre. Foto: Brunel University / PNASSlik så bildesettene som ble brukt i undersøkelsen ut. Ansiktene til venstre har blitt maskulinisert med kraftigere, mer markert kjeveparti og større øyebryn, bildene i midten er ikke manipulert, mens ansiktene til høyre er feminisert ved å redusere bredden på ansiktet og haken, og ved å gjøre øyebrynene mindre. Foto: Brunel University / PNAS

Deltakerne i undersøkelsen skulle peke ut den personen de ville vært i et langvarig forhold med, og den personen de ville vært i et kortvarig forhold med. Slik valgte de mellom de maskuline, nøytrale og feminine ansiktene.

Les også: Gutter og jenter er like omsorgsfulle